Külföld

„Az már győzelem, ha Ukrajna megőrzi a nyílt háború előtti területét”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette kedden, hogy a jelenlegi helyzetben győzelemként fogja értékelni azt, ha sikerül megvédi Ukrajnának azokat a területeit, amelyek február 24-ig, az ország elleni orosz háború kezdetéig Kijev ellenőrzése alá tartoztak, az pedig "nagy győzelem lesz", ha helyreállítják az ország teljes területi egységét.

„Az már győzelem, ha Ukrajna megőrzi a nyílt háború előtti területét”
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Ukraine Presidency

Az államfő erről ukrán újságíróknak adott interjújában beszélt, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál közölt le. Kijelentette: elsődleges fontosságúnak tartja Ukrajna szuverenitásának megőrzését. „Másodszor, nagyon szeretném, ha nem veszítenénk el emberek százezreit” - szögezte le. A harmadik legfontosabbnak azt nevezte, hogy Ukrajna nem mond le a tőle Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről, Kijev ennek a kérdésnek a rendezésében csupán „halasztásba” egyezik bele. Kiemelte, hogy a Donyec-medencei Moszkva-barát szakadár területek esetében sem mond le Ukrajna arról, hogy ezek a területek hozzá tartoznak.

„Az a tény, hogy Oroszország elismerte a donyecki és a luhanszki régiók egyes részeit valaminek, úgy gondolom, hogy meg kell találnunk a kiutat ebből a helyzetből. Számunkra nagyon fontos ezen területek ukrán státusának megőrzése. Ez az egyik alapvető dolog, de ez lesz a legnehezebb történet” - fejtegette az elnök.

Zelenszkij szerint ha most harcba bocsátkozik Ukrajna a Donyec-medencei megszállt területekért, 40-50 ezer, de akár százezer embert is veszítene. Elismerte, hogy Oroszország ugyanakkor törekszik még további ukrán területek elfoglalására a medencében és az ország déli részén.

Az elnök szerint a Kijev megyei Bucsában feltárt „orosz vérengzések” után is folytatni kell a tárgyalásokat Oroszországgal, legalább azért, hogy a humanitárius kérdéseket rendezzék. Moszkva változatlanul tagadja, hogy orosz katonák civileket végeztek volna ki Bucsában, megrendezett provokációnak nevezi az ott történteket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította fel kedden a Twitteren Ukrajna szövetségeseit: ne vásároljanak se gázt, se olajt, se szenet Oroszországtól, hogy „Bucsa esete ne ismétlődhessen meg”.

Az ukrán határőrség is beszámolt arról, hogy az orosz erők Mariupol városának lövetése közben eltaláltak egy dominikai zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajót, amelyen tűz ütött ki, és a hajó süllyedni kezdett. Kapitányának közlése szerint sérültek is vannak a hajón, de számuk egyelőre nem ismert.

Az ország keleti részében, a Feldman ökopark nevű harkivi állatkert vezetője videoüzenetet tett közé, amelyben arról beszélt, hogy a létesítmény gyakorlatilag teljesen megsemmisült az orosz támadások következtében. A nap végéig dönteniük kell arról hogy a nagyobb termetű állatokat, medvéket, tigriseket, oroszlánokat - amelyeknek a ketrecei megsérültek - elaltassák-e, ha nem tudják máshová elszállítani.

A Luhanszk megyei Rubizsne településen az orosz erők eltaláltak egy salétromsav-tárolót - közölte Szerhij Hajdaj megyei kormányzó a Facebookon. Arra kérte a település lakóit, hogy maradjanak otthonaikban vagy az óvóhelyeken, a levegőben terjedő egészségkárosító gáz miatt tartsák zárva az ajtókat és az ablakokat.

A luhanszki szakadárok a településről visszavonuló ukrán „nacionalistákat” vádolták a tartályok felrobbantásával.

A híradások szerint a kijeviek elkezdtek visszatérni az ukrán fővárosba, továbbá az északi országrészben lévő Csernyihiv megyébe, a helyi vezetés viszont egyelőre ezt még nem javasolja. Kijev és Csernyihiv környékéről a múlt héten kezdtek elvonulni az orosz erők.

A kijevi vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 18 500 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 150 orosz repülőgépet, 134 helikoptert, hét hadihajót, 656 harckocsit, 1858 páncélozott harcjárművet, 332 tüzérségi és 55 légvédelmi rendszert, valamint 107 rakéta-sorozatvetőt - jelentette a vezérkar.

„Az ENSZ fossza meg Oroszországot BT-beli vétójogától”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjaihoz intézett beszédében az ENSZ hatékonyabb működése érdekében sürgette a nemzetközi szervezet reformját, és arra kérte a BT tagjait: fosszák meg Oroszországot vétójogától.

Az ukrán elnök videón közvetített beszédében úgy vélte: Oroszország „szótlan rabszolgát” akar csinálni Ukrajnából.

Kijelentette: Oroszország esetében olyan államról van szó, amely az ENSZ BT-beli vétójogát „a halálhoz való jogként” használja.

Zelenszkij felidézte a Kijev melletti Bucsában elkövetett mészárlást, és azt mondta: a második világháború óta „a legszörnyűbb háborús bűnöket” követik el jelenleg Ukrajnában. Arra kérte az ENSZ BT tagországait, hogy az orosz hadsereg vezetőit és a parancsot kiadó személyeket háborús bűnök miatt azonnal állítsák bíróság elé, és szigorúan vonják őket felelősségre.

A Bucsa és más települések polgári lakossága ellen elkövetett vérengzés a múlt hét végén derült ki, miután a Kijevhez közeli térséget február 24. óta ellenőrzésük alatt tartó orosz erők kivonultak. A gyilkosságokról készült képek világszerte felháborodást váltottak ki, és felerősítették a még keményebb büntetőintézkedéseket és a háborús bűnök miatti vádemelést követelő hangokat. Oroszország viszont ukrán provokációnak minősítette a Bucsában történteket.

Az ENSZ BT előtti első személyes felszólalásában Zelenszkij elnök az orosz csapatok tevékenységét az Iszlám Állam és más terrorista szervezetek tagjainak cselekményeihez hasonlította. Hangsúlyozta, hogy  Bucsa csak az egyik település, ahol borzalmas mészárlásokat hajtottak végre.

A BT tagjainak is bemutatott rövid videófelvételen véres emberi holttesteket is látni lehetett, a felvétel az „Állítsák meg az orosz agressziót!” felirattal zárult.

A megkínzott, megégett, hátrakötözött kezű, közvetlen közelről tarkón lőtt holttestek felvételei láttán számos nyugati állam orosz diplomatákat utasított ki, és további büntetőintézkedéseket követelt Moszkvával szemben, köztük az oroszországi kőszén európai importjának teljes betiltását. Csak a keddi bejelentések szerint összesen közel 200 diplomatának kell hazautaznia európai országokból.

Kapcsolódó írásaink

Az EU vezetői Kijevbe utaznak

ĀSzámos ország orosz diplomatákat utasít ki - Moszkva példátlannak nevezte, hogy London megakadályozta az ENSZ BT ülésének összehívását