Külföld

Hétről hétre rohamosan növekszik a terrorakciók száma Izraelben

Kormánybírálat

Egy közvéleménykutatás szerint az izraeliek többsége úgy gondolja, hogy Benjamin Netanjahu kormánya jobban kezelte volna a terrorfenyegetettséget.

Hétről hétre rohamosan növekszik a terrorakciók száma Izraelben
Benjamin Netanjahu
Fotó: AFP/POOL/Debbie Hill

A megkérdezettek negyven százaléka gondolta úgy, hogy a jelenlegi, Naftali Bennett által vezetett baloldali kormány nem tudja hatékonyan fenntartani a biztonságot. A résztvevők válaszaiból kiderült: többségük kerüli a tömeget. Miután nyolc napon belül három terrorakciót követtek el izraeli civilek ellen, a biztonságpolitikai kabinet úgy döntött, tervet dolgoznak ki a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó fal felújítására és fokozott felügyeletére. Egy palesztin merénylő súlyosan megsebesített egy utast egy ciszjordániai autó­buszon.

Az utast a buszra felszálló palesztin férfi egy csavarhúzóval szúrta meg felsőtestén Ciszjordánia déli részén. Állapota súlyos, de stabil. A merénylőt a busz egyik fegyveres civil utasa a helyszínen agyonlőtte. A kabinet megtárgyalta a közelgő ramadán böjti hónap alkalmából a palesztinok számára tervezett kedvezmények ügyét, köztük belépési engedélyek kiadását a Gázai övezetből az al-Aksza mecset meglátogatásához, de a döntést elhalasztották.

Kapcsolódó írásaink