Külföld

Járóka Lívia: Új kihívásokra új válaszok

A nemzetközi roma nap alkalmából Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta, hogy az új kihívásokra új válaszokkal, együttműködéssel, a tagállami és helyi jógyakorlatokkal összhangban kell cselekednünk, hogy mielőbbi megoldásokkal tudjunk szolgálni jelen korunk kihívásaira - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

Járóka Lívia: Új kihívásokra új válaszok
Járóka Lívia hivatalosan is az Európai Parlament alelnökjelöltje
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Járóka Lívia felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt két év az európai roma stratégia végrehajtásának fontos hiányosságaira mutatott rá. A világjárvány, a gazdasági válság és az ukrán háború humanitárius válsága - ugyan sok szempontból volt képes gyors reakciót kiváltani az EU-tól - a legkiszolgáltatottabbak és a kilátástalanságban élők helyzetéről azonban gyakran képesek vagyunk elfeledkezni - írta.

Ötvenegy éve annak, hogy a világ roma közösségei, félretéve nézeteltéréseiket, összefogtak annak érdekében, hogy közös válaszokat keressenek a felmerülő problémákra - írta az EP-képviselő. Ma talán még aktuálisabb a közös válaszok szükségessége.

A Bizottságnak gyorsabb és hatékonyabb megoldásokat kell találnia az európai cigányságot ért gazdasági, társadalmi és egészségügyi kihívásokra- tette hozzá.

Járóka Lívia felhívta a figyelmet, hogy nyitnia kell a tagállami jógyakorlatok irányába, és erősíteni kell a tagállami fellépés fontosságának szükségességét. Magyarország az elmúlt tizenkét évben számos, célzottan a nagycsaládosokat, szegénységben élőket, roma közösségeket érintő intézkedéseket vezetett be, melyek sikerességét eredmények támasztják alá.

"Hazánkban 2010 óta 1,3 millióval csökkent a szegénységgel, vagy társadalmi kirekesztéssel érintettek száma, 12 év alatt 10 százalékról 3,8 százalékra csökkentettük a munkanélküliségi rátánkat és 57 százalékról 74 százalékra emeltük a foglalkoztatási rátánkat. Ma a nemzetközi roma napon politikai nézeteltéréseinket félretéve, Európa cigányságáért kell dolgoznunk."

Ehhez azonban nyitnunk kell tagállamaink gyakorlatai, a helyi közösségek véleménye, és szakembereink tapasztalata felé - zárta közleményét a fideszes politikus. 

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor fejet hajtott az áldozatok emléke előtt

ĀMa van a holokauszt nemzetközi emléknapja - Gulyás: A gyilkosokat meg kell nevezni! + GALÉRIA - Járóka Lívia: Európa közös felelőssége, hogy a borzalom ne ismétlődhessen meg soha - Fidesz: A zsidók fenyegetésében sem mehetünk vissza a múltba!

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak nem magánügy

ĀAki bajban van, kérjen segítséget! - Ma van a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja - Varga Judit: Van segítség! - Járóka Lívia: Magyarország az üres szavak, az egyszerű ratifikációk helyett a tettekben hisz + VIDEÓ