Külföld

Rejtélyek az ukrán tárgyaló halála körül

Denisz Kirejev, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja minden jel szerint halott, azonban halála kapcsán ellentmondásos információk keringenek a sajtóban: egyes hírek szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) végezte ki árulás miatt, mások szerint hősi halált halt egy különleges bevetés során.

Rejtélyek az ukrán tárgyaló halála körül
Az ukrán tárgyalódelegáció tagja volt Kirejev, a felvétel jobb oldalán, az asztal végén látható
Fotó: Alexandr Kryazhev / Sputnik /

Az Ukrán Biztonság Szolgálat (SZBU) tagjai lelőtték Denisz Kirejevet, a Fehéroroszországban az oroszokkal tárgyaló ukrán küldöttség tagját, akiről a titkosszolgálat azt gyanította, hogy hazaáruló – írta szombaton az Ukrajinszka Pravda. A hírportál magas beosztású biztonsági és politikai informátorokra hivatkozva tudatta: Kirejev „már halott”, ugyanis az SZBU-nak megbízható értesülései voltak Kirejev hazaárulásáról, amelyek között telefonbeszélgetések is találhatóak.

Objektum doboz

Más források szerint Kirejev kettős ügynök lehetett – erről a Bild című német napilap számolt be, amelynek ukrajnai forrásai szerint a férfi 44 éves volt, nős, három gyermek apja, s az első hírek szerint a férfit az SZBU különleges erői lőtték le, amikor szökni próbált a letartóztatása elől. Az SZBU szerint Kirejev orosz ügynök volt, akit Moszkva azért épített be az ukrán békedelegációba, hogy információkat szivárogtasson ki a Kreml számára.

Halálának körülményeiről ellentmondásos jelentések érkeztek, egyelőre csak annyi biztos, hogy agyonlőtték, azóta azonban olyan hírek is szárnyra kaptak, miszerint Kirejev kettős ügynök volt, aki a kijevi és a moszkvai titkosszolgálatokat egyaránt ellátta információkkal – írta a Bild Online.

Michael Weiss német oknyomozó újságíró a Twitteren azt írta, hogy hihetőnek tartja ezt a verziót. Egy korábbi hírszerzési vezető azt mondta neki, hogy Kirejev „ugyanannyi időt töltött a baráti kémek elrejtésével, mint az ellenséges kémek elfogásával”.

Objektum doboz

Azonban egy másik hírszerző csoport, a GUR ukrán katonai hírszerző szolgálat ezt a hírt cáfolta, s azt közölte: Kirejev egyike volt annak a három GUR-ügynöknek, akik egy különleges bevetés során haltak meg. „Hősiesen szolgálták hazájukat, és becsülettel estek el annak védelmében” – írta a katonai szolgálat a Facebook-oldalán.

Objektum doboz

Kirejev korábban a bankszektorban dolgozott, egyes hírek szerint már 2020-ban megvádolták, hogy Oroszországnak kémkedik. Gyakran utazott Oroszországba, és kapcsolatban áll olyan oligarchákkal, akik Viktor Janukovics egykori elnök köreihez tartoztak.

És van a történetnek még egy érdekes része, amelyre az Obozrevatel hírportál mutat rá: nevezetesen, hogy Kirejevet még tárgyalópartnerként sem nevezték meg az ukrán elnöki hivatal hivatalos listáján, a fotók tanúsága szerint azonban jelen volt Gomelben, a tárgyalóasztal ukrán küldöttségnek fenntartott oldalán.

Kapcsolódó írásaink