Külföld

Nem szívesen vesz tudomást a Nyugat a neonácik jelenlétéről Ukrajnában

„Ürügy a háborúra”

Oroszország a háború megindításának ürügyeként használta fel a neonácik jelenlétét Ukrajnában, a Nyugat pedig a szőnyeg alá söpri a problémát – fejtették ki a Fair Observer című portálon.

Idézték Michael McFaul moszkai orosz nagykövetet, aki propagandának minősítette az orosz közléseket, és azt állította, nincsenek nácik Ukrajnában. A portál szerint a 2014-es ukrajnai események óta téma a Majdant követő ukrán kormányok problematikus viszonya a szélsőjobbal, sőt, propagandaháború eleme lett, hiszen az egyik oldal elhallgatja, a másik felnagyítja.

A Fair Observer szerzői szerint a propaganda mögötti valóság azt mutatja, hogy egyrészt a Nyugat és ukrajnai szövetségesei opportunista módon felhasználták és megerősítették a szélsőjobboldalt Ukrajnában, hogy megakadályozzanak egy puccsot az új vezetés ellen, valamint hogy keletre küldjék őket a szeparatisták ellen harcolni. Noha Moszkva deklarált célja Ukrajna „nácitlanítása”, a portál szerint a háború éppen hogy meg fogja erősíteni az ukrajnai és nemzetközi neonáci csoportokat.