Belföld

Orbán Viktor fejet hajtott az áldozatok emléke előtt

A holokauszt nemzetközi emléknapjáról Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett.

Orbán Viktor fejet hajtott az áldozatok emléke előtt
A holokauszt áldozatainak budapesti emlékműve
Fotó: MH / Katona László

Objektum doboz

Gulyás: A gyilkosokat meg kell nevezni!

Nemcsak elfeledni nem szabad, hogy voltak gyilkosok, de „meg is kell neveznünk őket” - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott budapesti megemlékezésen, a Holokauszt Dokumentációs Központban (HDK).

Gulyás Gergely kiemelte: akiket a vészkorszak idején üldöztek, megkínoztak és meggyilkoltak zsidóságuk miatt, „hozzánk tartoztak, a magyar nemzet részei voltak” és nagyon sokat tettek hozzá Magyarország életéhez.

Gyilkosaik pedig nem csupán parancsra, de „kéjjel öltek” - mondta.

A miniszter hangsúlyozta: az emberek között nincs kollektív bűnösség, mert ha mindenki bűnös, akkor valójában senki nem az; az államnak azonban van felelőssége.

Hozzátette: Magyarország a rendszerváltoztatás óta mindig világossá tette, hogy a magyar állam a vészkorszakban saját polgárait nem tudta, sok esetben nem akarta megvédeni, a magyar közigazgatás pedig közreműködött abban, hogy a német megszállást követően több százezer magyar zsidó embert hurcoltak el az országból.

Gulyás Gergely szólt arról: nem szabad elfeledni a hősöket sem, akik nem néztek félre, akik kockáztatták vagy akár fel is áldozták életüket. És a mai napig „vannak tanúink” is. „Becsüljük meg mindazokat, akik megjárták a halál árnyékának völgyét”, akik „tanúságot tesznek a borzalmakról, és példájukkal mutatják meg az élet mindent legyőző erejét” - fogalmazott a miniszter.

Kitért arra: ma Magyarország a zsidó közösség számára Európa egyik legbiztonságosabb helyének számít. A kormány nemzetközi színtéren is kiáll az antiszemitizmus valamennyi megjelenési formája ellen, fontosnak tartja az emlékezést és a lelkiismereti szabadság védelmét, melynek része a zsidó vallásgyakorlat szabadsága is.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen a Holokauszt Dokumentációs Központban
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen a Holokauszt Dokumentációs Központban
Fotó: MH/Katona László

Gulyás Gergely meglátása szerint a mai kor „lényegesen könnyebb”, mégis vannak veszélyek. Európa ősi zsidó-keresztény gyökereinek és kultúrájának feladása „mindannyiunk számára veszélyt jelent”. A migráció, ha nem jár együtt integrációval, éppen a zsidóságot fenyegeti a legjobban - mondta.

Emellett nemcsak a szélsőjobboldal, hanem a baloldal és szélsőbaloldal is megfogalmaz olyan antiszemita téziseket, eltűr olyan antiszemitákat sorai között, „akik ellen korábban még közösen tiltakoztunk akár a jelenlévőkkel is” - tette hozzá Gulyás Gergely.

Fontosnak nevezte, hogy „évről évre emlékezzünk mindarra, ami a XX. században történt”, úgy, mint az emberiség egyetemes tragédiájára, de úgy is, mint a magyarság egészének tragédiájára és mint nagyon sok család máig ható személyes tragédiájára. A kormány ennek jegyében hajt fejet az áldozatok előtt  - zárta beszédét a miniszter.

Kovács Tamás, a HDK igazgatója köszöntőjében arról beszélt: Auschwitz ma már szimbólum, de „nekünk, magyaroknak különösen fáj”, hiszen az ott elpusztított 1,1-1,3 millió ember egyharmadát a korabeli Magyarországról deportálták. Több mint 75 év telt el a tábor felszabadítása óta és egyre kevesebb közöttünk az egykori túlélő - mondta, arra kérve őket, hogy „beszéljenek”, mondják el, hova vezet a kirekesztés, az antiszemitizmus.

Azt is kérte a túlélőktől, hogy mutassanak példát a háború után születetteknek, hogyan kell felállni, hogyan kell újrakezdeni az életet, akár azzal a tudattal, hogy a családjukat elpusztították, és hogyan kell felépíteni egy vagy éppen két országot - hangoztatta a HDK igazgatója.

Pascale Andréani, Franciaország budapesti nagykövete hangsúlyozta: a holokauszt az emberiség történetében elkövetett legnagyobb bűntett.

Hatmillió embert irtottak ki csak azért, mert zsidók voltak, az európai zsidóság háromnegyedét, a világ zsidó lakosságának több mint egyharmadát.

A nagykövet a francia történészt, Ernest Renant idézte, aki szerint „a történelem az emlékezés és a felejtés keveréke”, majd arra kérte a túlélőket, emlékeztessenek rá, hogy „ellen kell állnunk a felejtés kísértésének”.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján
Fotó: MH/Katona László

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete azt mondta: a zsidóság számára a shoá nem csak egy történet, hanem a népük, a közösségük története. Azoknak a családtagoknak a története, akikkel sosem volt lehetőségük találkozni. Ártatlan embereké, akik teljes és boldog életet élhettek volna, és akik talán feltalálók, tanárok, jogászok vagy mérnökök lehettek volna.

Ez az „elveszett életek” az „elveszett zsidó nép története”. Hetvenhét évvel később még mindig „hárommillióval kevesebben vagyunk”, mint a világháború kitörésekor, és ez visszafordíthatatlan, személyes veszteség, olyan gyász, amely „mindörökké velünk marad” - mondta a nagykövet.

Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország nagykövete arról beszélt: lehetetlen és felfoghatatlan, hogy emberek képesek voltak a holokauszt kegyetlenségeire. De ugyanilyen lehetetlen és felfoghatatlan látni a modern Európa egyes országainak utcáin a nácik tiszteletére rendezett felvonulásokat. Ez az áldozatok emlékének nyílt meggyalázása - értékelt.

Hozzátette: ezért is fontos megőrizni az igazságot, hogy tanulságként és figyelmeztetésként „velünk maradjon”.

Grósz Andor, a Holokauszt Közalapítvány kuratóriumi elnöke ismertette: a HDK az emlékek, tárgyak, dokumentumok megőrzésével küzd a holokauszt-tagadás és a holokauszt történetének egyre gyakoribb torzítása, valamint az antiszemitizmus, a kirekesztés ellen.

E célt szolgálja a dokumentációs központban csütörtök este megnyíló, a vidéki gettósítást bemutató időszaki kiállítás is - mondta.

A megemlékezés végén a résztvevők mécseseket helyeztek el az áldozatok emlékfalánál.

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott budapesti megemlékezésen, a Holokauszt Dokumentációs Központban
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott budapesti megemlékezésen, a Holokauszt Dokumentációs Központban
Fotó: MH / Katona László

Járóka Lívia: Európa közös felelőssége, hogy a borzalom ne ismétlődhessen meg soha

„Hetvenhét év távlatából is fontos emléknap január 27-e. Közös felelősségünk emlékeznünk mindarra a holokauszt borzalmára, a szenvedésre és megpróbáltatásra, amit ember okozott embernek, azokra a bűnökre, amiket ember követett el ember ellen, hogy mindez ne ismétlődhessen meg soha! Közös a felelősségünk a múlt traumáinak társadalmi szintű feldolgozásában is” – emelte ki Járóka Lívia fideszes képviselő, az európai parlament által szervezett nemzetközi holokauszt megemlékezés alkalmával közleményében.

„Üdvözlendő, hogy az elmúlt évek során olyan európai emlékezet íródhatott az EP-ben a holokausztról, mely a soá és a Porajmos minden áldozatának méltó emlékezetet biztosít. A népirtás, mely hetvenhét évvel ezelőtt véget ért, mai napig intő üzenetet hordoz. A közös emlékezés és emlékeztetés üzenetét, és annak folytonosságát, mely generációról generációra kell, hogy öröklődjön” - mondta a politikus.

„Európa közös felelőssége, hogy a borzalom ne ismétlődhessen meg soha. Soha ne lehessen embereket megbélyegezni vallási, etnikai vagy kulturális különbségek alapján. Európa egysége annak sokszínűségében rejlik. Ezt a sokszínűséget pedig mindannyiunknak őriznünk kell. A holokauszt intő üzenete ennyi idő elteltével is, hogy bátran álljunk ki és mondjunk nemet a gyűlöletre és a kirekesztésre” - hívta fel a figyelmet a képviselő.

Fidesz: A zsidók fenyegetésében sem mehetünk vissza a múltba!

A Fidesz is megemlékezett a holokauszt áldozatairól, közleményében kiemelve: A zsidók fenyegetésében sem mehetünk vissza a múltba! Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa a zsidó honfitársaink számára is - tette hozzá.

„A tömeges bevándorlás miatt a bevándorlóországokban egyre több antiszemita támadás éri az európai zsidókat. A baloldal bevándorláspárti politikája megingatja egész Európa biztonságát, és megingatná Magyarország, valamint az itt élő zsidók biztonságát is” - hangsúlyozta a Fidesz.

„Egész Európában példátlan, hogy a magyar baloldal a hatalom megszerzése érdekében keblére ölelte az antiszemita szélsőjobb alakokat is, és a baloldal olyan miniszterelnök-jelöltet indít, aki a zsidókat arra buzdítja, hogy antiszemitákra szavazzanak, nyíltan zsidózik, és a zsidók és cigányok listázásáról beszél” - fogalmazott.

„Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra! A zsidók fenyegetésében sem mehetünk vissza a múltba!” - írta a Fidesz.

Kapcsolódó írásaink