Belföld

Spanyol választási megfigyelők: példásan szavaztak a magyarok

A CEFAS választási megfigyelő missziójának tagjaiként örömmel láttuk, hogy a magyarok az elképzelhető legpolgáribb módon, nagyszerű példáját mutatták meg a hazájuk iránti elkötelezettségnek. Több mint egy héten keresztül ismerkedtünk az országgal, beszélgettünk közintézmények tagjaival és a civil társadalom szereplőivel, politikai vezetőkkel, egyesületekkel és állampolgárokkal. Ahogyan az várható volt, sokféle elképzelés és prioritás mutatkozott meg, de a magyarok tökéletesen, demokratikus módon tudták ezeket kifejezni - írják beszámolójukban a spanyol választási megfigyelők az Alapjogokért Központ sajtóközleménye szerint. 

Spanyol választási megfigyelők: példásan szavaztak a magyarok
Egy nő leadja szavazatát a magyarországi országgyűlési választáson
Fotó: MTI/Nemes János

Vasárnap beutaztuk Magyarországot. Meglátogattuk a szavazóhelyiségeket Budapesten, az ország kisvárosaiban és vidéken. Mindenhol jómodort, udvariasságot tapasztaltunk és láttuk azt, hogy a magyarok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a választásuknak súlya legyen - hangsúlyozzák.

Kiemelik: nehéz időket élünk. A COVID-19 világjárvány, az ukrajnai háború vagy a sok európai országban tapasztalható növekvő politikai megosztottság mind rányomhatta volna a bélyegét a magyarországi választásokra.

A magyar emberek azonban bebizonyították érettségüket, hisz a kampány során nem volt példa mértéktelen, szélsőséges megnyilvánulásokra, és különösen példásan szavaztak - teszik hozzá jelentésükben.

 Reméljük, hogy a magyar példát egész Európában követni fogják, és Magyarország megkapja a megérdemelt elismerést a józan ész kiemelkedő megnyilvánulásáért - írja a CEFAS.

Kapcsolódó írásaink