Külföld

Ukrajnában 7,1 millióra nőtt a belső menekültek száma

Ukrajnában 7,1 millióra nőtt a belső menekültek száma az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) keddi tájékoztatása szerint.

Ukrajnában 7,1 millióra nőtt a belső menekültek száma
Az orosz támadások következtében Mariupol városában is egyre több épület válik teljesen lakhatatlanná
Fotó: LEON KLEIN / ANADOLU AGENCY / AFP

Két héttel ezelőtt az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezete még csak 6,5 millióra tette azoknak a számát, akiknek a háború miatt el kellett hagyniuk az otthonukat, de továbbra is a fegyveres harcok sújtotta ország határain belül tartózkodnak.

„Az emberek továbbra is elmenekülnek a háború elől otthonukból, és ezzel egyre súlyosbodik az ukrajnai humanitárius helyzet” - fejtette ki António Vitorino, az IOM főigazgatója.

Az IOM felmérései szerint az elmenekült családok több mint harmada semmilyen jövedelemmel vagy más bevétellel nem rendelkezett márciusban. Ezen családok több mint felében éltek gyermekek és idősek, és 30 százalékának tagjai között voltak krónikus betegséggel küzdők.

Az Ukrajnából külföldre menekültek száma az ország elleni orosz háború kezdete, február 24. óta 4,2 millióra emelkedett az ENSZ menekültügyi hivatalának legutóbbi adatai szerint.

Kapcsolódó írásaink

Az EU vezetői Kijevbe utaznak

ĀSzámos ország orosz diplomatákat utasít ki - Moszkva példátlannak nevezte, hogy London megakadályozta az ENSZ BT ülésének összehívását