Külföld

Orosz pénzügyminiszter: A devizatartalékok felét befagyasztották

Az orosz jegybank devizatartalékainak felét befagyasztották a szankciók miatt - jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter vasárnap a Rosszija-1 televíziós csatornán.

Orosz pénzügyminiszter: A devizatartalékok felét befagyasztották
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Ez körülbelül a fele azoknak a tartalékoknak, amelyekkel rendelkeztünk. Összesen körülbelül 640 milliárd dollárnyi tartalékunk van, körülbelül 300 milliárd dollárnyi tartalékunk van most olyan állapotban, amelyben nem tudjuk felhasználni” - mondta Sziluanov.

A miniszter elmondta, hogy Oroszország tartalékainak egy része kínai devizában van, eközben a nyugati országok nyomást gyakorolnak Kínára, hogy korlátozza az orosz féllel folytatott kereskedelmet.

„Minden bizonnyal nyomás nehezedik a kínaiakra, hogy korlátozzák a nálunk renminbiben elhelyezett tartalékokhoz való hozzáférést. De, úgy gondolom, hogy a Kínával való partnerségünk továbbra is lehetővé teszi számunkra, hogy nemcsak megőrizzük, hanem meg is sokszorozzuk általunk elért együttműködést egy olyan időszakban, amikor a nyugati piacok zárva vannak” - mondta Sziluanov.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal szembeni adósságot rubelben fogják kifizetni.

Kapcsolódó írásaink

Robbanások zaját lehetett hallani Lvivben

ĀAz orosz csapatok továbbra is Mariupol elfoglalására összpontosítanak - Ukrán hírszerzés: Az orosz csapatok nem humanitárius folyosón nyitottak tüzet a civil konvojra - Zelenszkij: Oroszország kész a párbeszédre