Külföld

Az ukrán krízis igazi vesztese a civil lakosság

Az orosz csapatoknak sikerült szárazföldi összeköttetést létesíteniük a Donbasz és a Krím félsziget közt, de a lakosság szenvedéséről csak tragikus hírek érkeznek

Kelet-Ukrajnából tömegsírokról és újabb civil áldozatokról jönnek hírek, miközben mindkét fél, az orosz és az ukrán is egyaránt jelentős katonai sikerekről számol be. Annyi viszont bizonyos, hogy az orosz haderőnek sikerült szárazföldi összeköttetést létesítenie a Donbasz régió és a Krím félsziget között.

Az ukrán krízis igazi vesztese a civil lakosság
Az ukránok elkeseredve próbálják feltartani az orosz előrenyomulást
Fotó: AFP/Fadel Senna

Petro Andrjuscsenko, Mariupol alpolgármesterének tanácsadója megerősítette, hogy becslések szerint háromszáz ember halt meg Mariupolban a helyi színház elleni, március 16-i orosz légi támadásban. Elmondta, a támadás előtt mintegy hatszáz ember tartózkodott a színházban, ezek közül háromszázan voltak a színház alatti menedékházban. A rakétatalálat után a hatóságok nem tudták megkezdeni a mentést, mert a színház közelében utcai harcok zajlottak, és bombázták a környéket.

Azt is megerősítette, hogy harcok dúlnak a város közepén, de kitartott amellett, hogy az oroszoknak még nem sikerült átvenniük az irányítást. A hét elején a helyi parancsnokok azt közölték, hogy szerintük csak Mariupol halálos áldozatainak száma több mint háromezer lehet. A holttesteket gyakran az utcán hagyják, mert túl veszélyes ezeket elszállítani, és sokuk később tömegsírokba kerül.

Szergej Ruckoj orosz vezérezredes szerint Oroszország most fő háborús erőfeszítéseit a kelet-ukrajnai Donbasz régió „teljes felszabadítására” fogja összpontosítani. Közölte, hogy Oroszország két lehetőséget mérlegel „különleges katonai műveletére” – az egyiket egész Ukrajnára, a másikat pedig a Donbaszra összpontosítja.

Elmondta, Luhanszk megye 93 százaléka és Donyeck megye 54 százaléka orosz ellenőrzés alatt áll. Oroszország megsemmisítette Ukrajna légierejének és haditengerészetének túlnyomó részét, és ez a konfliktus első szakaszának sikeres lezárását jelentette – tette hozzá. Nem zárta ki azonban a blokád alá eső ukrán városok megrohamozását, és azt mondta, Oroszország azonnal reagál az Ukrajna feletti légtér lezárására irányuló lépésekre.

Az ukrán hadsereg információi szerint viszont egyes orosz egységek az orosz határ mögé vonultak vissza, miután a harcokban elvesztették katonáik több mint felét – állította az ukrán vezérkar. A két fél közötti frontvonalak „gyakorlatilag befagytak” – mondta Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök egyik főtanácsadója. A vezérkar szerint viszont az orosz egységek folytatják Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv és Szumi nagyváros ostromát, és a jelek szerint az orosz csapatok új támadásra készülnek a Harkiv környéki Izjumban is.

A brit védelmi minisztérium pénteken arról számolt be, hogy az ukrán erőknek sikerült visszafoglalniuk több települést Kijevtől 35 kilométerre keletre. A minisztérium hozzátette, hogy az ukrán erők „továbbra is megpróbálják visszaszorítani az orosz erőket” a Kijev melletti Hosztomel repülőtér felé. A közlemény szerint „logisztikai problémák és az ukrán ellenállás” is lassítja az oroszok azon kísérleteit, hogy megkerüljék Mikolajiv déli városát, miközben megpróbálnak a kulcsfontosságú Odessza kikötőváros felé nyomulni.

Oroszországi és fehéroroszországi határainak lezárására kérte pénteken Ukrajna az Európai Uniót, a kijevi védelmi tárca szerint az orosz erőknek sikerült „részleges” szárazföldi folyosót nyitniuk a Krím és Donyeck megye között. Az infrastrukturális minisztérium azt javasolja az EU-nak, hogy zárja le az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fennálló szárazföldi és tengeri összeköttetéseit. A minisztérium szerint ezekre az intézkedésekre azért van szükség, hogy „leállítsák az agresszor országnak szánt, kettős felhasználású javak szállítását, amelyeket katonai célokra is fordíthatnak”.

Röviden

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök demokráciaellenes megnyilvánulásaira hívta fel a figyelmet a washingtoni The Hill politikai lap. Kim Iversen újságíró szerint az amerikai sajtóorgánumoknak ugyanúgy el kellene ítélniük Zelenszkij elnök magatartását, ahogy elítélik Vlagyimir Putyin orosz államfő sajtószabadság elleni megnyilvánulásait.
 

ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel megszavazta azt a határozatot, amely Oroszországot okolja az ukrajnai humanitárius válságért, és azonnali tűzszünetet sürget. Ugyanakkor Kína és India, összesen 38 ENSZ-tagállam tartózkodott a szavazáson. Öt ország pedig ellene szavazott, többek között Oroszország és Szíria.
(PZ)
 

Recep Tayyip Erdogan török államfő „tiszteletet érdemlő kivonulásra” szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajnából. Kijelentette, hogy Törökország továbbra sem tervez szankciókat bevezetni Oroszország ellen, hiszen nem engedheti, hogy a nép a téli hidegben magára maradjon, és szerinte az ország iparának működését sem lehet teljesen átalakítani. Törökország déli részén orosz vezetés alatt épül Törökország első atomerőműve, amely várhatóan a török energiaszükséglet tíz százalékát fedezi majd.
(DD)

Kapcsolódó írásaink

Moszkva bejelentette: mostantól a Donbaszra koncentrál

ĀErdogan kivonulásra szólította Putyint - Visszaszorították a támadókat Kijev környékén - Tömegsírokat találtak Mariupolban - Washington vészforgatókönyvvel készül arra, ha Oroszország NATO-területet bombázna