Külföld

Joe Biden miatt magyarázkodnak a nyugati vezetők

Rezsimváltás

Nagy port kavart, hogy a minap varsói látogatásán Joe Biden amerikai elnök közölte, Vlagyimir Putyin orosz államfő nem maradhat hatalmon.

Joe Biden miatt magyarázkodnak a nyugati vezetők
Az elnök legutóbbi kijelentésével átlépett egy határt
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

A Fehér Ház sietve igyekezett magyarázni, hogy nem az orosz vezető leváltására gondolt Biden, hanem arra, hogy Putyin nem gyakorolhat hatalmat a szomszédai felett. Ez nem igazán győzte meg a nemzetközi politikát, a Kreml is nyomban úgy rea-gált: nem Biden, hanem az orosz nép dönt arról, ki vezeti az országot. Vasárnap este Olaf Scholz német kancellár is hozzászólt a témához, amikor az ARD műsorában leszögezte, a NATO-nak nem célja az orosz vezetés leváltása, a demokráciának, a szabadságnak és a jogállamiságnak mindenhol van jövője, de az egyes országokban a népnek magának kell megküzdenie a szabadságért.

A Nyugatnak a szociáldemokrata politikus szerint az a feladata, hogy garanciákat nyújtson arra, nem sértik meg az egyes országok függetlenségét és területi egységét. Óvatosságra intett Emmanuel Macron francia elnök is, akit annak kapcsán kérdeztek a France3 csatornán, hogy Biden mészárosnak nevezte Putyint. Macron szerint a feszültséget sem tettekkel, sem szavakkal nem szabad növelni. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig a Sky News Arabiának leszögezte, az EU-nak sem célja a rendszerváltás Oroszországban, az orosz embereknek kell dönteniük saját országuk vezetéséről.

Kapcsolódó írásaink