Külföld

Uralnák az új világrendet a BRICS-országok

Nincs globális egységfront

Noha az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók azt a benyomást kelthetik, hogy az egész világ Moszkvával szemben foglalt állást, ez koránt sincs így – derült ki a Foreign Policy cikkéből.

Az amerikai külpolitikai lap szerint a nyugati országok Ukrajna mellé álltak a konfliktusban, Ázsia és Afrika nagy része azonban részben Oroszországhoz fűződő nagy múltra visszatekintő kapcsolatai, valamint a Washingtonnal szembeni ellenérzései miatt nem csatlakozott a nyugati szankciókhoz. Dél-Afrika ENSZ-nagykövete a múlt hónapban például az ukrajnai helyzetről szóló vitában nem mulasztotta el bírálni az Egyesült Államokat például az iraki háború miatt.

Ez a nyilatkozat a lap szerint jól mutatja, hogy Washington milyen nehézségekbe ütközik, amikor egységes diplomáciai frontot próbál kialakítani Ukrajna támogatására. A Nyugaton kívüli világ hangsúlyosabb fellépését mutatja az is, hogy Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a napokban arról beszélt, a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) lesznek az „új világrend” sarokkövei. Az RT-nek nyilatkozva emlékeztetett: ezek az országok adják a világ lakosságának csaknem felét és a GDP jelentős százalékát.

Kapcsolódó írásaink