Belföld

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak nem magánügy

A kapcsolati erőszak nem magánügy, mindannyiunk feladata felhívni rá a figyelmet - hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak nem magánügy
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Novák Katalin a Facebook-oldalára feltöltött videóban kiemelte: az erőszak minden formája, így a kapcsolati erőszak is elfogadhatatlan, és mindig az elkövető a hibás, sosem az áldozat.

A kapcsolati erőszak nem magánügy, „mindannyiunknak feladata” felhívni rá a figyelmet, és elmondani, hogy van segítség, van hova fordulni.

Kiemelte, Magyarországon jól működik az ellátórendszer, amely akár azonnali segítséget is tud nyújtani, és a hét minden napján 24 órában hívható 06 80 20 55 20-as telefonszámon bárki kérhet azonnali segítséget.

Aki tehát bajban van, kérjen segítséget! - mondta, és ugyanerre kérte azokat is, akik tudják vagy sejtik, hogy valaki a környezetükben kapcsolati erőszak áldozatává vált.

Objektum doboz

A miniszter kitért arra is: a kormány több mint tíz éve dolgozik azon, hogy minden áldozatnak szakmai segítséget nyújtson a segélyszervezetek bevonásával. Bővítették az ellátórendszert, így egy helyett már nyolc titkos menedékház van az országban, több krízisközpontot és olyan ambulanciákat is kialakítottak, ahova akkor lehet fordulni, amikor még nincs nagy baj, de már érzik, hogy a kapcsolati erőszak „felütheti a fejét”.

Hozzátette: folyamatosan képzik azokat a szakembereket, akik rendőrként, pedagógusként vagy szociális segítőként dolgoznak és találkozhatnak a kapcsolati erőszak néha nehezen felismerhető jegyeivel.

Novák Katalin végül azt kérte: „fogjunk össze”, és „szüntessük meg Magyarországon a kapcsolati erőszakot!”.

Az ENSZ-közgyűlés 1999 decemberében nyilvánította november 25-ét a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává, annak emlékére, hogy 1961-ben a Dominikai Köztársaságban a Trujillo-diktatúra ezen a napon gyilkolt meg három emberi jogi aktivistát, a Mirabal nővéreket.

Objektum doboz

Varga Judit: Van segítség!

1981-ben november 25-ét nyilvánították a nők elleni erőszak napjává, ezzel világszerte felhívva a figyelmet a kapcsolati erőszakra - írja közösségi oldalán az igazságügyi miniszter. 

A magyar kormány kiemelten kezeli az erőszakos bűncselekmények elleni határozott fellépést és fokozott figyelmet szentel az áldozatok segítésének is, legyen szó akár lelki segélynyújtásról, jogi tanácsadásról, felvilágosításról, pszichológiai támogatásról, vagy krízishelyzet fennállása esetén azonnali anyagi és egyéb segítségnyújtásról - tette hozzá Varga Judit.

Ennek érdekében az elmúlt időszakban nyolc Áldozatsegítő Központot nyitottunk meg a Főváros mellett Szegeden, Pécsen, Kecskeméten, Szombathelyen, Szolnokon, Veszprémben és Miskolcon, valamint egy Áldozatsegítő Ponttal bővítettük a hálózatot Salgótarjánban.

„Kiemelt célunk, hogy 2025-re már minden megyeszékhely rendelkezzen ilyen központtal.”

Létrehoztunk egy áldozatsegítő vonalat is, melyen keresztül éjjel-nappal elérhető segítséget biztosítunk a rászorulóknak - jelentette ki a miniszter.

A politikus arra biztat mindenkit, hogyha bűncselekmény áldozatává vált, illetve ismer valakit, aki ilyen helyzetbe került, hogy vegye fel a kapcsolatot szakértőkkel, akik nyugodt környezetben szakszerű, személyre szabott segítséget nyújtanak minden bajba jutottnak.

„Mert mindig VAN segítség!”

Járóka Lívia: Magyarország az üres szavak, az egyszerű ratifikációk helyett a tettekben hisz

„Magyarország az üres szavak, az egyszerű ratifikációk helyett a tettekben hisz” - emelte ki Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke, a „Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja és az isztambuli egyezmény megerősítésének jelenlegi állása” címet viselő csütörtök délelőtti plenáris vita során.

A képviselő szerint az Isztambuli Egyezmény megosztó, beemel olyan ideológiailag vezérelt elemeket, melyek egyszerűen elfogadhatatlanok a keresztény értékeket valló konzervatív közösségek számára. „Szimbolikusan nem tudja megteremteni az európai egységet, mivel nem konszenzusorientált megoldást nyújt, hanem ideológiai harcot teremt. Magyarország ezzel szemben a gyakorlatban tesz meg mindent a nők védelme és megsegítése érdekében" - mutatott rá Járóka. Hangsúlyozta továbbá, hogy az egyezmény nők védelmét szolgáló cikkejei, maradéktalanul érvényesülnek a magyar jogrendben.

„2011 májusában ratifikáltuk az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak, és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményének minden olyan rendelkezését, amelyek valóban a nőkről és a nőkért szólnak" - emelte ki a képviselő. „Magyarország harcol a nők elleni erőszak visszaszorításáért! Nem a dokumentumokban hiszünk, hanem a tettekben" - zárta felszólalását Járóka Lívia.

Kapcsolódó írásaink