Külföld

Kína leértékelt orosz részvényeket vásárolna

Üzleti lehetőség

Kínai cégek elkezdték a tárgyalásokat orosz stratégiai vállalatokkal részvényeik felvásárlásáról. Ezek között található a Gazprom energiaóriás és a Rusal International alumíniumtermelő cég is.

Az oroszok ellen bevezetett gazdasági szankciók miatt az ottani cégóriások részvényeinek értéke nagymértékben zuhanni kezdett, feltehetőleg ezek alacsony árát akarják most kihasználni kínai állami cégek arra, hogy növeljék részesedésüket az orosz energiaiparban és nyersanyag-kitermelésben.

Megállapodás még nem született, de ha ez létrejönne, azzal kell számolni, hogy az orosz energiahordozók és nyersanyagok exportja jelentősen növekszik majd Kína felé. Szakértők szerint ezzel a kínai vezetés elsősorban nem politikai nyilatkozatot akar tenni az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban, hanem inkább saját energia- és nyersanyagbiztonságát akarja megerősíteni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom