Külföld

Sikerrel zárult a második külügyi evakuációs művelet Kijevből

Sikerrel zárult a második külügyi evakuációs művelet Kijevből: a kormány az ukrajnai helyzet romlása miatt kimenekített harminckét embert, köztük tíz dél-afrikai és tíz nigériai diplomatát az ukrán fővárosból - jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Sikerrel zárult a második külügyi evakuációs művelet Kijevből
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy egyre rosszabb a helyzet Kijevben, ezért kedden tizenegy autóval kimenekítették a magyar nagykövetség munkatársainak egy részét, az ott menedéket kereső három magyar civilt, illetve a dél-afrikai és nigériai külképviselet tíz-tíz, segítséget kérő munkatársát.

A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe helyezi át a kijevi nagykövetségét - jelentette be Szijjártó Péter, hozzátéve: az új helyszínen csökkentett létszámmal lesz fenntartva a nagykövetség működése. „Minden, Ukrajna területén bajba kerülő, segítségre szoruló magyar állampolgár érdekképviseletét el fogjuk látni” - szögezte le. Hozzátette: „amint a biztonsági körülmények lehetővé teszik, a nagykövetség stábja vissza fog menni Kijevbe”.

Tájékoztatása szerint az érintettek kedden Munkácson keresztül megérkeztek Ungvárra, ahonnan egy rövid pihenő után elindultak a határra, amelyet Záhonynál léptek át késő este.

Majd hozzátette, hogy az akciót természetesen addig nem hozták nyilvánosságra, amíg le nem zajlott sikerrel, hogy ne kockáztassák a benne részt vevők életét.

„A helyzet sajnos folyamatosan romlik, különösen Kijevben (.) De most már mindenki biztonságban van” - mondta.
Szijjártó Péter végül reményét fejezte ki, hogy sikerrel jár csütörtökön a béketárgyalások második fordulója.

Objektum doboz

Már csaknem kétezer indiai diák utazott Budapestről haza

Szombat óta kilenc repülőjárattal 1988 indiai diák utazott Budapestről haza, és a következő napokban még körülbelül háromezernek a hazatérésében segít majd a magyar állam - közölte a külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta, hogy csütörtökön öt repülőgépet küld az indiai kormány Budapestre.

„Nap mint nap keresnek külügyminiszter kollégák a világ minden tájáról, hogy segítséget kérjenek Ukrajnában tartózkodó állampolgáraik evakuálásában” - emelte ki, hozzátéve, hogy a szomáliai, a nigériai, a marokkói és az izraeli miniszter is az elmúlt napokban kért segítséget, illetve mondott köszönetet.

A legtöbb erőfeszítést azonban az Ukrajnában ragadt indiaiak evakuálása jelenti, akik közül a háború előtt mintegy 20 ezren tartózkodtak ott, többségük egyetemi hallgató. Az ő kimenekítésük folyamatos, amelynek levezénylése érdekében az indiai kormányfő különmegbízottat küldött Budapestre az olaj- és gázipari miniszter személyében - írta Szijjártó Péter.

„Magyarország természetesen mindenkinek segít, hogy mielőbb el tudja hagyni a háborús övezetet és biztonságba kerüljön. Az indiai miniszter a legnagyobb elismerés hangján szólt a magyar állami intézmények és önkéntesek munkájáról” - emelte ki a magyar külügyminiszter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Vége a béketárgyalásnak, hamarosan jön a harmadik

Ā„Lavrov: Ukrajna nem önálló ország Az oroszok megkezdték több város kegyetlen ostromát - Az oroszok elfoglalták Herszont, az ukránok szerint még folyik a harc - Zelenszkij: Az ukrán nép meghiúsította Oroszország álnok tervét + VIDEÓK