Külföld

Putyin amerikaiak által kidolgozott katonai stratégiát hajt végre

Rebekah Koffler, az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének volt ügynöke szerint Oroszország úgy működik, mintha bármelyik pillanatban kitörhetne háború, ezért képes volt egy lépéssel az Egyesült Államok előtt járni, különösen a szankciók tekintetében - írta az Origo.

Putyin amerikaiak által kidolgozott katonai stratégiát hajt végre
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Nikolsky

Egy volt amerikai hírszerzési tisztviselő azt mondta, hogy Oroszország az évek során az OODA-hurok néven ismert amerikai katonai koncepcióhoz hasonló tervet fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a stratégiát alkalmazó fél gyorsabban és hatékonyabban reagáljon a kibontakozó eseményekre, mint az ellenfél.

Az OODA-hurkot, amely a megfigyelés, tájékozódás, döntés, cselekvés rövidítése, az amerikai légierő ezredese, John Boyd dolgozta ki, és a Tech-Target meghatározása szerint a döntéshozatal egy olyan négylépcsős megközelítése, amely a rendelkezésre álló információk szűrésére, kontextusba helyezésére és a legmegfelelőbb döntés gyors meghozatalára összpontosít, miközben azt is számításba veszi, hogy a további adatok rendelkezésre állásával változtatásokat lehessen végrehajtani.

A Tech-Target szerint a stratégia különösen hasznos „olyan forgatókönyvekben, ahol verseny van, és ahol a változó körülményekre való gyorsabb reagálás képessége az ellenfélnél előnyt jelent”.

Rebekah Koffler, az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének volt ügynöke, és a „Putin's Playbook: Russia's Secret Plan to Defeat America” című könyvének szerzője elmondta, hogy az oroszok is hasonló koncepciót alkalmaznak.

Stratégiai kezdeményezésnek hívják. Az oroszok úgy gondolják, hogy nincs béke. Az orosz gondolkodásban állandó konfrontáció van. Még békeidőben is konfrontáció van az ellenfelekkel- magyarázta Koffler.

Koffler szerint azzal, hogy Oroszország úgy működik, mintha bármelyik pillanatban kitörhetne háború, képes volt egy lépéssel az egyesült államok előtt járni, különösen a szankciók tekintetében.

Koffler hozzátette, hogy a szankciók szerinte jelenleg jobban ártanak az Egyesült Államoknak, mint Putyinnak, és hogy az Egyesült Államok nem számolta ki előre, hogy a szankciók hosszú távon hogyan ártanak az amerikai gazdaságnak.

Kapcsolódó írásaink

Robbanások zaját lehetett hallani Lvivben

ĀAz orosz csapatok továbbra is Mariupol elfoglalására összpontosítanak - Ukrán hírszerzés: Az orosz csapatok nem humanitárius folyosón nyitottak tüzet a civil konvojra - Zelenszkij: Oroszország kész a párbeszédre