Külföld

Hazánk gáz- és olajellátása biztosított

Nincs összhang az EU-tagállamok vezetői között Ukrajna azonnali uniós csatlakozását illetően, egyelőre inkább csak fegyvert szállítanának Kijevnek

A magyar miniszterelnök szerint az Oroszország ellen bevetett szankciók nem érintik a gáz- és olajimportot, így hazánk energiaellátása biztosított. Az Európai Unió tagállamainak vezetői Versailles-ban az Ukrajnának nyújtandó gazdasági és katonai segítség részleteiről is megállapodtak, de az ostrom alatt álló ország uniós tagságáról nem született döntés.

Hazánk gáz- és olajellátása biztosított
Orbán Viktor magyar és Petr Fiala szlovák kormányfő Versailles-ban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

„A legfontosabb ügyet számunkra kedvező módon rendeztük el, nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj és a gáz területére, vagyis Magyarország energiaellátása a következő időszakban is biztosítva lesz” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők versailles-i csúcstalálkozója után. Úgy fogalmazott, hogy az ukrán–orosz háború helyzete több, mint drámai. „Meghallgattuk a Putyinnal tárgyaló francia elnököt és a német kancellárt. Nem zárható ki, hogy az összecsapások el fognak húzódni. Úgy döntöttünk, hogy Európa is bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba” – mondta Orbán Viktor.

Az Európai Unió továbbra is humanitárius, egészségügyi és pénzügyi támogatást nyújt az Ukrajnából menekülőknek és az őket fogadó országoknak is – szögezték le az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői a Versailles-ban kiadott közös nyilatkozatukban. A vezetők elismerően nyilatkoztak az Ukrajnával szomszédos országokról azért a mérhetetlen szolidaritásért, amellyel a háború elől menekülőket fogadják.

Az elfogadott dokumentumban az unió arra szólította fel Oroszországot, hogy tartsa magát a nemzetközi humanitárius szabályokhoz, azaz biztosítson biztonságos kijutást az országot elhagyni kívánó civileknek, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segítség akadálytalanul eljusson az áldozatokhoz és az Ukrajnán belül menedéket keresőkhöz is. Ami Ukrajna EU-csatlakozását illeti, a nyilatkozatban megerősítették, hogy az ország az európai családhoz tartozik, ígéretet tettek a kapcsolatok és a partneri viszony még szorosabbá tételére, míg a február végén beadott hivatalos csatlakozási kérelemről annyit jegyeztek meg, hogy várják az Európai Bizottság válaszát, ahogyan azt az uniós szerződések előírják.

Az Ukrajnának biztosított fegyverek európai finanszírozásának megduplázását javasolta pénteken Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője Versailles-ban. Borrell elmondta: javaslatot tett az ötszázmillió eurós, fegyverbeszerzést támogató uniós hozzájárulás megduplázására az ukrán hadsereg számára az orosz invázióval szemben. „Biztos vagyok benne, hogy a tagállami vezetők támogatni fogják” – mondta a külügyi főképviselő.

A finanszírozást az Európai Unió az Európai Békekeretből biztosítja. A támogatás révén különböző felszereléseket és készleteket, többek között halált okozó fegyvereket és felszereléseket finanszíroznak majd az ukrán fegyveres erők számára. Az eszközöket összehangolt módon Lengyelországba szállítják, amely az ukrán kormánynak nyújtandó katonai segítség központja lett. Innen indulnak a szállítmányok Ukrajna felé.

A 27 tagállam viszont megosztott Ukrajna európai uniós csatlakozását illetően. A találkozó zárónyilatkozatában az szerepel, hogy „Ukrajna európai családunkhoz tartozik”, de az esetleges integrációt még távlati perspektívában sem említi meg a dokumentum.  Az Ukrajna uniós csatlakozását támogató országok közül Szlovénia miniszterelnöke, Janez Jansa nyilvánosan is hangot adott csalódottságának. „A tagállami vezetők jelentős többsége olyan erős politikai üzenetért emelt szót, amely szavatolja az uniós csatlakozást, de természetesen nem holnap” – mondta a szlovén kormányfő.

Kapcsolódó írásaink

Oroszország továbbra is támadja Ukrajnát

ĀA polgári lakosság elleni erőszakkal vádoltak ukrán „nacionalistákat” az oroszok - Az ukrán légierő szerint orosz gépek fehérorosz területre mértek csapást, Minszk cáfol - Stoltenberg: A NATO felelőssége a „nyílt háború” elkerülése Oroszországgal

Folyamatosak a béketárgyalások

ĀMiközben az orosz hadsereg tovább nyomul előre, és több fontos várost ostromol, Vlagyimir Putyin elmondta, történtek előrelépések az egyeztetéseken

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom