Külföld

Ukrán támadás oroszországi célpontok ellen

Moszkva ígéretei ellenére a Kijevet ért légitámadások fokozódnak, a csernobili atomerőmű területéről viszont az oroszok kivonultak

Miközben az orosz haderő egyre szorosabbra vonja a gyűrűt Ukrajna déli és keleti megyéiben, az ukrán légierő a konfliktus kitörése óta először orosz területen található kőolajtároló létesítményeket bombázott. Mariupol civil lakosságát viszont továbbra sem sikerült kimenekíteni az ostromlott városból, a humanitárius helyzet katasztrofális.

Ukrán támadás oroszországi célpontok ellen
Ukrán katona egy harckocsi roncsait kémleli egy Harkiv közeli településen
Fotó: MH/Sergey Bobok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtöki videóüzenetében azt mondta: a hadi helyzet az ország keleti és déli részén továbbra is nehéz. Az orosz erők nemcsak a Donbasz régiónál, hanem Mariupol város körül is csapatösszevonást hajtanak végre, az elvonulás máshonnan csak taktika volt – tette hozzá. Az elnök bejelentette, hogy felmentette a nemzetbiztonsági szolgálat két magas rangú tagját, mert szerinte árulók. „Nincs most időm foglalkozni minden árulóval, de mind meg fogják kapni büntetésüket” – jelentette ki.

Több ukrán tisztségviselő közölte: az orosz erők a csernobili atomerőmű térségéből túszokat vittek magukkal. Az Enerhoatom állami atomipari vállalat azt állítja, hogy az oroszok az ukrán nemzeti gárda azon tagjait vitték el túsznak, akiket már február 24-e óta fogva tartottak ott. Az amerikai védelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők kelet-ukrajnai összevonása és az ottani szilaj ukrán ellenállás a háború elhúzódását vetíti előre. John Kirby szóvivő szerint ennélfogva a háború nem csak hetekig, hanem sokkal tovább tarthat.

Az orosz légtérbe behatoló két ukrán helikopter csapást mért a városi olajtárolóra a határ közelében fekvő Belgorodban, a létesítmény kigyulladt – közölte pénteken Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. Ez volt az első ismertté vált, orosz területen végre­hajtott ukrán légi csapás. „Az olajraktárban keletkezett tüzet az ukrán fegyveres erők két helikopterének légi csapása okozta, amelyek kis magasságban érkeztek Oroszország területére. Áldozatok nem voltak” - írta Gladkov. Nyolc, egyenként kétezer köbméteres olajtartály ég, és fenn áll a veszélye a lángok továbbterjedésének a tároló területén található 23 további tartályra, amelyek közül tíz szintén kétezer köbméteres.

Sem bejutni nem lehet Mariupolba, sem elhagyni nem lehet a várost, így nem tudnak segélyszállítmányt eljuttatni a lakosságnak, és a civileket sem tudják kimenekíteni – írta a város polgármesterének munkatársa, amit a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői is megerősítettek. Petro Andrjuscsenko szerint az orosz erők csütörtök óta hermetikusan lezárták a várost a humanitárius segélyek előtt, és a tervezett zöldfolyosót sem nyitották meg.

Az egykor négyszázezres városban civilek tíz-ezrei élnek hetek óta nyomorúságos körülmények között. A település jelentős része a földdel vált egyenlővé. Ukrán tisztségviselők elmondták, hogy nem sikerült eljutnia Mariupolba egy buszkonvojnak. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes az éjszaka közölte: újra megpróbálnak átjutni a humanitárius folyosón az ostromlott városba. A mariupoli polgármesteri hivatal becslései szerint eddig ötezer civil halt meg a város ostroma során.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az Enerhoatom ukrán atomipari vállalatra hivatkozva azt jelentette, hogy az orosz erők elkezdtek kivonulni a csernobili atomerőmű és a körülötte lévő magasan radioaktív tiltott zóna területéről. Az Enerhoatom arról is beszámolt, hogy a csapatkivonást azt követően rendelték el, hogy több orosz katona „súlyos sugárfertőzést” kapott az erőmű környékén található szennyezett erdős területen.

Röviden

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok az ukrajnai háború elől menekültek esetében egyénenként tízezer hrivnya (mintegy 113 ezer forint) összeghatárig díjmentesen biztosítsák az átváltást az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos átváltási árfolyamon. Elmondták, hogy nagyon fontos az Ukrajnai pénz késedelem nélküli átváltása.


Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, hogy az orosz erők Ukrajnában nem mutatják a hátrálás jeleit. Elmondása szerint még ha lassabban haladnak is előre az erőik, mint ahogy azt a Kreml remélte, sem hátrálás, sem valódi tűzszünet nem várható. Az isztambuli tárgyalások nem hoztak áttörést – fogalmazott.


Oroszország kizárása a világ vezető gazdaságait tömörítő G20 csoportból csak súlyosbítaná a globális élelmiszerválságot – jelentette ki Matthias Mogge, a Welthungerhilfe német segélyszervezet vezetője. Elmondta, hogy fontos fenntartani a kapcsolatot Oroszországgal a válság enyhítése érdekében.


Ausztrália páncélozott járműveket küld Ukrajnának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videohívásban történt kérésére, illetve felszólította a támogatásra is az ausztrál törvényhozókat az Oroszország elleni háborúban. Az új négykerék-meghajtású, Bushmaster típusú járművek Boeing C–17 Globemaster típusú katonai szállító repülőgépeken érkeznek Ukrajnába.


Az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete (Europol) hamarosan segítséget nyújt Magyarországon is. A szakemberek és vendégtisztek biztonsági ellenőrzésekkel és nyomozással támogatják a nemzeti hatóságokat az európai külső határokon – tájékoztatott az uniós szervezet.


Kárpátalján 110 ezer menekültet tartanak nyilván, de becslések szerint a harci cselekmények övezetéből 380 ezren érkeztek ide. A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás elnöke, Viktor Mikita emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetén ötvenezer fő befogadására készültek, de március első napjaiban már több mint hatvanezren tartózkodtak a megyében.
(CsAM)

Kapcsolódó írásaink