Külföld

Zelenszkij: Tárgyalások nélkül nem vethetünk véget a háborúnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában ismételten kifejezte készségét a közvetlen egyeztetésekre Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Zelenszkij: Tárgyalások nélkül nem vethetünk véget a háborúnak
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Ukraine Presidency/Handout

„Készen állok a tárgyalásokra. Már az utóbbi két évben is készen álltam és úgy gondolom, hogy tárgyalások nélkül nem vethetünk véget a háborúnak” - jelentette ki Zelenszkij.

„Úgy vélem csak mi ketten, én és Putyin érhetünk el megállapodást” - mondta az ukrán elnök, aki mindemellett rendkívül fontosnak nevezte a tárgyalódelegációk eddigi egyeztetéseit. A konfliktusban közvetítői szerepet játszó Törökország vasárnap előrelépésekről számolt be az orosz-ukrán béketárgyalások kapcsán.

„Amennyiben csak egy százaléknyi esély is van arra, hogy véget vessünk a háborúnak, meg  kell ragadnunk azt” - emelte ki Zelenszkij. Mint mondta, a párbeszéd az egyetlen kiút a konfliktusból, és csak az vezethet el biztonsági garanciákhoz Ukrajna számára.

Ugyanakkor határozottan elutasított bizonyos engedményeket, így a többi között a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szeparatista régiók függetlenségének elismerését. Hangsúlyozta: a fegyvernyugvási egyezménynek tartalmaznia kell, hogy Ukrajna nem veszíti el szuverenitását és területi épségét.

Zelenszkij kiemelte azt is, hogy minden tárgyalási formátumot és lehetőséget meg kell ragadni a párbeszédre Putyinnal, mert - mint fogalmazott - „ha mindez kudarcot vall, akkor ez egy harmadik világháború”.

Az ukrán elnök legutóbb szombaton sürgetett a közösségi médiában közzétett videóüzenetében közvetlen tárgyalást. „Ideje összeülni és tárgyalni. Ideje helyreállítani Ukrajna területi épségét és az igazságosságot” - mondta.

Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap esti videóüzenetében közölte, hogy a nap folyamán több mint 7295 civil tudta elhagyni a harci övezeteket a tervezett hétből mindössze négy működő humanitárius folyosón keresztül. Hozzátette, hogy az ukrán kormány hétfőn mintegy ötven buszt tervez Mariupolba küldeni a polgári lakosság kimenekítését szolgáló erőfeszítések támogatására.

Kapcsolódó írásaink

Hat ügy közül négyben megegyezés született

ĀZelenszkij katonai és gazdasági segítséget kért Izraeltől - Az ENSZ adatai szerint a menekülők mintegy 90 százaléka nő és gyerek - Török külügyminiszter: Fontos kérdésekben közelednek az álláspontok

Orbán Viktor: A béke épít!

ĀOrbán Viktor és Aleksandar Vucic közösen vett részt a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán + GALÉRIA + VIDEÓ