Külföld

Jelentős nyomás nehezedik Szerbiára

Zsarolás hatására szavaztak

Támogatta Oroszország tagságának felfüggesztését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában Szerbia elnöke a Nyugat nyomására és zsarolására.

Ezt az ország elnöke, Aleksandar Vucic az országos televízióban jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia az egyetlen európai ország, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. Vucic szerint a szavazáson eredetileg a tartózkodásról döntöttek. Belgrádra azonban hatalmas nyomás nehezedett.

„Most dől el Szerbia sorsa, hogy kikerülünk-e az olajszankciókat tartalmazó csomagból” – mondta Vucic, emlékeztetve arra, hogy Szerbia az uniós szankciók miatt hamarosan sehonnan sem importálhat majd olajat. Mint kifejtette, Szerbia katonailag semleges, politikailag azonban nem. „Szerbia Katonailag semleges, de politikailag az európai úton haladunk” – emelte ki. Előzőleg az ENSZ Közgyűlése rendkívüli ülésszakán határozatot fogadott el Oroszország tagságának felfüggesztéséről az Emberi Jogi Tanácsban.

A határozat mellett 93-an szavaztak, 24-en ellenezték és 58 fő tartózkodott. Vucic megerősítette, hogy Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin gratulált neki április 3-i parlamenti és elnökválasztáson aratott győzelméhez. Mint kifejtette, Szerbia gázellátásáról és a Gazprom orosz állami cég tulajdonában lévő szerbiai olajiparról tárgyaltak.

Kapcsolódó írásaink