Külföld

Karneválozó tömegbe hajtott egy autó Belgiumban, hatan életüket vesztették

Nincs szó terrorról

Nagy sebességgel a karneváli tömegbe hajtott egy autó tegnap korán reggel a Belgium déli részén fekvő Strépy-Bracquegnies településen. A hatóságok közlése szerint hatan meghaltak és csaknem negyvenen megsebesültek, az áldozatok között gyermekek is vannak.

Az autóban két, harmincas éveiben járó férfi ült, helyi lakosok. Mindkettejüket letartóztatták, a sofőr megpróbált elmenekülni, de a rendőrök gyorsan elfogták. Az ügyészség és a rendőrség közlései szerint a körülmények – bár már tegnap este sem voltak teljesen világosak – nem terrorcselekményre utaltak, a letartóztatott két férfi pedig nem volt hasonló bűncselekmények miatt a rendőrség látóterében. Egy rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta, hogy tragikus balesetről van szó.

A La Libre Belgique beszámolójában rámutatott, hogy a rendezvényt a pandémia óta első alkalommal tartották meg, csaknem kétszázan gyűltek össze egy sportlétesítménynél, ahol az esemény fő attrakciójának számító, maszkot és díszes jelmezt viselő gille-ek gyülekeztek a felvonulásra. A Le Soir cikke szerint a karnevál fontos része a vallon város hagyományainak, nem korlátozódik egy helyszínre, ezért a biztonsági intézkedések sem annyira szigorúak. A helyszínre ellátogatott Fülöp király, Alexander De Croo miniszterelnök, Annelies Verlinden belügyminiszter és más vezetők is.

Kapcsolódó írásaink