Külföld

Oroszország hadfelszerelést kérhetett Kínától az ukrajnai inváziót követően

Oroszország hadfelszerelést kért Kínától a február 24-én indult ukrajnai invázióját követően - jelentették vasárnap amerikai lapok.

Oroszország hadfelszerelést kérhetett Kínától az ukrajnai inváziót követően
Mariupolt folyamatosan lövik
Fotó: AFP/Jevgenyij Maloletka

A Financial Times és a Washington Post az Egyesült Államok meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva hozta ezt az értesülést. Az idézett illetékes ugyanakkor nem számolt be arról, hogy milyen jellegű fegyverzetről volt szó, illetve, mi volt Peking válasza a kérésre. Moszkva állítólag gazdasági támogatást is kért a nyugati szankciók ellensúlyozására.

Liu Peng-ju, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek az értesülést firtató megkeresésére azzal válaszolt, hogy „sosem hallott erről”. Mint mondta, Peking fő törekvése, hogy a „valóban meghökkentő” ukrajnai feszült helyzet ne szabaduljon ki az ellenőrzés alól.

Mindezzel összefüggésben hírügynökségek felidézik, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn fog Rómában találkozni Jang Csie-csivel, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetőjével.

Sullivan óva intette Kínát, hogy minden bizonnyal következményekkel kell számolnia, ha segít Oroszországnak a nyugati szankciók kijátszásában.

Az orosz hatóságok által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai beavatkozás és az ezt követő nyugati szankciók nyomán Moszkva és Peking szorosabbra fűzte együttműködését. Kína eddig nem ítélte el a támadást, bár a konfliktus tárgyalásos rendezését sürgeti.

Kína szerint amerikai dezinformáció, hogy az oroszok katonai segítséget kértek volna tőlük - írta meg az esetet követően az Origo.

A kínai külügyi szóvivő szerint az egész amerikai dezinformáció, Kína álláspontja az ukrán kérdésben következetes és világos, és konstruktív szerepet játszanak a béketárgyalások előmozdításában.

„Minden fél számára elengedhetetlen, hogy önmérsékletet tanúsítson és lehűtse a feszültséget, ahelyett, hogy olajat öntene a tűzre; fontos, hogy a helyzet további eszkalálódása helyett diplomáciai megoldást szorgalmazzunk" – fogalmazott a szóvivő.

Később az oroszok is cáfolták, hogy segítséget kértek volna Kínától, Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, mindenük megvan ahhoz, hogy egyedül is elérjék a céljaikat Ukrajnában.

Kapcsolódó írásaink

Az unió újabb szankciókat javasol

ĀFelértékelődik az a korábbi kormányzati döntés, miszerint halált okozó fegyvereket nem szállíthatnak át az ország területén – mutatott rá Szijjártó Péter