Külföld

Elítélte az orosz katonai beavatkozást az Országgyűlés

Az orosz katonai beavatkozást elítélő és Ukrajna szuverenitása, valamint a béke megteremtése mellett kiálló politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés 174 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 2 tartózkodás mellett csütörtökön.

Elítélte az orosz katonai beavatkozást az Országgyűlés
Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke expozét tart az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos politikai nyilatkozat vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A külügyi bizottság önálló indítványaként benyújtott dokumentum szerint Magyarország elítéli Oroszország katonai beavatkozását és kiáll Ukrajna szuverenitása, illetve területi épségének sérthetetlensége mellett. Szorgalmazzák benne a harci cselekmények haladéktalan leállítását, a béketárgyalás megkezdését és a béke megteremtését, egyetértést fejezve ki a NATO vezetőinek felelősségteljes nyilatkozataival arról, hogy el kell kerülni a konfliktus átterjedését a tagállamok területére.

A dokumentum deklarálja, hogy Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, és senkinek sem lehet megengedni, hogy a háborúba belesodorja az országot. Kinyilvánítják benne azt is, hogy Magyarország nem küld katonákat az ukrán hadszíntérre, nem szállít kétoldalú alapon fegyvereket és nem járul hozzá a magyar-ukrán határon élet kioltására alkalmas fegyverek szállításához.

A politikai nyilatkozat felhívja a közéleti szereplők és a sajtó figyelmét arra, hogy tartózkodjanak a meggondolatlan vagy politikai hátsó szándéktól vezérelt megnyilatkozásoktól, amelyek veszélyeztetik Magyarország és a magyar emberek biztonságát. Különösen veszélyesnek és felelőtlennek ítéli a dokumentum azokat a követeléseket, amelyek magyar katonák és fegyverek küldését sürgetik a háborús térségbe, illetve azokat a minősítéseket, amelyek a kárpátaljai magyarokat érték.

A nyilatkozat kitér a Kárpátalján élő őshonos magyar közösség jogainak tiszteletben tartására, és megerősíti azt, hogy Magyarország szorgalmazza Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamatának hivatalos megkezdését.

Természetes kötelezettség a segítségnyújtás minden magyar, ukrán és más állampolgárságú embernek, aki a háború elől menekülve Magyarország, mint első biztonságos ország területére lép - áll a szövegben.

Az Országgyűlés Sajtóirodájának csütörtök délutáni közlése szerint a nyilatkozatot Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke megküldte az európai uniós és NATO-tagországok külügyi bizottságai elnökeinek, valamint az Európai Unió és a NATO vezetőinek is.

A dokumentumot előterjesztő külügyi bizottság képviseletében Németh Zsolt a nyilatkozat vitáján kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Magyarország egy világos és nyugodt hangvételű, konszenzusos állásponttal rendelkezzen a háború és a béke kérdésében.

A háború új helyzetet teremtett, ezért a korábbi évek konfliktusait félreteszi a magyar fél Ukrajnával szemben - jelezte. Hozzátette: a politikai nyilatkozat része az is, hogy Magyarország az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett van.

Kijelentette: Magyarország egyértelműen elítéli az orosz katonai agressziót. A magyar álláspont négy szóval írható le: béke, biztonság, egység, szolidaritás - mondta. Németh Zsolt alapvető fontosságúnak nevezte a magyar emberek biztonságát a határon innen és túl, és arról is beszélt: meg kell akadályozni a háború továbbterjedését. Ez a NATO álláspontja is - tette hozzá. Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, ezért nem küld katonákat, nem szállít a magyar-ukrán határon keresztül élet kioltására alkalmas fegyverzetet - fogalmazott.

Közölte, az energiabiztonság miatt a szankciók kiterjesztését az energetika terére Magyarország több más uniós tagállamhoz hasonlóan nem támogatja. A külügyi bizottság elnöke egységes, határozott és felelős közös hangot szorgalmazott, valamint a szolidaritásra is felhívta a figyelmet.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány álláspontját ismertetve úgy fogalmazott: a földrajzi közelség miatt a háború Magyarország számára közvetlen biztonsági kockázatot is jelent, ezért ki kell maradni ebből a konfliktusból.

Felelőtlennek nevezte azokat a megnyilvánulásokat, amelyek Ukrajna részére fegyverek szállítását, valamint magyar katonák háborúba küldését szorgalmazzák. Az ilyen nyilatkozatokat csak úgy lehet értelmezni, hogy "ellenzéki politikai erők háborúba akarják vinni hazánkat" - mondta, jelezve azt is, hogy a kormány elutasít minden ilyen kezdeményezést.

Dunai Mónika (Fidesz) tájékoztatta az Országgyűlést arról, hogy a törvényalkotási bizottság támogatta a nyilatkozatról szóló javaslatot. Bár kormány már számtalanszor világosan kifejtette véleményét az orosz-ukrán háborúról, fontos, hogy a népképviselet legmagasabb szintjén, az Országgyűlésben is megtegyék ezt elítélve az orosz agressziót, illetve kiállva Ukrajna szuverenitása és területi épségének sérthetetlensége mellett - mondta.

Fidesz: Igen a nyilatkozatra

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka közölte, frakciója támogatja a politikai nyilatkozat elfogadását.

Kijelentette: a Fidesz elítéli a katonai konfliktust, kiáll Ukrajna területi épsége mellett. A háború nem lehet a megoldása semmilyen konfliktusnak - hangsúlyozta, ismét szorgalmazva a harci cselekmények leállítását és a béke megteremtését.

Kiemelte, hogy el kell kerülni a konfliktus átterjedését. Alapvető cél a magyar emberek biztonsága, Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból. Ezért nem küldünk katonákat és nem szállítunk fegyvereket sem kétoldalú megállapodás keretei között - fejtette ki.

Fontosnak nevezte, hogy mindenki kellő felelősséggel nyilatkozzon. A kampány témái közül ki kell maradnia a kárpátaljai magyarságnak és a háborúnak, ugyanakkor minden kárpátaljai magyar érezheti, Magyarország ott áll mögötte - mondta.

Kitért arra is, hogy Magyarország támogatja Ukrajna uniós kapcsolatainak megerősítését, és szorgalmazza a csatlakozási folyamat hivatalos megkezdését. Hozzátette, a baloldal megtöri az egységet. Amit a háború kitörése óta a baloldal és miniszterelnök-jelöltjük művel, arra nincsenek szavak - fogalmazott a Fidesz szónoka.

Kapcsolódó írásaink