Külföld

Pekingben a NATO-t hibáztatják a háborúért

Kína–EU-egyeztetés

A gyakorlati együttműködés, valamint a párbeszéd és az egyeztetések elmélyítését sürgette az Európai Unió és Kína között Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, amikor pénteken videókonferencián egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban hangsúlyozta: Peking független, békét célzó külpolitikát folytat, és az ENSZ Alapokmányában foglalt elvek, valamint a nemzetközi jog, és a nemzetközi kapcsolatok alapját képező, széles körben elfogadott alapvető normák betartása mellett áll. Emlékeztetett, Kína a béketárgyalásokat ösztönözte, és a továbbiakban is együtt dolgozik majd az EU-val, valamint a nemzetközi közösség más szereplőivel ennek érdekében.

Zsao Lidzsian kínai külügyi szóvivő egyébként tegnap közölte, a NATO-t a Szovjetunió felbomlásával és a hidegháború végével fel kellett volna oszlatni, ehelyett azonban a szövetség tovább bővült, sarokba szorította Oroszországot, és vérfürdőt provokált ki Ukrajnában. Nyomatékosította: Peking szerint a legfőbb felelősség a NATO-t terheli a háborúért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom