Külföld

Egymást hibáztatja Moszkva és Kijev

Az ukránok és az oroszok is azt hangoztatják, hogy a másik fél miatt nem haladnak jól a béketárgyalások, eközben Vlagyimir Putyin az oroszok egységét méltatta

Oroszország megünnepelte a Krímmel való „egyesülés” nyolcadik évfordulóját, miközben a Kijevvel folytatott béketárgyalások minden jel szerint újabb holtpontra jutottak, ami miatt mindkét fél a másikat okolja.

Egymást hibáztatja Moszkva és Kijev
Vlagyimir Putyin szerint az oroszok minden eddiginél egységesebbek
Fotó: AFP/Sergei Guneyev

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz egységet méltatta a moszkvai Luzsnyiki Stadionban, ahol ünnepséget tartottak több mint százezer ember részvételével, megemlékezve a Krím félsziget Oroszország általi visszafoglalásának nyolcadik évfordulójáról.

Vlagyimir Putyin Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésén megfogalmazta Moszkva követeléseinek részletes listáját. Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője a BBC-nek elmondta, az első négy feltétel a következő: Ukrajnának semlegesnek kell maradnia, Ukrajna lefegyverzése, az orosz nyelv védelme és az ország nácitlanítása. A tisztségviselő szerint a követeléseknek ez a csoportja nem, de a követelések másik csoportja gondot okozhat a tárgyalásokon. Kalin szerint Putyin ezért személyesen akarja majd azokat Zelenszkij ukrán elnökkel megvitatni. Ezekről részleteket az elnöki szóvivő nem árult el, csak annyit mondott, hogy többek között a szakadár területek, valamint a Krím félsziget státuszát is érintik.

Az orosz elnök pénteken Olaf Scholz német kancellárral tárgyalt. Putyin elmondta, hogy Kijev irreá-lis javaslatokat terjeszt elő a béketárgyalások során, amivel igyekszik elhúzni a tárgyalásokat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a két vezető nehéz, de gyakorlatias megbeszélést folytatott egymással.

Olaf Scholz három követelést terjesztett elő. Sürgette, hogy legyen mielőbb tűzszünet, javuljon a humanitárius helyzet és történjen előrelépés a konfliktus diplomáciai megoldásának keresésében – közölte a német kancellár szóvivője.

Vlagyimir Putyin péntek este Emmanuel Macron francia elnökkel is tárgyalást folytatott. A telefonbeszélgetés során áttekintették a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások előrehaladását, és Putyin elnök ismertette az orosz fél elvi hozzáállását a lehetséges megállapodások kidolgozásához.

Peszkov reagált arra is, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön diktátornak nevezte Putyint. Úgy fogalmazott: „Tekin-tettel Biden időnkénti feledékenységére és fáradtságára, nem fo-gunk kemény választ adni.”

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó és Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalásokhoz való hozzáállását bírálta. Szerintük, az orosz diplomácia vezetője nem konstruktív a tárgyalásokon.

Joe Biden mintegy két órán át tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel pénteken telefonon. A tárgyalás középpontjában az ukrajnai háború állt. A kínai állami média jelentései szerint Hszi megerősítette, hogy a konfliktus egyik félnek sem áll érdekében, hozzátették, a tárgyalás az amerikai fél kérésére valósult meg. A tárgyalás előtt Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes, valamint Antony Blinken amerikai külügyminiszter is arra figyelmeztette Pekinget, hogy komoly következménye lesz annak, ha segíti Oroszországot a Nyugat ellenében.

Röviden

Varga Judit hivatalában fogadta James Browne ír igazságügyi államtitkárt. „Mindenek előtt az ukrajnai válságról és annak az unióra gyakorolt hatásairól egyeztettünk” – nyilatkozta az igazságügyi miniszter Facebook-posztjában, majd hozzátette, nyitott ajtókkal várjuk az Ukrajnából menekülőket, illetve humanitárius akciót indítottunk Kárpátaljára.
 

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta már 222-en vesztették életüket a fővárosban, Kijevben, közöttük 64 civil, azon belül négy gyermek – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Mikola Povoroznik, Vitalij Klicsko polgármester első helyettese az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint. A közlésből következtethető, hogy a többi áldozat hivatásos vagy önkéntes katona volt.
 

Lengyelország a NATO legközelebbi csúcstalálkozóján hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszió felállítását. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közlése szerint az indítvány „nagyon jól illeszkedik az észak-atlanti szerződés vezetésének agendájához”.


Visszavonta az orosz állami RT hírtelevízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási jogosítványát a műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyelet, az Ofcom. Tájékoztatása szerint a döntés előzményeként 29, jelenleg is folyó vizsgálat indult annak feltárására, hogy mennyiben tekinthető pártatlannak az RT hírszolgáltatása az Ukrajna elleni orosz invázióról.
 

Törvényjavaslatot nyújtott be az orosz uránimport betiltására az Egyesült Államok republikánuspárti szenátorainak egy csoportja válaszul az Ukrajna elleni orosz intervencióra. A Kommerszant beszámolója szerint a törvénytervezetet négy szenátor készítette elő. Egyikük úgy nyilatkozott, hogy eljött az idő az orosz energiaforrások végleges eltávolítására az amerikai piacról. Hozzátette: az uránimport tilalma elősegíti az amerikai urántermelést és erősíti nemzetbiztonságot.
 

Az Ukrán Nemzeti Opera korábbi szólótáncosa bele halt a kórházban sérüléseibe, amelyeket február 26-án szerzett egy orosz tüzérségi támadás során. Dacisin halálhírét megelőzően a Twitteren számoltak be a kijevi Nemzeti Akadémiai Ifjúsági Színház egyik tagja, a 67 éves Okszana Svec haláláról, aki egy olyan kijevi lakóházban lakott, amelyet támadás ért.

Kapcsolódó írásaink