Külföld

NAÜ: Csernobilban a kiégett fűtőelemek elegendő mennyiségű hűtővízben vannak

Az ukrán hatóságok közlése szerint nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét az egykori csernobili atomerőműnél azóta, hogy azt az orosz hadsereg vonta ellenőrzése alá, de fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe, mert az erőmű energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot.

NAÜ: Csernobilban a kiégett fűtőelemek elegendő mennyiségű hűtővízben vannak
Az ukrajnai Csernobil atomerőműve drónfelvételen
Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

A 2000-ben végleg leállított atomerőműben az Ukrenerho áramellátó szerint tüzérségi támadásban megrongálódtak az áramvezetéket, és a Kijevtől északra folyó harcok miatt nem lehetséges a hiba elhárítása.

Nyikolaj Pankov orosz védelmi miniszterhelyettes szerdán provokációval vádolta meg az „ukrán nacionalistákat”, mondván, hogy ők intéztek támadást a bezárt atomerőművet árammal ellátó alállomás ellen.

Dmitro Kuleba külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a dízellel működő áramfejlesztők 48 óráig tudják pótolni az áramkimaradást, ezután leáll a kiégett fűtőanyag tárolójában a hűtőrendszer.

Objektum doboz

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerdán leszögezte: „ez a fejlemény (az áramvezetékek megrongálódása) sérti a folyamatos áramellátás szavatolását mint a biztonság egyik fő pillérét, de Csernobilban a kiégett fűtőelemek elegendő mennyiségű hűtővízben vannak, amely áramszolgáltatás nélkül is biztosítja a hőelvonást” - áll a NAÜ közleményében.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerdai nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél fennálló helyzetről sem tudnak semmit, mert az is az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll, 400 orosz katona táborozik ott.

Arról, hogy Csernobilban nem tudják hűteni a kiégett fűtőanyagot, az Energoatom állami atomipari vállalat számolt be. Az energiaellátás helyreállítása mindaddig nem lehetséges, amíg ott az orosz erők vannak, és a környéken folynak a harcok - közölte a cég.

Objektum doboz

Pankov közölte, hogy az orosz szakemberek megtették a dízel áramfejlesztők segítségével történő áramellátásra való átálláshoz szükséges intézkedéseket. A miniszterhelyettes azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy elzárkózik a javító munkálatoktól.

A NAÜ kedden közölte, hogy a csernobili volt atomerőmű egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól az orosz hadsereg ellenőrzése alatt. A létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van ott, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik. Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén maradjon.

Kapcsolódó írásaink