Külföld

A nemzeti parlamentek nagy része ellenzi a centralizációt

Elmaradt az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében az európai és nemzeti parlamenti képviselők közös állásfoglalásának elfogadása. A nemzeti parlamentek nem támogatják az európai fősodor centralizációra, föderális unióra vonatkozó, tagállami szuverenitást csökkentő követeléseit - írja közös sajtóközleményben Gál Kinga és Trócsányi László fideszes EP-képviselők.

A nemzeti parlamentek nagy része ellenzi a centralizációt
Trócsányi László
Fotó: MH

Az Európa Jövőjéről szóló Konferencia üdvözlendő törekvés, hiszen az Európai Unió tükörbenézése, jövőjének átgondolása a jelenlegi helyzetben fontosabb, mint valaha. Sajnálatos azonban, hogy a Konferencia vezető testületében csak az Unió szövetségi állammá alakítása mellett elkötelezett európai parlamenti frakciók kaptak valódi szerepet és ez a folyamat egészében tetten érhető.

Az Európai Parlament újabb hatásköröket követel magának, több hatalomra áhítozva a tagállamok kárára - írják.

A föderalisták képviselői kidolgoztak egy a föderális Európa létrehozását elősegítő nyilatkozattervezetet és ehhez a nemzeti parlamentektől vártak támogatást.

Meglepetésükre, a nemzeti parlamentek jelentős része nem támogatta a közös állásfoglalástervezetet, így az EP és a nemzeti parlamentek közös ülését is elnapolták.

A nemzeti parlamentek találkozóján sem történt érdemi előrelépés az állásfoglalás elfogadásának irányába. Európának a jelenlegi helyzetben egységes fellépésre, valódi dialógusra és nem megosztó, ideológiai célú reformkövetelésekre van szüksége - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom