Külföld

Zelenszkij szerint Berlin is felelős a háborúért

A német kancellár ismét nyomatékosította, hogy a NATO nem fog katonailag beavatkozni Ukrajnában

Számonkérte a német politikusokat és nagyvállalatokat az ukrán elnök, hogy szankciók kivetése helyett miért üzleteltek az oroszokkal. Joe Biden háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint, majd a Fehér Ház igyekezett elvenni a dolog élét.

Zelenszkij szerint Berlin is felelős a háborúért
Zelenszkij súlyos vádakkal illette a német politikusokat, akik állva tapsolták
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

Az amerikai kongresszus után a berlini Bundestaghoz szólt csü-tör­tökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Több segítséget sürgetett Németországtól, és részben felelőssé is tette azért, hogy Oroszország végül megtámadta az országát.

Zelenszkij kifejtette, elmaradtak a megelőző jellegű szankciók Oroszországgal szemben, nem vették fel Ukrajnát a NATO-ba, a német cégeket pedig a gazdaság érdekli, ezért kiváló kapcsolatokat ápoltak Moszkvával.

Példaként említette az Északi Áramlat–2 gázvezeték megépültét is, amely szerinte szintén hozzájárult ahhoz, hogy országa kiszolgáltatottá vált és elszigetelődött a szabad országoktól. Zelenszkij szerint Németország a saját üzleti érde-keiért feláldozta Ukrajnát, hozzájárul annak a falnak az emelkedéséhez, amely a szabad és a rabságban élő országokat választja el egymástól. Az ukrán elnök abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy országa az Európai Unió tagja lesz.

Olaf Scholz német kancellár tegnap Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával egyeztetett Berlinben. A szociáldemokrata politikus közölte, országa kiáll az ukránok mellett, a pénzügyi és humanitárius támogatás mellett pedig katonai felszerelésekkel segíti a védekezésüket. Scholz szerint azt is világosan és egyértelműen ki kell mondani, hogy a NATO nem lép be katonailag a háborúba. Stoltenberg úgy fogalmazott, ez Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja, neki kell azt megállítania, visszavonnia a csapatait, és visszatérnie a diplomáciához.

Orosz harckocsi Ukrajnában – nem enyhült a helyzet
Orosz harckocsi Ukrajnában – nem enyhült a helyzet
Fotó: AFP/Sputnik/Viktor Antonyuk

Putyint bírálta Joe Biden amerikai elnök is előző nap, magyarázkodásra késztetve ezzel saját csapatát is. A politikus egy eseményen háborús bűnösnek nevezte az orosz elnököt. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője szerint Biden ezzel a szívéből szólt, de hogy Putyin valóban elkövetett-e háborús bűnöket, azt egy olyan jogi eljárással lehetne csak megítélni, ami az amerikai külügyminisztériumban nem folyik.

Nem maradt el az orosz reakció sem. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elfogadhatatlannak és meg-bocsáthatatlannak nevezte Biden szavait, és emlékeztette, hogy a világon emberek százezreit ölték már meg amerikai bombák. Maga Putyin azonban nem fog reagálni amerikai hivatali partnere szavaira, mondta Peszkov. A kettős mércére figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is, aki közölte, a tárca külön rovatot indít a honlapján az amerikai és a brit háborús bűncselekmények bemutatására. Zaharova egyébként elfogultsággal és dezinformációval vádolta meg a nyugati sajtót. Példaként említette, hogy az olasz La Stampa címlapfotóján Donyeck belvárosa elleni hétfői ukrán rakétacsapás áldozatai láthatók, a képaláírásban azonban Kijev ostromáról írnak.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tegnap arról számolt be, hogy tizenegy újabb ukrán légvédelmi rendszert, köztük egy SZ–300-as üteget semmisítettek meg. Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője pedig megismételte a vádat, hogy amerikai támogatással biológiai fegyverek komponenseit hozták létre uk-rajnai laborokban. Bemutatott egy 2015-ös dokumentumot is, amely állítása szerint bizonyítja a Pentagon közvetlen részvételét a projektek finanszírozásában.

Moszkva tagadja a mariupoli színház lebombázást

Oroszország mindent megtesz, hogy a kijevi rezsim emberiségellenes bűnei ne maradjanak büntetlenül – nyilatkozta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Állítása szerint a „különleges hadműveleteknek” nem célja bántani az állampolgárokat vagy megbuktatni az államfőt. Hozzátette, hogy a nyugati tömegmédia teljesen torz képet hoz nyilvánosságra az eseményekről. Természetesen Kijev megpróbált mindent az orosz hadseregre fogni, ami Mariupolban történt, többek között a légibomba-sorozatot is, amely a Drámaszínház épületét érte – majd hozzátette: Az orosz fegyveres erők nem bombáznak városokat, bármennyi ellenőrizetlen és hamisított fotó és videó is kering a NATO rendszeré­ben.


Egy független forrásból nem megerősíthető ukrán nyilatkozat szerint a színház légoltalmi pincéjében tartózkodók megmenekültek. Zaharova aggodalmát fejezte ki a fegyverosztogatással kapcsolatban. „Bűnözőket engedtek ki a börtönökből. Azoknak a büntetőzászlóaljaknak az egykori harcosait, akiknek valódi, Donbászban szerzett harci tapasztalataik vannak. Miután fegyvereket kaptak Zelenszkijtől, fosztogatásba kezdtek, és erőszakos bűncselekményeket követnek el a civilek ellen.” Moszkva felszólította Kijevet, hogy vonja le a következtetéseket, és hozza meg a megfelelő döntést.
(CsAM)

Röviden

Az Európai Parlament háború idején is egymásnak ugrasztja a tagállamokat és az uniós intézményeket  – írta közleményében Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője. Felhívta a figyelmet, hogy az EP a koronavírus gazdasági hatásait kezelő helyreállítási alappal kapcsolatos jelentésében továbbra is azt követeli, hogy hazánk és Lengyelország ne kapja meg a neki járó összegeket. A képviselő szerint összefogásra lenne szükség Európában, ehelyett a parlament szégyenletes módon viszályt szít, és be akar avatkozni a választásokba.

Közvetítő szerepre törekszik Törökország. Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön felajánlotta Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, hogy Törökország is házigazdája lehet a béketárgyalásoknak. Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter a napokban Moszkvában és Kijevben is tárgyalt.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter azzal vádolta meg Oroszországot, hogy csak színleli a tárgyalást. A Le Parisiennek úgy fogalmazott: Oroszország úgy döntött, hogy továbbra is a fegyvereket beszélteti.

Új generációs, közepes hatótávolságú Sky Sabre légvédelmi rakétarendszert ad Lengyelországnak az Egyesült Királyság. Ben Wallace védelmi miniszter Varsóban bejelentette azt is, hogy száz katonával bővítik a lengyelországi brit kontingenst.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) szerdán ukrajnai hadműveleteinek azonnali leállítására szólította fel Oroszországot. A moszkvai külügyminisztérium úgy reagált: az ICJ-nek nincs joghatósága Ukrajna Oroszország elleni keresete ügyében.

Kapcsolódó írásaink