Külföld

Elhalasztják a lengyel-magyar barátság napi ünnepséget

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel-magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét - tartalmazza a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye, amelynek tartalmáról a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap tájékoztatott.

Elhalasztják a lengyel-magyar barátság napi ünnepséget
Andrzej Duda lengyel államfő
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

„Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk” - fogalmaztak lengyel részről a dokumentumban.

„Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk” - fűzték hozzá.

Ugyanakkor - folytatódik a közlemény -, Andrzej Duda lengyel államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a barátság napot az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áder János magyar köztársasági elnökkel és feleségével a lengyel államfői házaspár baráti viszonyt ápol.

„Duda elnök úr szándéka, hogy Áder elnök úr a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye, amennyiben erre lehetőség lesz Áder elnök úr hivatali idejének a befejezése előtt” - olvasható a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Kapcsolódó írásaink

Hat ügy közül négyben megegyezés született

ĀZelenszkij katonai és gazdasági segítséget kért Izraeltől - Az ENSZ adatai szerint a menekülők mintegy 90 százaléka nő és gyerek - Török külügyminiszter: Fontos kérdésekben közelednek az álláspontok