Külföld

Oroszország és Ukrajna pénteken folytatja a béketárgyalásokat

Oroszország és Ukrajna pénteken folytatja a béketárgyalásokat - jelentette be szerdán este az ukrán tárgyalóküldöttség egyik tagja, miután a felek befejezték a törökországi tárgyalási fordulót. David Arahamija közölte: ők azt javasolták, hogy most már az államfők találkozzanak, de Oroszország szerint ez még korai, több időre van szükség a megállapodástervezet kidolgozásához - tette hozzá.

Oroszország és Ukrajna pénteken folytatja a béketárgyalásokat
Az orosz erők már több mint három hete ostromolják a várost
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nem hisz azon orosz ígéretnek, miszerint csökkentenék harci tevékenységüket, ugyanis szerinte újrarendezik soraikat egy donbasszi támadásra, ezért az ukrán erők újabb csatákra készülnek az ország keleti felén. „Senkinek és semmilyen szép szavaknak nem hiszünk. Országunk minden négyzetméteréért megküzdünk, nem engedjük át” - jelentette ki az elnök a nemzethez intézett legújabb videoüzenetében.

Zelenszkij megköszönte a washingtoni kormánynak, hogy további 500 millió dolláros közvetlen segély ígért Ukrajnának az orosz invázióval szembeni védekezéshez, de érzékeltette, hogy országának még többre van szüksége. „Ha együtt harcolunk a demokrácia védelmében, akkor jogunk van segítséget kérni ebben a kritikus időszakban. Harckocsik, repülőgépek, tüzérségi fegyverek. A szabadsághoz nem kevésbé kell a fegyver, mint a zsarnoksághoz” - mondta.

Zelenszkij: A tárgyalásokról érkező pozitív jelzések ellenére Kijev nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit
Zelenszkij: A tárgyalásokról érkező pozitív jelzések ellenére Kijev nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok korábban már küldött kétmilliárd dollárnyi humanitárius, illetve fegyversegélyt Ukrajnának a háború kezdete óta. Ez mind annak a 13,6 milliárd dolláros segélykeretnek a része, amelyet a washingtoni kongresszus jóváhagyott.

Zelenszkij a béketárgyalásról annyit mondott, hogy azon csak „szép szavak hangzanak el konkrétumok nélkül”.

Mariupolból humanitárius folyosó nyílhat

Oroszország bejelentette, hogy kizárólag humanitárius céllal tűzszünetet javasolt az ukrán félnek csütörtökön helyi idő szerint délelőtt 10 órától az általa ostromlott déli Mariupolra vonatkozóan, hogy ki lehessen onnan menekíteni az összes civilt. A civilek először Berdjanszk, majd onnan Zaporizzsja városba távozhatnának. Helyi idő szerint csütörtök reggel 6 óráig hagytak időt az ukrán félnek arra, hogy elfogadja az ajánlatot, erről írásban kell tájékoztatnia Oroszországot, az ENSZ-t és a Nemzetközi Vöröskeresztet. Az orosz fél javasolta, hogy a művelet sikere érdekében abban vegyenek részt a vöröskereszt és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (UNHCR) képviselői is.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes elmondása szerint a Vöröskereszt arról tájékoztatta őket, hogy az oroszok valóban engedték a humanitárius folyosó megnyitását csütörtök reggel.

Mariupolt mindeddig nem tudta elhagyni a civilek zöme, és ezért a felek rendre egymást hibáztatták.

Foszforbombák bevetésen

Az ukrán hatóságok azzal vádolták meg szerdán a megszálló orosz hadsereget, hogy foszfortartalmú tüzérségi lövedékekkel lőtte Marinka kelet-ukrajnai kisvárost. A városnak az orosz invázió február 24-i kezdete előtt tízezer lakosa volt - közölte Pavel Kirilenko, a donyecki régió katonai parancsnoka. A lövedékek okozta tucatnyi tüzet a katasztrófavédelem helyi részlegének emberei oltották el - tette hozzá.

Az 1980-as genfi konvenció értelmében foszfortartalmú fegyverek nem vethetők be civilek ellen, de katonai célpontok ellen igen.

Ukrajna már a háború korábbi napjain is megvádolta Oroszországot ilyen fegyverek bevetésével, de utóbbi március 25-én kijelentette, hogy betart minden nemzetközi egyezményt.

Kirilenko szerint Georgijevka, Novokalinovo és Ocseretino városokat is lőtték az orosz erők szerdán, de arról nem szólt, hogy milyen lövedékekkel. „Civil életben nem esett kár, de több ház megrongálódott” - tette hozzá.

A harkivi ügyészség szerint meghalt egy asszony és 11 éves fia a Szlobojanszke falut érő szerdai orosz légitámadásban.

Egy videófelvétel mutatja meg, hogyan igyekeznek átjutni autók egy "aknamezőn" Borogyinkánál:

Objektum doboz

Az orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől

Az Ukrajnát megszálló orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől, amely felett az ellenőrzést már a háború első napjától átvették, illetve a Kijevtől északnyugatra lévő gosztomeli repülőtértől, amelyet egy nappal később foglaltak el - közölte szerdán egy meg nem nevezett amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő.

Orosz tankok az elfoglalt csernobili atomerőmű területén
Orosz tankok az elfoglalt csernobili atomerőmű területén
Fotó: AFP/EYEPRESS NEWS

A szóban forgó orosz erők Fehéroroszország felé vonulnak el - mondta, hozzátéve: nem tudják, hogy minden katona elhagyja-e ezeket a helyeket.

Brit hírszerzés: orosz katonák parancsokat tagadnak meg és szabotálják a saját felszereléseiket

Az ukrajnai háborúban harcoló, demoralizált orosz katonák parancsokat tagadnak meg, szabotálják a felszerelésüket, és véletlenül lelőtték a saját repülőjüket - mondta el Jeremy Fleming, a brit elektronikus hírszerzés (GCHQ) vezetője csütörtökön.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jelek szerint nagyon rosszul ítélte meg az inváziót - vélekedett Fleming.

"Egyértelmű, hogy tévesen mérte fel az ukrán nép ellenállását. Alábecsülte a tettei következtében létrejövő koalíció erejét és a szankciók gazdasági következményeit. Végül túlbecsülte hadserege képességét a gyors győzelem megszerzésére" - mondta a tisztségviselő.

Megjegyezte: az orosz katonák híján vannak a fegyvernek és a harci morálnak, parancsokat tagadnak meg, szabotálják a felszerelésüket, sőt, véletlenül még a saját repülőjüket is lelőtték.

Annak ellenére, hogy Putyin tanácsadói vélhetőleg tartanak attól, hogy elmondják az igazat, ezeknek a tévedéseknek a rezsim számára is teljesen egyértelműeknek kell lenniük - hangsúlyozta.

Fleming figyelmeztetett, hogy a Kreml megfelelő célpontokat keres kibertámadásokhoz, és zsoldosokkal akar új lendületet adni az ukrajnai offenzívának.

Egyúttal méltatta Zelenszkij információs tevékenységét, mert nagyon hatékony Oroszország kiterjedt propagandahadjáratával szemben.

Bár sokan azt várták, hogy Moszkva nagyobb kibertámadást hajt végre katonai hadjáratának részeként, Fleming szerint ez sosem töltött be központi szerepet az orosz hadiforgatókönyvben.

Fleming szavai egybecsengenek azzal, amit a Fehér Ház mondott egy sajtótájékoztatón az amerikai hírszerzés értesüléseiről szerdán. Washington tudomása szerint Putyin és a katonai tisztségviselők kapcsolata megromlott.

Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója elmondta: információik szerint Putyin úgy érzi, a hadsereg becsapta.

Házi őrizetben lehetnek FSZB-tisztségviselők

A Lettországban szerkesztett, orosz és angol nyelvű Meduza hírportál orosz hírszerzési szakértőkre hivatkozva azt írta: az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ötödik szolgálatának vezetője és helyettese házi őrizetben van. Elemzők szerint ez annak a jele, hogy tisztogatás zajlik.