Külföld

Zelenszkij szerint kérés nélkül fegyvereket kellene kapnia

Az ukrán elnök közölte, az orosz katonák embertelen teremtmények – Moszkva álhírnek tartja a bucsai vérengzést

A nemzetközi közösségnek és az orosz elnöknek is üzent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bucsáról. Moszkva továbbra is tagadja, hogy vérengzést követtek volna el az orosz katonák. Európai vezetők újabb szankciókat sürgetnek.

Zelenszkij szerint kérés nélkül fegyvereket kellene kapnia
A főváros melletti Bucsába látogatott Volodimir Zelenszkij (középen)
Fotó: AFP/Ronaldo Schemidt

Az ukrán hadsereg által nemrég visszafoglalt, Kijevhez közeli Bucsa település ügye kavarta a legnagyobb port Ukrajnával kapcsolatban a nemzetközi politikában, kijevi állítás szerint ugyanis a városban tömegsírokat találtak az oroszok által megölt civilek holttesteivel. Moszkva szerint ez álhír, provokáció, a bizonyítékok fabrikáltak, a vádak miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte.

Marija Zaharova külügyi szóvivő szerint az ukránok a vérengzés vádjával akarják elszabotálni a béketárgyalásokat. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig arra kérte a külföldi vezetőket, ne siessék el a vádaskodást, tájékozódjanak több forrásból, az orosz védelmi minisztérium szakértői ugyanis a hamisítás jeleit azonosították az ukrán fél által bemutatott videófelvételeken, és mint mondta, hogy az események naptári sorrendje sem szól az állítások hitelessége mellett.

Peszkov arra reagált, hogy Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője újabb uniós szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen, és büntetőintézkedéseket szorgalmazott mások mellett Emmanuel Macron francia elnök is. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap videóüzenetében azt mondta, a bucsainál szörnyűbb dolgok is kiderülhetnek még, az orosz katonák ugyanis „embertelen teremtmények”. Bírálta nemzetközi partnereit, amiért országának egyáltalán kérnie kell a fegyvereket, ahelyett, hogy automatikusan megkapták volna őket. Az ukrán államfő egyébként videóüzenet útján felszólalt a Grammy zenei díjátadón is, amit Las Vegasban tartottak. A résztvevőket arra kérte, minden eszközzel támogassák Ukrajnát.

Bucsába is ellátogatott tegnap Zelenszkij, ahol szintén felvett egy videót. Közölte, minél tovább halogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök a személyes találkozót, annál rosszabb lesz neki. A Kreml a múlt héten azt közölte, írásos megállapodás híján nincsenek meg a találkozó feltételei, mert az ukránok hajlamosak nem betartani a vállalásaikat. Újságírói kérdésre válaszolva Zelenszkij beszélt arról is, hogy a Donyeck megyében, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol helyzete most az egyik legsúlyosabb Ukrajnában.

Röviden

Háborús bűnök miatt bíróság elé kellene állnia Vlagyimir Putyin orosz államfőnek Joe Biden amerikai elnök szerint. Közölte, hogy a Fehér Ház további szankciókat tervez Oroszországgal szemben.
 

Angela Merkel kiáll a 2008-as NATO-csúcson hozott döntések mellett, közölte a volt német kancellár szóvivője hétfőn. Arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta Merkelt és Nicolas Sarkozy volt francia államfőt, ugyanis bár a 2008-as NATO-csúcson ígéretet tettek arra, hogy Ukrajna a védelmi szövetség tagja lehet, de nem indították el az úgynevezett csatlakozási akciótervet (MAP)
 

Litvánia bejelentette hétfőn, hogy kiutasítja az országból az orosz nagykövetet, és visszahívja moszkvai nagykövetét. Németországban pedig nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították a berlini orosz nagykövetség negyven diplomatáját.
 

Kiutasították Ukrajnából Robert Dulmerst, a Nederland Dagblad haditudósítóját, mert közzétett egy fotót a Twitteren az Ogyesszába aznap reggel becsapódó rakétákról. A hatóságok államtitok megsértésével vádolják az országban hivatalos katonai engedéllyel dolgozó újságírót.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom