Külföld

Morawiecki: Tiszteletben kell tartani a demokratikus magyar választást

A Fidesz-KDNP immár negyedszer győzött egyhuzamban a magyarországi parlamenti választásokon, ezt a demokratikus magyar választást tiszteletben kell tartani - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfői sajtóértekezletén.

Morawiecki: Tiszteletben kell tartani a demokratikus magyar választást
Morawiecki: Elsősorban észre kell venni, függetlenül attól, ki hogyan viszonyul Magyarországhoz, hogy a Fidesz-KDNP immár negyedik alkalommal győzött a választásokon, mégpedig a lehető legjobb eredménnyel, megszerezve az alkotmányos többséget
Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczy

Az ukrajnai háború fejleményeiről szóló sajtókonferencián Morawieckit újságírók az ez ügyben képviselt lengyel álláspontról kérdezték.

„Elsősorban észre kell venni, függetlenül attól, ki hogyan viszonyul Magyarországhoz, hogy a Fidesz-KDNP immár negyedik alkalommal győzött a választásokon, mégpedig a lehető legjobb eredménnyel, megszerezve az alkotmányos többséget” - válaszolt Morawiecki, aláhúzva: a demokratikus választást tiszteletben kell tartani.

A Moszkvával szembeni uniós intézkedéseket illetően a lengyel kormányfő aláhúzta: felesleges, hogy „Magyarországgal fedjék el azok szemét, akik az európai helyzetet homályosan látják”. Arra kérte a sajtó képviselőit, hogy „ne próbálják mellékvágányra terelni a közvélemény figyelmét”.

Megállapította: Európában nem bonyolult a helyzet, ez világosan látható az Európai Tanács ülésein is. „Mindenki, aki elolvassa az értekezletek jegyzékét, tudja, hogy Németország a fő késleltetője a nagyon határozott szankcióknak” - fejtette ki.

Hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök nem akadályozta az eddigi szankciókat, ezek „fő késleltetői valójában a nagy államok, amelyek üzleti kapcsolataikat féltik”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor minden esetben beleegyezett az eddigi szankciócsomagokba. „Ennek a legjobb bizonyítéka, hogy ezekről megállapodás született” - fűzte hozzá, majd ismételten aláhúzta: a szankciók fő akadályozói „a Nyugat-Európa legnagyobb és leggazdagabb államai” voltak.

Újságírói kérdésre azt is elmondta: kérni fogja Orbán Viktortól, hogy támogassa az újabb, még súlyosabb szankciók kivetését Oroszországgal szemben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom