Külföld

Tárgyalások közben is ostrom alatt Ukrajna

Az ukrán hatóságok komoly veszteségekről számolnak be a civil lakosság körében, az ország nagyvárosainak infrastruktúrája sok helyen romokban hever

Ukrajnában egyre hevesebbek a harcok, a jelentések szerint valószínűleg elesett az első nagyobb ukrán város, Herszon is. Volodimir Zelenszkij további üzenetekben biztatta országa polgárait az orosz csapatokkal szembeni ellenállásra, és figyelmeztette Moszkvát, ők fogják megtéríteni az okozott háborús károkat.

Tárgyalások közben is ostrom alatt Ukrajna
Kézfogással üdvözölte egymást az orosz és az ukrán fél a tárgyalások legutóbbi fordulóján
Fotó: AFP/BELTA/Maxim Guchek

Csütörtökön megkezdődött a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsában az orosz és az ukrán küldöttség tárgyalásának második fordulója. Az ukrán delegáció helikopterrel érkezett a helyszínre, az orosz televízión bemutatott felvételek szerint a küldöttségek tagjai kézfogással üdvözölték egymást. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eközben személyes tárgyalásokat javasolt orosz hivatali partnerének. A fehérorosz–ukrán határon hétfőn tartott első tárgyalási forduló nem hozott kézzelfogható eredményeket, az orosz erők szerdán is folytatták előrenyomulásukat. Nyolc ember, köztük két gyermek meghalt egy légitámadásban a kelet-ukrajnai Izjum városában – közölték a helyi hatóságok. Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban két rakéta csapódott be egy közigazgatási épületbe, és a jelentések szerint egy katedrális is megrongálódott.

Az ukrán elnök egy csütörtökön megjelent videóüzenetben úgy fogalmazott, hogy az ukrán nép meghiúsította Oroszország álnok tervét, hogy megszállja az országot, és büszke az ukránok hősies ellenállására. „Békére itt nem lelhetnek, egy percnyi nyugalmuk sem lesz, de élelmük sem” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a harcok meg fogják tépázni az orosz katonák morálját. „Ők nem egy szuperhatalom harcosai, hanem megtévesztett és kihasznált gyerekek” – mondta. Hozzátette, hogy Moszkva éjfél óta szüntelenül lövi országát.

Azt javasolta Moszkvának, hogy kezdje el tanulmányozni a „jóvátétel” szót, mert Kijev Oroszországgal fogja megfizettetni a megszállás okozta károkat. Az ukrán elnök szerint 16 ezer külföldi önkéntes csatlakozott az ukrán haderőhöz a háborúban. Zelenszkij emlékeztetett: az ukránok túlélték a világháborúkat, a holodomort (a Sztálin által mesterségesen előidézett éhínséget), a szovjet terrort, a holokausztot, a csernobili atomerőmű-balesetet és a Krím félsziget orosz annektálását, illetve a kelet-ukrajnai szakadárok Moszkva általi támogatását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nemzetközi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „A maga idejében Napóleon és Hitler is arra törekedett, hogy alárendelje magának Európát. Az amerikaiak most maguk alá rendelték. Egyértelmű, hogy a NATO-ban egyáltalán nem merülnek fel kérdések, az Európai Uniónak pedig megmutatták, hol a helye.” Az orosz védelmi minisztérium szerdai közlése szerint Oroszország vesztesége ötszáz fő, Ukrajnáé pedig 2870 volt akkor. Azt is közölték, hogy a hadsereg elfoglalta az Odesszától keletre, a Fekete-tenger partján fekvő Herszon várost, bár ezt ukrán részről kétségbe vonták.

A metróban találtak menedéket a bombázástól menekülő kijevi polgárok
A metróban találtak menedéket a bombázástól menekülő kijevi polgárok
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

Vlagyimir Putyin kezdeményezésére csütörtökön telefonbeszélgetés zajlott francia hivatali partnerével. Ennek során Emmanuel Macron francia elnök figyelmeztette az orosz vezetőt, hogy az ukrán invázióval hatalmas hibát követ el, ami Oroszországnak sokba fog kerülni. Az ukránokkal szembeni vádakra a francia elnök azt válaszolta Putyin elnöknek, hogy súlyos tévedésben van az ukrán rendszerrel szemben, amely nem náci. „Meséket fabrikálsz és ürügyeket keresel” – mondta Macron Putyinnak. A francia elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy ne hazudjon többet.

A francia elnöki hivatal szerint Moszkva a végsőkig eltökélt a katonai hadművelet folytatásában. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint pedig a háború legrosszabb része feltehetően még előttünk áll. „Az ostrom logikájától kell tartanunk, amely az oroszoktól megszokott – mondta a francia diplomácia vezetője. – Emlékezzenek csak Aleppóra, Groznijra” – tette hozzá, utalva a múltban az orosz bombázások által romba döntött szíriai és csecsen városra. Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna megszüntetését tűzte ki célul – állította Jean-Yves Le Drian.

Röviden
 

Nyugati hírszerzési jelentés szerint kínai vezetők február elején azt kérték orosz tisztségviselőktől, hogy a pekingi téli olimpiai játékok vége előtt ne támadják meg Ukrajnát - jelentette a The New York Times. Az amerikai lap cikke szerint a kínai tisztségviselőknek közvetlen ismere-teik voltak Oroszország háborús tervéről vagy szándékáról, mielőtt a katonai offenzíva meg sem kezdődött.
 

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtöktől szerda éjfélig – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon. Az egymillió ember Ukrajna lakosságának két százalékát jelenti.
 

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kellő számú részes országtól kapott jóváhagyást arra, hogy azonnal elkezdhesse a nyomozást Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyé-ben, így nincs hozzá szükség bírósági jóváhagyásra, az ICC ezzel több hónapnyi időt nyer. Az ICC-t megalapító római egyezmény 39 részes országa kérte a nyomozás elindítását.
 

Kék-sárgára – az ukrán zászló színeire – mázolták ismeretlenek a pozsonyi szovjet katonai emlékművet. A történtekre a szlovák politika képviselői különbözőképpen reagáltak. Feltételezhető, hogy a rongálást csoportosan követték el, tekintve hogy a temető központi emlékműve nagy kiterjedésű épület, és a lépcsőzetét, oszlopait, valamint az előtte lévő teret is lemázolták.
 

Határozatot fogadott el Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), felszólítva Oroszországot, szüntesse be az ukrajnai atomlétesítmények elleni lépéseket. A NAÜ úgy ítéli meg, hogy az orosz hadművelet súlyos közvetlen veszélyt jelent e létesítményekre és a személyzetükre, és magában hordozza egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát.
(DD)

Kapcsolódó írásaink