Külföld

Újraválasztották Aleksandar Vucicot

Történelmi sikert hozott a vasárnapi szerb választás is, ugyanis az előzetes eredmények szerint a hivatalban lévő államfő szerezte meg a voksok jelentős többségét

Szerbiában is újrázott a hatalmon lévő kormánypárt, ismét meg-választották Aleksandar Vucic hivatalban lévő szerb államfőt is, és a vajdasági magyarok is megőrizték a parlamenti képviseletüket.

Újraválasztották Aleksandar Vucicot
Újabb fölényes konzervatív győzelem déli szomszédunknál
Fotó: AFP/Elvis Barukcic

Aleksandar Vucic hivatalban lévő szerb elnök nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást, valamint a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg az előrehozott parlamenti választáson a legtöbb szavazatot az előzetes eredmények szerint, több mint 95 százalékos feldolgozottság mellett – közölte a szerb országos választási bizottság. Az SNS a voksok 42,91 százalékát szerezte meg, így 119 mandátuma lesz a 250 tagú szerb parlamentben.

A második helyen az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért nevű lista végzett a szavazatok 13,6 százalékával, így ők 38 mandátumhoz jutottak hozzá. A parlamentbe bekerült a Vajdasági Magyar Szövetség is, amelynek hat képviselője lesz a parlamentben. Vucic a szavazatok 58,55 százalékát szerezte meg, így már a mostani első fordulóban megnyerte az elnökválasztást. A belgrádi városi választási bizottság hatvanszázalékos feldolgozottság mellett az közölte, hogy a fővárosban is a Szerb Haladó Párt győzött a voksok több mint 38 százalékának a megszerzésével.

Vasárnap esti sajtótájékoztatóján Vucic elmondta, az ukrajnai háború egyik hatása az volt, hogy a szerbiai közélet drámaian jobboldalra tolódott, és a szerb kormány visszafogott fellépése a vártnál gyengébb választási eredményt hozott. Kiemelte, hogy az utóbbi évek legmagasabb választási részvételének lehettek tanúi, a saját felméréseik szerint a választópolgárok legalább hatvan százaléka járult az urnák elé.

Kijelentette, a megszerzett voksok alapján a Szerb Haladó Pártnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek együtt elegendő mandátuma van ahhoz, hogy kormányt alakítson, és többsége legyen a parlamentben.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: „Elértük céljainkat, megvalósítottuk, amit szeretnénk.” Azt mondta, a VMSZ-nek két kiemelt célja volt, az egyik, hogy Aleksandar Vucic maradjon Szerbia elnöke, a másik, hogy a Fidesz–KDNP nyerje meg a magyarországi választásokat. A VMSZ elnöke kifejezte, hogy a kormányzati munkában államtitkári szinten kívánnak részt venni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Face­bookon azt hangsúlyozta, a két „történelmi győzelem” jó hír minden magyarnak és minden szerbnek a határ mindkét oldalán. A magyar külügyminiszter telefonon gratulált szerb kollégájának, Nikola Selakovicnak.

Az újból megválasztott szerb államfőnek levélben gratulált Áder János hivatalban lévő köztársasági elnök, valamint Novák Katalin megválasztott magyar államfő is. Áder János biztosította a szerb elnököt, hogy Magyarország változatlanul kész a két ország kapcsolatának erősítésére. Novák Katalin pedig úgy fogalmazott, magyarként jó tudni azt, hogy a jövőben is olyan politikus irányítja a szomszédos Szerbiát, akiben Magyarország barátját tisztelheti, és aki a vajdasági magyarok elkötelezett támogatója.

Kapcsolódó írásaink