Külföld

Lehetőség India számára a világpolitikai válság

Átalakuló kapcsolatok

Az orosz–ukrán háború miatti kiélezett világpolitikai helyzet, valamint a gazdasági szankciók által megváltoztatott világkereskedelem számos lehetőséget nyitott meg India számára.

Új Delhi ugyanis nem csatlakozott a nyugati államokhoz Oroszország elszigetelési kísérletéhez, sőt az utóbbi napok hírei arról tanúskodnak, hogy az indiai vezetés igyekszik kihasználni, hogy az orosz nyersanyagok iránt „megszűnt” a nyugati kereslet, és továbbmélyülhetnek Új Delhi és Moszkva kapcsolatai. Egy másik, talán még jelentősebb folyománya a kialakult helyzetnek az, hogy közelebb kerülhet egymáshoz a kínai és az indiai vezetés. Ennek egyik jele lehet, hogy a múlt héten egy előre nem bejelentett látogatásra érkezett Új Delhibe Wang Ji kínai külügyminiszter.

Ugyanakkor India az Egyesült Államok szövetségesének számít az úgynevezett Quad szervezetben, amely elsősorban Kína indiai–­csendes-óceáni térségben való előretörését igyekszik hátráltatni. Ez jelentősen korlátozza, hogy a világ jelenleg második legnépesebb országa mit tehet a közeljövőben Oroszországgal, valamint Kínával, még akkor is, ha továbbra is nyitott a Moszkvával való együttműködésre és nyitva tartja kommunikációs vonalait Pekinggel.

Kapcsolódó írásaink