Külföld

Gál Kinga: Háborús bűncselekmény nem maradhat büntetlenül

Az Európai Parlament (EP) képviselői szerint a 2023-as uniós költségvetés prioritásainak a gazdasági fellendülésre, az egészségügyre, az ifjúság támogatására, az éghajlat-politikára, a jogállamiság, valamint az uniós értékek és az alapvető jogok előmozdítására, illetve az ukrajnai háború hatásainak kezelésére kell összpontosítania - tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Gál Kinga: Háborús bűncselekmény nem maradhat büntetlenül
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 463 szavazattal 71 ellenében és 97 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők leszögezték: az Európai Uniónak „jövőorientált” költségvetés elfogadására kell törekednie, amely megfelel az EU politikai prioritásainak.

A képviselők az uniós célkitűzések között egyebek mellett az erősebb egészségügyi ellátás biztosítását, a zöld és digitális átállás megvalósítását, valamint a koronavírus-járvány utáni tisztességes, inkluzív, fenntartható és ellenállóképes helyreállítás előmozdítását, beleértve a kis- és középvállalkozások fokozott támogatását sorolták fel. Megjegyezték: a 2023-as uniós költségvetés „fontos szerepet fog játszani az EU gazdaságának megerősítésében”.

Az uniós források megfelelő felhasználásának és az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében az Európai Parlament állásfoglalásában ragaszkodott ahhoz, hogy a jogállamiság feltételrendszeri mechanizmusát „azonnal és teljes egészében” alkalmazzák.

Az EP-képviselők végezetül sürgették az Európai Bizottságot, hogy biztosítson jelentős finanszírozást az ukrajnai háború geopolitikai következményeinek kezelésére, beleértve a menekültek befogadásának támogatását is. Az uniós bizottságnak és a tagállamoknak minden rendelkezésre álló pénzügyi eszközt mozgósítaniuk kell Ukrajna támogatására - szögezték le.

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője közleményében kiemelte: a költségvetésnek válaszolnia kell az ukrajnai válsággal kapcsolatos többletkiadásokra, köztük arra, hogy az EU miként tud segíteni az Ukrajnából érkező menekülteknek, a menekülteket fogadó és ellátó országoknak, és hogy miként járul hozzá Európa a háborút követő mielőbbi helyreállításhoz.

Emlékeztetett: Magyarországon vasárnap a választópolgárok újabb négy évre megerősítették a Fidesz-KDNP kormányt és - mint fogalmazott - „egyértelmű véleményt mondtak a baloldalról és mindazokról, akik visszatartják a magyaroknak jogosan járó forrásokat”.

A magyar választópolgárok egyúttal határozott üzenetet küldtek az Európai Bizottságnak, hogy azonnal hagyja jóvá Magyarország és Lengyelország helyreállítási terveit és programjait azért, hogy erősítve saját gazdaságaikat, fokozni tudják a menekültek és a rászorulók segítését - emelte ki Deli Andor.

Az Európai Bizottság várhatóan 2022 júniusában terjeszti elő a 2023-es uniós költségvetésre vonatkozó javaslatát, melyről a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek az év végéig kell megállapodnia.

Uniós biztos: Az Ukrajnából menekülő, kísérő nélküli kiskorúakat el kell osztani a tagállamok között

Az ukrajnai háború elől menekülő, kísérő nélküli kiskorúakat el kell osztani az uniós tagállamok között - jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedd délelőtt.

Johansson azt mondta: „Vlagyimir Putyin orosz elnök seregei gyermekeket gyilkolnak, eddig 158 gyermek esett áldozatul az inváziónak. Ezeket a háborús bűnöket meg kell torolni” - hangsúlyozta. A biztos arra is rámutatott, hogy több mint kétmillió ukrajnai gyermek menekült el az Európai Unióba, ahol emberkereskedelem veszélye leselkedik rájuk. Mint mondta, Litvániában már 43 ukrán menekült gyermekkel kapcsolatban vizsgálódnak a hatóságok emberkereskedelem gyanújával. A biztos felhívta a figyelmet, hogy az EU több intézkedést is hozott ezeknek az eseteknek a megelőzésére: az Europol külön munkacsoportot hozott létre hogy figyelje az emberkereskedők tevékenységét, a hatóságok speciális kiképzést kapnak, az Európai Bizottság koordinációs tanácsot működtet.

Johansson felszólította tagállamokat, hogy növeljék befogadóképességüket, különös tekintettel a fogyatékossággal élő gyermekekre, és a határvédelmi hatóságokat, hogy regisztrálják a kiskorú menekülteket. Dubravka Suica demográfiáért felelős uniós biztos azt hangsúlyozta: a menekült gyermekeket mielőbb nevelőcsaládok gondjaira kell bízni, és mozgósítani kell a tagállami gyermekvédő szolgálatokat.

Bocskor Andrea a Fidesz EP-képviselője elmondta: fokozottan oda kell figyelni, hogy a gyermekek a háborús időszakot minél biztonságosabban átvészeljék. Több mint 4,8 millióan menekültek el Ukrajnából, ennek fele gyermek vagy fiatalkorú. Fontos, hogy minél hamarabb visszatérhessenek az oktatásba, mert ez erősíti a biztonságérzetüket.

A képviselő felhívta a figyelmet: Magyarország több mint 400 ezer menekültet fogadott be, és mindent megtesz támogatásukért.

Hangsúlyozta: a menekült gyermekek igénybe tudják venni az egészségügyi szolgáltatásokat, pszichológiai támogatást, oktatást. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen - tette hozzá - például ukrán nyelvű délutáni iskola is indult. Bocskor arra is rámutatott, hogy az Ukrajna területén tartózkodó gyermekekhez is el kell jutnia a segítségnek, Kárpátaljára eddig 380 ezer belső menekült érkezett, közöttük 36,5 ezer gyermek, 700 kísérő nélkül. Ukrajna gazdasági helyzete egyre csak romlik, a családok nehéz helyzetbe kerültek. Véleménye szerint nagy segítséget jelentene az EU részéről az óvodai és iskolai étkeztetés megoldása.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője szerint 680 ezer ukrán menekült érkezett Romániába, sokan közülük kíséret nélküli kiskorúak. A kiskorú menekültek integrációja elsődleges fontosságú, a román kormány kiváló munkát végez ezen a téren a helyi szervezetek segítségével - mondta. Felhívta a figyelmet, hogy Románia ukrán határ menti térségében jelentős ukrán kisebbség él, ebben a régióban biztosított a menekült kiskorúak számára az anyanyelvi oktatás. A tagállami hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a gyermekek saját nyelvükön is boldoguljanak az adott országban, és támogatni kell az ukránajkú tanárokat is - hangsúlyozta Vincze.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője írásbeli felszólalásában kiemelte: a kormánypártok országgyűlési választáson elért győzelme garancia arra, hogy a kormány továbbra is elkötelezetten segíti a menekülteket és Ukrajnát.

A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy ártatlan emberek, köztük gyerekek válnak az orosz agresszió áldozatává.

„Háborús bűncselekmény nem maradhat büntetlenül, ezeket szigorúan ki kell vizsgálni” - fogalmazott.

Elmondta továbbá, Magyarország már több mint 600 ezer menekültet fogadott az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. A humanitárius tranzitpontokat a menekültek igényeinek gondos figyelembevételével alakították ki: többek között baba-mama és játszósarkokkal segítik a menekülő anyákat és gyermekeiket - emelte ki a fideszes képviselő.

Kapcsolódó írásaink