Külföld

Telefonja árulta el az orosz tábornokot

Veszélyes technológia

Kérdések merültek fel afelől, hogy az ukrán katonáknak hogyan sikerült az utolsó három hét során már az ötödik orosz tábornokot megölniük.

Telefonja árulta el az orosz tábornokot
Orosz katonák Kijev közelében
Fotó: AFP/Eyepress News

A Bellingcat tényfelderítő portál szerint ez az ukrán telefonos tornyok elpusztításával lehet összefüggésben. Az oroszok szétlőtték az ukrán 3G- és 4G-tornyokat, ezeket pedig saját, úgynevezett stingray (rája) tornyaik felállításával helyettesítették. Ezek viszont csak 3G/4G-vel működnek, az orosz tisztek ezért helyi SIM-kártyák megvásárlására kényszerültek, amelyeket saját kódolt telefonjaikba helyeztek.

Ezeket a hívásokat viszont az ukrán titkosszolgálat sikeresen dekódolta. Így tudhatták bemérni számos magas rangú katonatiszt tartózkodási helyét. Jelentések szerint ez lett a veszte annak a több, ukrán oldalon harcoló külföldi önkéntesnek is, akiket az orosz haderő azonosított be a nyugat-ukrajnai Javoriv kiképző bázison. A harmincöt halálos áldozatot követelő rakétatámadás előtt a helyszínen tizenkét aktív brit telefonszám volt beazonosítható, így válhattak célponttá az ott elszállásolt külföldiek.

Kapcsolódó írásaink

Ostrom alá kerülhet Odessza is

ĀMiközben az orosz hadsereg továbbra is lassan, de folyamatosan nyomul előre, az amerikai elnök Európába készül, tárgyalni a szövetségeseivel