Külföld

Hiperszonikus rakétákkal folyik a harc

Újabb épületeket értek találatok, a romok alól a civilek mentése akadozik a heves összetűzések miatt, sok helyen a kórházak sem működnek

Jelentések szerint az összeomlás szélén van a mariupoli védők ellenállása, a humanitárius helyzet is katasztrofális a városban, sok a civil áldozat. A folyamatosan zajló béketárgyalásokon ugyan lassan közelednek az álláspontok, de a humanitárius folyosók kialakításán kívül más konkrét eredményre egyelőre nem lehet számítani.

Hiperszonikus rakétákkal folyik a harc
Az orosz páncélosok halálos szorításban tartanak számos ukrán várost
Fotó: AFP/Eyepress News

Mariupolban orosz bombatámadás ért egy művészeti iskolát, ahová korábban négyszázan menekültek a harcok elől. A művelet romba döntötte az épületet, az áldozatok pontos számát nem tudni, mert sokan – jórészt gyerekek, nők és idősek – a romok alatt rekedtek. Március 16-án az orosz csapatok bombatámadást hajtottak végre egy, a városban található színházépület ellen, ahol több mint ezren voltak a támadás idején. A helyi hatóságok szerint eddig 130 embert mentettek ki a romok alól.

Katasztrofális állapotokról számolt be az orosz csapatok által ostromlott észak-ukrajnai Csernyihiv polgármestere is. Vladiszlav Atrasenko szerint az orosz csapatok válogatás nélkül mérnek lakónegyedekre tüzérségi tűzcsapásokat. „Nincs áram, sem víz, sem fűtés, a városi infrastruktúra teljesen romokban hever” – mondta. Hozzátette, hogy a háromszázezres lakosú város kórházát ismételten lőtték, ami miatt az egészségügyi ellátás is összeomlott.

Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság igazgatója arról számolt be, hogy fehérorosz dolgozók megszakították a vasúti összeköttetést a két ország között. Kamisin megköszönte a fehérorosz kollégáknak akciójukat, amellyel feltehetően megszakították az orosz csapatok ellátását ezeken a vonalakon keresztül.

Az orosz fegyveres erők készek lennének humanitárius folyosón kiengedni a „nacionalistákat” Mariupolból, ha leteszik a fegyvert, de Kijev visszautasította az ajánlatot – jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes. Mizincev szerint az orosz fél a kijevi hatóságokhoz fordult azzal a javaslattal, hogy a város megmentése érdekében humanitárius folyosón kész bármilyen irányban elengedni „az összes banditát”, aki leteszi a fegyvert.

Kinzsal típusú hiperszonikus rakéták bevetéséről és külföldi zsoldosok likvidálásáról számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint az orosz haderő a Kaszpi-tengerről indított Kalibr cirkálórakétákkal és a Krím légteréből kilőtt Kinzsal hiperszonikus légi ballisztikus rakétákkal semmisített meg egy nagy üzemanyagtároló bázist az ukrajnai Mikolajiv megyében.

Komoly béketárgyalásokat sürgetett szombat reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Az Ukrajna békéjére és biztonságára vonatkozó tárgyalás az egyetlen esély Oroszország számára arra, hogy csökkentse a saját hibái miatt okozott károkat” – jelentette ki Zelenszkij. „Itt az ideje tárgyalni. Itt az ideje helyreállítani Ukrajna területi épségét és igazságát” – mondta az államfő, aki szerint a tárgyalóasztalon vannak az ukrán javaslatok. „Ellenkező esetben Oroszország veszteségei akkorák lesznek, hogy több nemzedékre lesz szükség, míg talpra áll” – figyelmeztetett.

Döntő fontosságú kérdésekben közeledett az orosz és az ukrán fél álláspontja – jelentette ki Mev­lüt Cavusoglu török külügyminiszter. A tárcavezető elmondta, hogy a felvetett hat ügy közül négyben megegyezés született, s úgy vélte, tűzszünetre is van kilátás. Ibrahim Kalin, a török elnöki hivatal szóvivője azt mondta, a megbeszéléseken Ukrajna semlegessége, a demilitarizálás és kölcsönös biztonsági garanciák, az orosz fél által „nácitlanításnak” nevezett eljárás, az orosz nyelv használata Ukrajnában, valamint a Donbasz és a Krím státuszának megállapítása van terítéken.

Veszélyben a pluralizmus

Kijev ellenzéki pártok működését függesztette fel

Az ukrán nemzetbiztonsági tanács, tekintettel a teljes körű háborús helyzetre úgy határozott, hogy felfüggeszti a hadiállapot idejére egy sor politikai párt tevékenységét – jelentette be tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az érintett pártok és politikai erők: az Ellenzéki Platform – Az Életért, a Sarija Pártja, a Mieink, az Ellenzéki Blokk, a Baloldali Ellenzék, a Baloldali Erők Szövetsége, a Hatalom, az Ukrajna Progresszív Szocialista Pártja, az Ukrajna Szocialista Pártja, a Szocialisták és a Volodimir Szaldo Pártja.


„Nem fognak sikerrel járni a politikusaik kollaborációt és társadalmi megosztást célzó tevékenységei, de kemény választ fognak kapni ezért” – mondta Zelenszkij. Az ukrán államfő közölte azt is: utasítást adott az igazságügyi minisztériumnak, hogy haladéktalanul függessze fel az említett politikai erők tevékenységét. A dpa német hírügynökség felidézte, hogy az Ellenzéki Platform – Az Életért és az Ellenzéki Blokk az ukrán parlamentben is képviselettel rendelkeznek. Hozzátette, hogy euroszkeptikus, antiliberális, illetve oroszbarát politikai erőkről van szó.
(DD)

Keleti partnerség

Peking: Nem szerencsés sarokba szorítani egy atomhatalmat

Kína élesen bírálta szombaton az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat és a NATO kelet-európai csapaterősítését, miután Joe Biden amerikai elnök pénteken figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy súlyos következményei lesznek, ha Peking támogatást nyújt Moszkvának az Ukrajna elleni invázióhoz. Li Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes kijelentette, az Oroszország elleni szankciók egyre felháborítóbbak. A diplomata szerint teljesen alaptalanul zárolják orosz állampolgárok külföldön lévő vagyontárgyait.

Li Ju-cseng hozzátette, az észak-atlanti szövetségnek nem szabadna tovább terjeszkednie keletre, sarokba szorítva ezzel egy olyan atomhatalmat, mint Oroszország. Vang Ji kínai külügyminiszter tegnapi közleményében kijelentette, hogy Kína sosem fog elfogadni külső kényszert vagy nyomást, és ellenzi az alaptalan vádaskodásokat és gyanúsítgatásokat. Idővel majd beigazolódik, hogy Kína állításaival a történelem jó oldalán áll – hangsúlyozta a kínai diplomata.
(PZ)

Elrettentő példa
 

Feláldozzák az önkénteseket az ukrán katonák
 

Az amerikai önkéntesek szerint az ukrán hadsereg csak „ágyútölteléknek” használja őket. Ezt a 28 éves Henry Hoeft állította, aki az amerikai hadsereg gyalogságánál szolgált, mielőtt acélmunkás lett volna Ohióban. A hónap elején Ukrajnában csatlakozott a harcokhoz. Beszámolója szerint megérkezésük után „csapdába ejtették” őket az ukrán katonák, akik elvették tőlük az útleveleiket. Az úgynevezett Grúz Nemzeti Légióhoz csatlakozva Hoeft először optimista volt, egy héttel később azonban kezdett kiábrándulni.

„Az embereknek abba kell hagyniuk, hogy ide járjanak” – írta a közösségi oldalán. Hoeft leírta, hogy a külföldi önkénteseket rosszul szerelik fel, és csaliként használják az orosz katonák számára. Elsőként orosz oldalak számoltak be arról, hogy az ukrán katonák lelövik a sebesült külföldi önkénteseket visszavonulás közben, hogy ne kerüljenek orosz fogságba. Korábban álhírnek minősítették ezt, de az utóbbi időben már több amerikai portál is beszámolt hasonlókról. Eközben az orosz légierő bejelentése szerint Zitomir régióban egy katonai bázis elleni légi csapásban több mint száz külföldi zsoldos halt meg.
(PZ)

Röviden

A Fidesz európai parlamenti képviselője, Hidvéghi Balázs közösségi oldalán úgy fogalmazott, megrázó, ami Magyarország keleti határán zajlik. Hozzátette, ezért is lehetünk büszkék, hogy mi, magyarok, most egy emberként mozdultunk meg, hogy segítsük őket.

Volodomir Zelenszkij ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlamenthez intézett beszédében.

Érkeznek Szlovákiába Németországból és Hollandiából a Patriot légvédelmi rendszerek, amelyeket ideiglenesen Szlovákia rendelkezésére bocsátanak. A Patriot légvédelmi rendszer nem az ország által már tulajdonolt orosz S-300-as légvédelmi rendszer felváltását szolgálja, hanem tovább erősítenék az ország légterének védelmét.

Oroszország végleg le akarja állítani az Európai Unió Francia Guyana-i űrkikötőjében található indítóállomása használatát – közölte szombaton Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője. Az Európai Unió és az Egyesült Államok súlyos szankcióira válaszul a Roszkozmosz törölte Szojuz rakétáinak további indítását a Francia Guyana-i Kourou melletti űrközpontból.

Két volt brit miniszterelnök támogatja, hogy a nürnbergi perekhez hasonlóan nemzetközi bíróság előtt vonják felelősségre Vlagyimir Putyin orosz elnököt és társait az ukrajnai háború miatt. A javaslatot eddig 740 ezren támogatták világszerte, többek között Gordon Brown és Sir John Major egykori brit miniszterelnökök is.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint fel kell gyorsítani a megújuló energiaforrások felhasználásának fejlesztését, és beruházásokat kell kezdeni az atomerőművek számának növelésére is. Hangsúlyozta, a világon mindenhol túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen.

Keményebb szankciókat és teljes kereskedelmi blokádot szorgalmazott Oroszország ellen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton. A kormányfő jelezte: országa javasolni fogja, hogy az Európai Unió haladéktalanul függessze fel a kereskedelmet Oroszországgal.
(CSAM)

Kapcsolódó írásaink

Hat ügy közül négyben megegyezés született

ĀZelenszkij katonai és gazdasági segítséget kért Izraeltől - Az ENSZ adatai szerint a menekülők mintegy 90 százaléka nő és gyerek - Török külügyminiszter: Fontos kérdésekben közelednek az álláspontok

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom