Külföld

Magyarország segít az ukrajnai menekült gyerekeknek

Magyarország és Lengyelország élen jár az ukrajnai háborús menekült gyermekek befogadásában, elhelyezésében és iskoláztatásuk megszervezésében - mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament ukrajnai háború elől menekülő gyerekekről szóló határozata kapcsán csütörtökön.

Magyarország segít az ukrajnai menekült gyerekeknek
A pályaudvarok helyett most már a BOK-csarnokban segítik az érkezőket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Európai Parlament az ukrajnai háború elől menekülő gyermekek védelméről szóló határozatról szavazott a mai plenáris ülésén.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője elmondta: Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy a háború borzalmai elől menekülő gyermekek megkapják azt a támogatást, amire ebben a nehéz helyzetben szükségünk van, legyen az elhelyezés, iskoláztatás vagy lelki, pszichológiai támogatás.

„Az EP szöveg olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek az óriási lelki megrázkódtatást átélő menekült gyermekek jólétét kívánjak elősegíteni. Tartalmaz néhány szokásos, ideológiailag elfogult elemet, ezeket elleneztük, de összességében a gyermekek védelmét szem előtt tartva támogattuk a határozatot„ - mondta el Hidvéghi.

Oroszország ukrajnai háborúja elől menekülőknek mindig biztonságos menedéket kell találniuk, függetlenül faji, etnikai hovatartozástól, származástól, bőrszíntől, vallástól, illetve szexuális irányultságtól - jelentette ki az Európai Bizottság, a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatában.

Az uniós bizottsági közlemény Vera Jourovát, az átláthatóságért és értékekért felelős biztost, Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztost, valamint Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagját idézte, akik kijelentették: szolidaritásra van szükség mindenkivel, aki menekül Oroszország ukrajnai háborúja elől, köztük az ukrajnai romákkal és valamennyi rászorulóval.

Emlékeztettek: az ukrajnai háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma drámaian növekszik, az Európai Unióban és a szomszédos országban menedéket kereső több millió ember közül legalább 100 ezren vannak a romák. Kiemelték: a biztonságos menedék biztosítása különösen fontos a romák számára, akik közül többen hontalanok, sokan nem rendelkeznek a megfelelő személyes dokumentumokkal sem.

”Felszólítjuk a tagállamokat, hogy hajtsanak végre minden intézkedést romastratégiájuk keretében, nyújtsanak célzott támogatást a romáknak saját területükön, valamint a társult országokban, köztük Ukrajnában és Moldovában„ - fogalmaztak.

Az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz, hogy segítse az uniós kormányokat a háború kihívásaival teli időszakban, biztosítva, hogy a menekültek megsegítésére szánt uniós források könnyen és gyorsan rendelkezésre álljanak - tették hozzá.

A romák nemzetközi napját 1990 óta a romák első nemzetközi találkozójának emlékére tartják, amely 1971. április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.

Kapcsolódó írásaink