Külföld

Ostrom alá kerülhet Odessza is

Miközben az orosz hadsereg továbbra is lassan, de folyamatosan nyomul előre, az amerikai elnök Európába készül, tárgyalni a szövetségeseivel

Továbbra is változatlan az ukrajnai háború forgatókönyve, az orosz csapatok lassan, de folyamatosan haladnak előre, miközben valószínűleg már Odessza ostromára készülnek. Az izraeli miniszterelnök szerint a felek engedtek követeléseikből a béketárgyalásokon, ugyanakkor az ukrán fél nem árult el részleteket. Eközben Biden a héten európai diplomáciai körútra indul.

Ostrom alá kerülhet Odessza is
Kijevben egyre nagyobb a pusztítás, nem közelednek az álláspontok
Fotó: AFP/Aris Messinis

Az orosz hadsereg újabb, külföldi zsoldosok kiképzésére használt ukrán katonai bázisra mért csapást a nyugat-ukrajnai Rivne térségében fekvő Nova Lubomirka gyakorlótéren – számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn. A tábornok tájékoztatása szerint az orosz katonák, valamint a szakadár területek csapatai folyamatosan nyomulnak előre Kelet-Ukrajnában. Elfoglalták Szolodke falut  valamint a donyecki „milícia” fokozatosan átveszi az ellenőrzést Verhnetorecke falu felett – tette hozzá. Eközben folytatódott Kijev, Harkiv, Csernyihiv városok ostroma is.

Az északkelet-ukrajnai Szumi városának egyik vegyi üzemében eddig ismeretlen okból erősen mérgező ammónia szivárgott. Konasenkov az esetet az ukránok provokációjának nevezte, korábban az orosz hadsereg arról számolt be, hogy információik szerint az ukrán nacionalista csoportok robbanóeszközöket telepítenek a front közelében fekvő ukrán vegyi üzemek területére, így „aláaknázva” azokat.

A dél-ukrajnai Odessza város katonai adminisztrációja vezetőjének közlése szerint az orosz haditengerészet hajói tüzet nyitottak a városra. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, akkor nagy valószínűséggel megkezdődött a város ostromának előkészítése.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban ismételten kifejezte készségét a közvetlen egyeztetésekre Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Úgy vélem, csak mi ketten, én és Putyin érhetünk el megállapodást” – mondta az ukrán elnök, aki mindemellett rendkívül fontosnak nevezte a tárgyalódelegációk eddigi egyeztetéseit. Ugyanakkor határozottan elutasított bizonyos engedményeket, így többek között a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szeparatista régiók függetlenségének elismerését. Hétfőn már úgy fogalmazott az európai közszolgálati műsorszolgáltatóknak adott interjúban, hogy az orosz javaslatok ultimátumok, és leszögezte, hogy ezek elfogadhatatlanok Ukrajna számára.

Az ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében azt közölte, Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz–ukrán csúcstalálkozóra, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben.

A The Times of Israel izraeli hírportál azt írta, Naftali Bennett szerint előrelépés történt Kijev és Moszkva között a közvetítés során, de még mindig nagy köztük a szakadék. Bennett reagált arra is, hogy Zelenszkij a holokauszthoz hasonlította az orosz támadást. Az izraeli miniszterelnök kifejezte, szerinte nem szabad semmihez sem hasonlítani a holokausztot, ugyanakkor együtt érez az ukrán néppel.

Hétfőn folytatódtak az orosz–ukrán béketárgyalások – közölte David Arahamija, az ukrán delegáció tagja. Ugyanakkor a megbeszélések állásáról a politikus semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn online megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel, Mario Draghi olasz és Boris Johnson brit miniszterelnökkel az ukrajnai háborúról.

A Fehér Ház vasárnap cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint Joe Biden amerikai elnök a héten esedékes európai útja során Ukrajnába látogatna. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden szerdán Európába utazik, és csütörtökön Varsóban kétoldalú megbeszélést folytat Andrzej Duda lengyel elnökkel.

Röviden

Janez Jansa szlovén miniszterelnök néhány nappal kijevi útja után vasárnap bejelentette, hogy Ukrajnának közvetlen diplomáciai támogatásra van szüksége, így Szlovénia diplomatái visszatérnek Kijevbe. „Azon dolgozunk, hogy az Európai Unió ugyanezt tegye” – tette hozzá.

Steffen Hebestreit kormányszóvivő tájékoztatóján kifejtette, hogy a német hadseregnek (Bundeswehr) nemigen vannak nélkülözhető fegyverei vagy egyéb felszerelése, ezért a kormány német gyártóktól vásárolt új fegyverekkel támogatja Ukrajnát. Aláhúzta: a különböző fegyverrendszerek alkalmazásáról szóló viták közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy Ukrajnában orosz invázió zajlik, amely sérti az ország szuverenitását.

Hivatalosan betiltotta a Facebookot és az Instagramot Oroszországban egy moszkvai bíróság, miután a Meta Platforms IT-óriásvállalatot szélsőségesnek minősítette. Az orosz főügyészség követelése nyomán meghozott ítélet azonnal hatályba lépett. Oroszország már korábban is blokkolta a Facebookot, mert a közösségi médiaszolgáltató letiltotta az orosz médiához történő hozzáférést

Moszkva leállítja a japán állampolgárok vízummentes beutazását a Kuril-szigetekre, emellett blokkolja Japán ágazati partneri státuszát a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködésben. „Oroszország a jelenlegi körülmények között nem kívánja folytatni a Japánnal kötendő békeszerződésről szóló tárgyalásokat” – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A Szlovák Védelmi Minisztérium vasárnap felvetette a kötelező katonai szolgálat bevezetésének témáját. A Szlovákiai Magyar Ifjúsági Szövetség tiltakozott a lépés bevezetése ellen: „Nem gyávaságból, de úgy gondoljuk, hogy a katonásdit bízzuk inkább azokra, akik békeidőben is ebből élnek! A háborúzást elutasítjuk, és kérjük a szlovák kormányt, hogy legyen tekintettel állampolgáraira. Mi, hadköteles fiatalok békét akarunk, más terveink vannak, mint emberek öldöklése magasabb nemzetközi és elvi célokért” – közölték.

Bekérették John Sullivan moszkvai amerikai nagykövetet az orosz külügyminisztériumba. A diplomatát demarsban részesítették, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címzett elfogadhatatlan kijelentéseivel kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom