Külföld

Újra napirenden a szmolenszki repülőtragédia

Lengyel ügyészségi vizsgálatok

„A történelem, nem is olyan régi, valamint a jelenkor, az ukrajnai brutális gyilkosságok is mutatják, mire képesek az oroszok” – nyilatkozta a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki.

Újra napirenden a szmolenszki repülőtragédia
Mateusz Morawiecki
Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczy

Az oroszok olyan bűntett elkövetésére is képesek, amelyet korábban nehezen tudtunk elképzelni, a vizsgálóbizottság viszont elegendő mennyiségű bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy lássuk: ez sajnos, igaz – fogalmazott, miután az illetékes minisztériumi vizsgálóbizottság bemutatta a 2010. április 10-én történt szmolenszki légi katasztrófáról szóló zárójelentését. A légi katasztrófa ügyében folytatott lengyel ügyészségi vizsgálat még nem zárult le.

Az Antoni Macierewicz politikus által vezetett, 2016-ban létrehozott vizsgálóbizottság 2018-as időközi műszaki jelentése, majd a hétfőn ismertetett zárójelentése is semmissé nyilvánította a 2010–2011-es testület jelentését. A 2018-as jelentés szerint is a katasztrófát sok tudatos lépés okozta, köztük felsorolták a gép oroszországi javíttatását, tudatosan téves irányítását az orosz légi irányítók részéről, majd a gép meghibásodásait és felrobbanását.

Kapcsolódó írásaink