Külföld

Csehország az Európai Unió segítségét kéri

Csehország az Európai Unióhoz fordult, hogy segítsen az ukrajnai menekültek elszállásolásának biztosításában, miután a cseh állam lehetőségei rövidesen kimerülnek - jelentette vasárnap a CTK hírügynökség.

Csehország az Európai Unió segítségét kéri
Vít Rakusan cseh belügyminiszter
Fotó: LUKAS KABON / ANADOLU AGENCY / AFP

Vít Rakusan belügyminiszter a hírügynökségnek azt mondta, hogy Csehország lakókonténereket kér Brüsszeltől mintegy 50 ezer személy elszállásolására. Egy-egy konténeres lakóegységben kétezer embert lehet elszállásolni megfelelő komforttal, kielégítő feltételek mellett.

„Az állam lehetőségei kimerültek, lassan abba az állapotba jutunk, hogy már csak egyszerű tetőt tudunk biztosítani a menekültek feje fölé” - mondta Rakusan a CT24 közszolgálati hírtelevízióban szombaton este.

A miniszter szerint eddig több mint 200 ezer menekült érkezett Csehországba Ukrajnából, döntően nők és gyermekek, akiket megfelelő módon el is tudtak helyezni.

A tárcavezető már korábban jelezte: a cseh állam komfortos ellátást 250 ezer menekültnek képes biztosítani, azon felül már problémák jelentkeznek. Csehország ezt a felső határt legkésőbb két-három héten belül biztosan eléri, állítják a hatóságok. A menekülteket azután már csak különféle táborokban, sátrakban, tehát szükséghelyeken tudják elhelyezni.

Petr Fiala kormányfő szeretné elkerülni, hogy a problémák miatt más uniós országokba küldjék a Csehországba érkező ukrán menekülteket. „Szeretném ezt elkerülni, mert amikor 2015-ben a migrációs válság után elutasítottuk a kötelező kvótákat, azt is mondtuk, hogy a problémának több vetülete van. Ezek egyike emberiességi, mert oda küldenénk a menekülteket, ahová ők nem akarnak menni” - indokolta álláspontját a cseh miniszterelnök a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva.

A konténeres lakóházközpontok nagy előnye, hogy felépíthetők a települések szélén és rákapcsolhatók a helyi vízvezeték- és csatornarendszerre. „A konténeres házakat semmiképpen sem az erdőkben vagy más elszigetelt helyeken állítanánk fel” - jegyezte meg Vít Rakusan.

Az eddigi több mint 200 ezer menekültből mintegy 133 ezren már nyilvántartásba is vetették magukat a segélyközpontokban. A menekültek mintegy 30 százaléka Prágában telepedett le, és a cseh főváros ezzel gyakorlatilag megtelt menekültekkel. Hasonló a helyzet Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban is. A kormány határozata alapján a menekültek anyagi segélyt is kapnak, igénybe vehetik az orvosi ellátást és engedély nélkül azonnal munkát vállalhatnak.

Jana Cernochová védelmi miniszter a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában elmondta, hogy Csehország eddig összesen 725 millió korona értékben szállított lőszert és fegyvert Ukrajnának. Az újabb tervezett fegyverszállítások értéke hasonló nagyságú lesz, de hogy milyen fegyverekről van konkrétan szó, azt biztonsági okokra hivatozva nem közölte. „Az ukrán fél konkrét kéréseiből indulunk ki” - szögezte le Cernochová. Szerinte a cseh védelmi tárca most a kért hadianyag beszerzésén dolgozik.

Felborult egy ukrán menekülteket szállító busz Olaszországban

Felborult egy ukrajnai menekülteket szállító autóbusz vasárnap hajnalban egy olaszországi autópályán, a balesetben a busz egy utasa életét vesztette, többen megsebesültek.

A baleset az A14-es autópályán történt Forlí mellett, Emilia-Romagna tartományban. A busz az Adriai-tenger partján fekvő Pescara városba szállított mintegy 50 menekültet, amikor lesodródott az útról, felborult és egy mezőn állt meg.

Az utasokat egyelőre egy közeli rendőrlaktanyában helyezték el, később tovább viszik őket úticéljuk felé.

A háború kezdete óta mintegy 25 ezer ukrán menekült érkezett Olaszországba, ahol az Ukrajnán kívüli egyik legnagyobb, 240 ezer fős ukrán közösség él.

Pénzbeli támogatást nyújt a brit kormány az ukrán menekülteket befogadó családoknak

Jelentős pénzbeli támogatást nyújt a brit kormány azoknak a családoknak, amelyek ukrajnai menekülteket fogadnak be - közölte vasárnap Michael Gove lakásügyi miniszter.

Gove a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: a kormányban felmerült az az elképzelés is, hogy a szankciókkal sújtott orosz oligarchák lefoglalt nagy-britanniai otthonaikban helyeznék el az ukrajnai háború elől menekülőket, de e megoldás előtt jogi szempontból „meglehetősen magasan van a léc”, és a lehetőség egyébként is lezárul, amikor a szankciók érvényüket vesztik.

A miniszter elmondta: ehelyett hétfőtől Homes for Ukraine néven új befogadási rendszer indul, amelynek alapján az ukrajnai menekültek nagy-britanniai támogatókat kereshetnek az erre kialakított kormányzati honlapon.

A programhoz csatlakozó nagy-britanniai lakosok saját otthonukban vagy más lakóingatlanukban lakbér nélküli lakhatást biztosíthatnak az általuk kiválasztott és megnevezett menekülteknek -  egyéneknek vagy családoknak - legalább hat hónapig terjedő időszakra.

A befogadó családok és a menekülők a honlapon vehetik fel egymással a kapcsolatot, és megállapodás esetén az ukrajnai vízumkérők a kérelem benyújtásához e befogadókat nevezhetik meg támogatóként.

Michael Gove a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: a kormány az ukrajnai menekülteket befogadó brit családoknak havonta 350 font támogatást folyósít. Azoknak a településeknek az önkormányzatai, amelyek menekülőket fogadnak be, menekültenként 10 500 font költségvetési támogatásban részesülnek.

A brit kormány eddigi befogadási gyakorlata a Nagy-Britanniában élők ukrajnai rokonai számára tette lehetővé a brit beutazási és tartózkodási engedély kérelmezését a családegyesítési program (Ukraine Family Scheme) keretében.

A részvétel a brit családegyesítési programban az ukrajnai állampolgárok számára akkor lehetséges, ha a hozzátartozó, akihez csatlakozni kívánnak, brit állampolgár vagy olyasvalaki, akinek állandó nagy-britanniai letelepedési engedélye van.

Az ukrajnai állampolgárok jogosultak lehetnek a tartózkodási engedély kérvényezésére a Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok nem uniós országokból származó hozzátartozói számára korábban meghirdetett brit családegyesítési program (EU Settlement Scheme Family Permit) alapján is.

Belgiumban mintegy 5400 menekültet vettek nyilvántartásba

Belgiumban mintegy 5400 ukrán menekültet regisztráltak - közölte a belga külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap.

A lap szerint Dominique Ernould, a belga külügyminisztérium szóvivője közölte: az Ukrajnából Belgiumba érkezők száma napról napra növekszik, szombaton 630 ukrán állampolgárt vettek jegyzékbe a menekültek fogadására megnyitott brüsszeli központban.

Elmondta, hogy a menekültek számának várható további növekedése miatt az illetékes hatóságok új központot nyitnak hétfőtől, ahol szállás és élelmiszer mellett orvosi ellátást is nyújtanak a háború elől menekülteknek. A szálláshelyeken játszószoba működik a gyermekek szórakoztatására, az édesanyáknak pedig elkülönített helyiségek állnak rendelkezésre a szoptatáshoz és a csecsemők pelenkázásához - tette hozzá.

A belga Vöröskereszt vasárnapi közleménye szerint a szervezet a szükséges eszközök elosztásához és eljuttatásához nyújt logisztikai támogatást az ukrán menekülteket befogadó belgiumi önkormányzatoknak. A segítséget igénylő helyi hatóságok elsősorban lakhatáshoz, tisztálkodáshoz és élelmiszerellátáshoz szükséges eszközöket igényelhetnek.

A nemzetközi szervezet belgiumi irodái a hatóságokkal együttműködve italt és ételt biztosítanak, valamint szórólapon adnak tájékoztatást a menekültügyi eljárás menetéről, a befogadóközpontok működéséről, illetve segítséget nyújtanak a szétszakadt családoknak hozzátartozóik megtalálásához - közölték.

Kapcsolódó írásaink

Robbanások zaját lehetett hallani Lvivben

ĀAz orosz csapatok továbbra is Mariupol elfoglalására összpontosítanak - Ukrán hírszerzés: Az orosz csapatok nem humanitárius folyosón nyitottak tüzet a civil konvojra - Zelenszkij: Oroszország kész a párbeszédre