Külföld

Ferenc pápa és Kirill pátriárka Izraelben találkozhat

Történelmi tárgyalás

Jeruzsálemben júniusban kerülhet sor a katolikus egyházat vezető Ferenc pápa és Kirill moszkvai ortodox pátriárka találkozójára, amely a béke elősegítését kívánja szolgálni – tájékoztatott a TV2000, az olasz katolikus püspöki kar televíziós csatornája.

A két egyházi vezető közötti találkozó az ukrajnai háború kirobbanása óta napirenden szerepel. A Szentszék és a Moszkvai Patriarkátus is semleges találkozóhelyet javasolt a két egyházi vezető esetleges személyes egyeztetésére. Ferenc pápa vasárnap, a máltai látogatásáról visszatérő repülőúton kijelentette, hogy a Kirill pátriárkával történő találkozón „dolgozunk, és úgy gondoljuk, a Közel-Keleten tartjuk meg”.

A legutolsó sajtóértesülések szerint Ferenc pápa június 12-én a jordániai Ammanba utazik, majd innen június 14-én megy tovább Jeruzsálembe. A katolikus egyházfő és a moszkvai pátriárka első alkalommal 2016. február 12-én Kuba fővárosában, Havannában találkozott egymással, ami egyháztörténeti fordulópontnak számított. Ferenc pápa további úti céljai között szerepel még szeptemberben Kazahsztán is.

Kapcsolódó írásaink