Külföld

Varsó kész nyomozókat küldeni a bucsai vérengzés helyszínére

Lengyelország készen áll, hogy nemzetközi együttműködés keretében még ezen a héten elküldje nyomozóit Ukrajnába, a Kijev melletti Bucsában történt vérengzés helyszínére - közölte kedden a lengyel közszolgálati rádióban Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Varsó kész nyomozókat küldeni a bucsai vérengzés helyszínére
A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában legalább 330-350 holttestet találták az orosz csapatok elvonulása után
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn szólított fel nemzetközi vizsgálóbizottság felállítására, amely az Ukrajna orosz megtámadása során elkövetett, általa népirtásnak nevezett eset körülményeivel foglalkozna.

A vizsgálat hatékonysága érdekében minél gyorsabb bizonyítási eljárás szükséges, hiszen a bizonyíték, a nyomok nagyon gyorsan megsemmisülhetnek, ami megnehezítené a későbbi eljárást, az elkövetők azonosítását és megbüntetését - mondta el Jablonski.

Az utcán heverő holttesteket gyűjtik össze Bucsában
Az utcán heverő holttesteket gyűjtik össze Bucsában
Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY

Közölte: tárcája hétfőn az ukrán féllel, valamint más, a bizonyítékok gyűjtésébe, a dokumentációs folyamatba bekapcsolódni szándékozó államok képviselőivel tárgyalt.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy ügyészekből, orvosokból, kriminológusokból álló nemzetközi csoportok utazzanak Ukrajnába a bűntettek helyszínére. Lengyelország kész akár még ezen a héten kiküldeni a szakértőket - tette hozzá.

Lengyelországban már léteznek olyan kezdeményezések, amelyek az ukrajnai menekültek körében tanúvallomásokat gyűjtenek az orosz háborús bűntettekről.

A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában legalább 330-350 holttestet találták az orosz csapatok elvonulása után, az áldozatok pontos száma még nem ismert. Az ukrán hatóságok hétfőn már vizsgálatot indítottak a főváros környékén elkövetett esetleges orosz háborús bűntettek ügyében.

Zelenszkij szerint Kijev érdeke a lehető legtranszparensebb kivizsgálás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) készül felszólalni a testület keddi ülésén, hozzátéve: Kijev érdekében áll, hogy a lehető legnyitottabb vizsgálatot folytassák le az ukrajnai konfliktus során meggyilkolt civilek ügyében. Felidézte, hogy Bucsában legalább háromszáz polgári személy holttestét találták meg az orosz csapatok elvonulását követően. Hozzátette, hogy szerinte Borodjanka és más településeken még több lehet a halálos áldozatok száma. 

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a legátfogóbb és legátláthatóbb vizsgálatban vagyunk érdekeltek, amelynek eredményeit magyarázattal közzéteszik az egész nemzetközi közösség számára” - mondta Zelenszkij.

Hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények kivizsgálása érdekében egyebek között az Európai Unióval és a hágai Nemzetközi Büntetőbírósággal is együttműködnek az ukrán hatóságok. „El fog jönni az idő, amikor minden orosz meg fogja tudni a teljes igazságot arról, hogy közülük ki gyilkolt meg ukrán polgárokat, ki adott erre parancsot, s ki hunyta be szemét a gyilkosságok elkövetésénél”. Felszólította egyben a világ újságíróit, hogy személyesen is látogassanak a lerombolt városokba. „Mutassák meg a világnak, hogy mit tett Oroszország!” - jelentette ki.

Mariupolban még mindig sok a civil

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy Mariupolt a távozni kívánó lakosok csak autóval hagyhatják el.
Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere hétfőn közölte, hogy a város 90 százaléka elpusztult, az infrastruktúra 40 százalékát pedig helyrehozhatatlan károk érték. A tisztségviselő szerint mintegy 130 ezren tartózkodnak még a településen.

Objektum doboz

Közben olyan videófelvételek jelentek meg a közösségi médiában, melyen állítólagos ukrán katonák adják meg magukat tömegesen Mariupolban. Az ukránok szerint nem történt meg az, ami a videón látható.

Objektum doboz

Verescsuk azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy nem engedik be a segélyszállítmányokat az ostromlott Mariupolba, s tudatta: kiszabadultak a Vöröskereszt munkatársai, akiket a Mariupoltól 20 kilométerre nyugatra található Manhusban vettek őrizetbe előző nap.
Az értesülést a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága is megerősítette. A szervezet munkatársait az orosz csapatok felügyelete alatt álló zónában tartóztatták fel. A csoport tagjai szabadulásukat követően folytatják a civilek evakuációját támogató munkát.

Letakart férfi holtteste Makarivban
Letakart férfi holtteste Makarivban
Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY

Ukrajna mintegy hatszáz orosz hadifoglyot ejtett a háború során. Kijev a Vöröskereszten keresztül megpróbálnak kapcsolatba lépni az orosz hadifogságban lévő ukránokkal, és elérni, hogy elengedjék őket.

Az ukrán különleges erők ocsakovi kiképzőközpontjának megsemmisítéséről számolt be Moszkva

Nagy pontosságú, tengeri indítású, nagy hatótávolságú fegyverek Ocsakov város közelében hétfő este lerombolták az ukrán különleges műveleti erők kiképzőközpontját, amely „külföldi zsoldosok elszállásolására” is szolgált - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a kedd délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint nagy pontosságú levegő-föld rakéták felszámoltak négy, az ukrán csapatok ellátására szolgáló üzemanyagraktárt Kremenec, Cserkaszi, Zaporizzsja és Novomoszkivszk közelében. Mint mondta, az éjszaka folyamán az orosz légierő és a rakétaerők 134 ukrán katonai létesítményt iktattak ki, a légvédelem pedig négy drónt lőtt le.

Konasenkov szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 125 repülőgépet, 91 helikoptert, 398 drónt, 226 föld-levegő rakétarendszert, 1969 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 214 rakéta-sorozatvetőt, 852 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 1873 speciális katonai járművet veszítettek el.

Konasenkov azt mondta, hogy a 72. ukrán pszichológiai műveleti főközpont hétfő este újabb megrendezett felvételeket készített a Kijevtől 23 kilométerre északkeletre található Moscsun településen, azzal a céllal, hogy tovább terjessze a nyugati média segítségével: az orosz hadsereg erőszakcselekményeket követ el a civil lakosság ellen. A tábornok szerint az ukrán szakszolgálatok Szumiban, Kontopban és más városokban folytattak lejárató célzatú forgatásokat.

Oroszország tagadja a bucsai mészárlást, mondván az az urkán propaganda terméke

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács titkárának helyettese egy keddi Telegram-bejegyzésében hangot adott azon álláspontjának, miszerint a bucsai civilek meggyilkolásáról szóló narratíva ugyanúgy az ukrán propaganda terméke, mint a „kijevi kísértet”, vagyis az a harci gép, amelynek a képét egy számítógépes játékból vették, valamint az uborkakonzervvel levert drón története, a Kígyó-sziget hőseinek legendája, akik valójában megadták magukat egy orosz hadihajónak, vagy a mariupoli szülészeti kórházé, amelyet szemtanúk szerint mégsem orosz légitámadás ért. Medvegyev szerint a félretájékoztatásban PR-ügynökségek, valamint nyugati kormányok által felügyelt „trollhadseregek” és civilszervezetek vesznek részt.

A közterületisek gyűjtik össze az utcán heverő holttesteket Bucsában
A közterületisek gyűjtik össze az utcán heverő holttesteket Bucsában
Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY

A volt államfő és miniszterelnök azt állította, hogy „Oroszország dehumanizálása és teljes lejáratása érdekében” a nemzeti zászlóaljak és a területvédelem „veszett fenevadjai készek rá, hogy a saját civiljeiket is megöljék”.

Luhanszban savtartály szivárog

Luhanszk megye kormányzójának állítása szerint az orosz egységek salétromsavtartályt lőttek szét Rubizsnében. Felszólította a város lakóit, hogy ne hagyják el menedékeiket, zárják be az ablakokat és az ajtókat. A salétromsav maró hatású a bőrre, veszélyes belélegezni – írja a Kyiv Independent.

Objektum doboz

A Donbaszban is folyamatos a pusztítás

Gyenyisz Pusilin, a donyecki szakadár „népköztársaság” vezetője azt mondta, hogy ukrán oldalról érkezett belövések következtében 28 civil sebesült meg. A donyecki területvédelmi törzs közölte, hogy egy nap alatt 551 embert, köztük 99 gyereket sikerült kimenekíteni Mariupolból. A tájékoztatás szerint a bezimennojei evakuációs segélyközpontba március 5. óta 12 509 civilt szállítottak át az orosz erők által ostromlott kikötővárosból.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője azzal vádolta meg az ukrán „nacionalistákat”, hogy továbbra is akadályozzák civileknek és külföldieknek az orosz fél által német, török és francia kérésre megszervezett mariupoli evakuálását. A tábornok szerint Oroszországnak 24 óra alatt 16 648 embert sikerült kimenekítenie Ukrajna veszélyes övezeteiből Kijev közreműködése nélkül.

Mizincev azt állította, hogy az ukrán „neonácik” 16 ország 6501 külföldi állampolgárát „tartják fogva túszként”. A TASZSZ orosz hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva közölte, hogy a háború kezdete óta a Moszkva által függetlennek elismert két „népköztársaságból” és Ukrajna többi részéből 615,5 ezer menekült, köztük több, mint 121 ezer gyerek érkezett Oroszországba.

Mariupoli menekültek a Donbaszban
Mariupoli menekültek a Donbaszban
Fotó: Sputnik via AFP

Kapcsolódó írásaink