Külföld

Gál Kinga: Magyarország mindenkit befogad, aki Ukrajnából menekül

Magyarország mindenkit befogad, függetlenül attól, hogy Ukrajna mely részéről menekül vagy milyen etnikumú, az egész ország egy emberként segít - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az EP rendkívüli, egynapos plenáris ülésén, az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitát követően kedden.

Gál Kinga: Magyarország mindenkit befogad, aki Ukrajnából menekül
Gál Kinga
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gál Kinga magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a magyar és az európai történelem egyik legnagyobb humanitárius programja zajlik éppen a Magyarországra érkező menekültek, illetve az Ukrajnába szánt segély tekintetében.

„Magyarországra hétfő estig több mint 90 ezer menekült érkezett. A magyar emberek egyként állnak ki az Ukrajnából érkezők mellett” - fogalmazott.

Kijelentette: Magyarország teljes mértékben elítéli az orosz katonai agressziót, és kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Magyarország számára a béke helyreállítása a legfontosabb. Az emberek békét akarnak, ezért - mint mondta - mindent meg kell tenni, hogy az orosz-ukrán tárgyalások folytatódjanak, hogy a diplomácia érvényesüljön.

„Nem engedhetjük, hogy belerángassanak a szomszédban zajló háborúba” - fogalmazott.

Gál Kinga az EP-vitán elmondott felszólalásában kijelentette: Magyarország az unió egységének megmaradását, valamint az egységes európai fellépést kulcsfontosságúnak tartja. Hozzátette: minden rosszindulatú álhírrel és dezinformációval ellentétben, amelynek terjesztéséből elfogadhatatlan módon a magyar ellenzék is kiveszi a részét, a magyar kormány támogatott és elfogadott minden közös szankciót, egységes döntést, ideértve az Európai Békekeretet is.

Hangsúlyozta: Magyarország számára a béke megteremtése kiemelten fontos, hiszen határának túloldalán magyar közösség él. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebbségek a háborús helyzetben még kiszolgáltatottabbak, még kitettebbek az álhíreknek, a dezinformációnak, ezért kiemelten kell figyelni a kárpátaljai magyar közösség biztonságára.

Gál Kinga hangoztatta: most stratégiai nyugalomra van szükség, a béke helyreállításán kell dolgozni a szomszédságban és a térségben egyaránt. „Ehhez minden segítséget meg kell adnunk Ukrajnának” - tette hozzá.

A képviselő a nap folyamán később elfogadni tervezett EP-állásfoglalásra irányuló kérdésre válaszolva közölte: noha a szövegben vannak túlzónak tűnő módosító indítványok, a Fidesz EP-képviselői az egységes európai álláspontot hangsúlyozva, a jelen helyzetben támogatták a határozatot. Kijelentette ugyanakkor: a Fidesz és a KDNP EP-képviselői a nemzeti érdeket képviselve a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető részek ellen szavaztak. A rezsicsökkentés nincs veszélyben - tette hozzá.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte a valóságnak megfelelő tájékoztatást a kárpátaljai magyar közösség jelenlegi helyzetéről. Kiemelte: az otthon maradtak a korábbinál több nehézséggel néznek szembe, egyre több, a harcok elől otthonát elhagyni kényszerült belső menekültet kell ellátniuk, ezért a magyarországi kezdeményezésű humanitárius segítség jelentősége megnőtt.

Kiemelte, a kárpátaljai magyarok ellen uszító álhírek terjesztése megrontja a magyar-ukrán kapcsolatokat. A magyarok Kárpátalján a békében, a békés együttélésben érdekeltek.

Elmonda, a kárpátaljai magyarok üdvözölték, hogy az Európai Unió pozitívan fogadta Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét. A mélyebb uniós integráció előrelépést jelenthet az anyanyelvi oktatás, valamint a nyelvhasználati, illetve más egyéb demokratikus és szabadságjogok tekintetében - tette hozzá Bocskor Andrea.

Magyarország minden lehetséges módon támogatja az uniós erőfeszítéseket

„Magyarország teljességgel elítéli Ukrajna megtámadását és kiáll az ország szuverenitása mellett" - hangsúlyozta Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő az ukrán-orosz válságról tartott keddi rendkívüli plenáris vita kapcsán. Az álhírek és félreértések elkerülése érdekében a valós tények alapján kell értelmezni az ukrajnai háborús helyzetet, és Magyarország mint határos ország lépéseit ezzel kapcsolatban.

A politikus írásbeli hozzászólásában leszögezte: "Az EU és a NATO tagjaként minden lehetséges módon támogatja a béke helyreállítását célzó közös uniós erőfeszítéseket. Hozzájárult az Európai Békekeret aktiválásához, amely lehetővé teszi az Ukrajnának történő fegyverszállítást. A magyar Kormány egyetértett az Oroszországgal szembeni összes közös uniós szankcióval, illetve támogatja, hogy Ukrajna mielőbb kapjon tagjelölt státuszt az Unióban."

A politikus kiemelte, hogy Magyarország minden idők egyik legnagyobb humanitárius csomagját mozgósítva, 600 millió forint értékű segélyt, köztük vizet, élelmiszert, babaápolási és higiéniai termékeket küldött Ukrajna kárpátaljai régiójába, hogy segítsen elkerülni a humanitárius katasztrófát, az első szállítmányok már meg is érkeztek.

„Eddig több mint 80 ezer menekült jött Ukrajnából Magyarországra, de akár 600 ezer ember érkezésére is számíthatunk. A hatóságok a humanitárius szervezetekkel és a polgárokkal karöltve gondoskodnak a napi több ezer ukrajnai menekültről. Az egység és a befogadási kultúra példátlan idejét éljük térségünkben. Köszönet minden ebben résztvevőnek" – zárta felszólalását a képviselő.

Magyar szervezetek, önkormányzatok, egyetemek segítik az Ukrajnából menekülőket

Önkormányzatok, karitatív és más profilú szervezetek, egyházak, továbbá egyetemek szerveznek adománygyűjtést, ajánlanak fel szálláshelyet és egyéb támogatást az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülőknek.

A Főpolgármesteri Hivatal keddi közleménye szerint a fővárosi önkormányzat továbbra is segíti a menekülteket szállással, étkezéssel és logisztikai szervezéssel, hogy "egyetlen családnak se kelljen a pályaudvarokon vagy odarendelt melegedő buszokon átvészelnie az éjszakát". Hétfőről keddre virradóra kétszáz embernek adtak szállást. A budapesti, gyorsan bevethető szálláshelyek fenntartásáért folyamatosan nyitnak vidéki táborokat a tartósan - várhatóan a háború végéig - Magyarországon maradóknak. A vidéki helyszínek közül egy balatoni, nyolcvan férőhelyes tábor már megtelt.

Az önkormányzat múlt csütörtökön bejelentett kétezer szálláshelyes kapacitását kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködésben bővítette, az új - főként vidéki - táborhelyek előkészítése, téliesítése jelenleg is tart.

A miskolci polgármesteri hivatal arról tájékoztatott, hogy az Ukrajnából érkező menekülteknek a helyi közösségi közlekedést biztosító MVK Zrt. térítésmentesen havi bérletet ad március 1-jétől. A "Szolidaritás" felirattal ellátott szelvényeket a Tiszai pályaudvaron, a Búza téren és az ügyfélszolgálati irodában lehet átvenni.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közölte, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán oktató harminc magyar tanárnak és családjának mintegy ezer-ezer eurós egyszeri ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést kínál fel.

A Nyíregyházi Egyetem 112 kollégiumi és szállodai férőhelyet biztosít az érkezők számára, továbbá az intézmény Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Diák Egyesületének üzemeltetésében lévő boldogkőváraljai "kulcsosházat" is felajánlja a menekültek ideiglenes elszállásolására. A hallgatók és a diákok megkezdték a tartós élelmiszerek, tisztálkodószerek, állateledelek gyűjtését, illetve minden tárgyi segítséget szívesen fogadnak.

Szabó László, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke azt írta: a szövetség felhívást tesz közzé és összefogást hirdet az orosz-ukrán konfliktus miatt bajbajutottak támogatására. Kérik, hogy aki teheti, támogassa szállással, egyéb ellátással, vagy pénzadománnyal a rászorulókat. A felajánlások a [email protected] e mail címen jelezhetők, a pénzadományt pedig a 10300002-13290228-00014907-os számlaszámra várják. Minden szállás- és ellátásfelajánlást, anyagi támogatást továbbítanak a segélynyújtást szervező kormányzati operatív törzsnek, illetve a Regőczi Alapítvány központi bankszámlájára. Emellett a lakásszövetkezetek és társasházak vezetőit arra kérik, hogy a menekülteknek országosan biztosítsanak ideiglenes szállást ingatlanaikban, szolgálati lakásaikban, egyéb elszállásolásra alkalmas helyiségeikben.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) közleménye szerint a magyar buszos vállalatok 60 százalékát képviselő testület felajánlotta együttműködését az Ökumenikus Segélyszervezetnek az ukrán-magyar határon átlépő menedékkérők és harmadik országba utazók szállításához. Az érdekképviselet jelezte, hogy szükség esetén tagvállalkozásai szabad és működő kapacitásának gyors igénybevétele érdekében intenzív mozgósítást vállal.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) és a Magyar Ifjúsági Konferencia országos adománygyűjtést hirdet, az akcióban mintegy kétszáz ifjúsági közösség vesz részt. A kisgyermekeknek hasznos eszközök mellett elsősorban tartós élelmiszert, vizet, alapvető higiénés termékeket, vény nélkül kapható gyógyszereket és táplálékkiegészítőket várnak a NIT irodájába, a Budapesti Európai Ifjúsági Központba - közölte a Nemzeti Ifjúsági Tanács Szövetség. Az adományokat munkanapokon 9 és 16 óra között lehet leadni.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) jótékonysági hangversenyt szervez a menekültek megsegítésére. A Deák téri evangélikus templomban vasárnap este fél nyolckor kezdődő koncerten fellép mások mellett a Lutheránia ének- és zenekar, Fassang László orgonaművész, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos előadóművészek, Pál István Szalonna népzenész és Szalóki Ági előadóművész. Az esten igét hirdet Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke és köszöntőt mond Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kollégiumi szálláshelyeket - Egerben 98, Jászberényben pedig 60 férőhelyet - ajánlott fel az ukrajnai menekültek elhelyezésére.

Az intézmény közleménye szerint a férőhelyek felajánlásán túl együttműködnek az Egri Főegyházmegyei Karitász Központtal és adománygyűjtést szerveznek.

A budapesti Állatorvostudományi Egyetem tartós élelmiszereket, higiéniás szereket, valamint takarókat, ágyneműket, hálózsákokat küld a rászorulóknak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben.

Az egyetem közlése szerint már folyik azoknak az állategészségügyi fogyóeszközöknek (például fertőtlenítőnek és gumikesztyűknek), valamint nagyobb mennyiségű kutya-macska tápadománynak a beszerzése is, amelyet az néhány napon belül eljuttatnak a háború elől Ukrajnából menekülő családok társállatainak megsegítésére.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei szervezete tartós élelmiszert, higiéniai szereket, bébiételt, pelenkát, takarót és egyéb alapvető termékeket gyűjt a debreceni központjában és a területi irodáiban az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére.

Folytatódik ezzel párhuzamosan az országos szintű akció is a bármikor hívható 1359-es adományvonalon és a Magyar Vöröskereszt 10405004-00026548-00000009-es számlaszámán - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy humanitárius szolgálatra önkéntesek jelentkezését is várják.

Az ombudsmani hivatal irodát nyit a magyar-ukrán határ közelében

Az ombudsmani hivatal irodát nyit a magyar-ukrán határ közelében - derül ki az alapvető jogok biztosának hivatala keddi közleményéből.

Azt írták, hogy Kozma Ákos ombudsman a nap folyamán Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon személyesen tájékozódott az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek fogadásának körülményeiről, és még hatékonyabb támogatásuk további lehetőségeiről.

A megyei rendőr-főkapitányságon folytatott szakmai egyeztetésen részt vettek mások mellett a rendőrség, a kormányhivatal és a katasztrófavédelem képviselői, valamint a térség országgyűlési képviselője is - tették hozzá.

"Kiemelten fontosnak tartom, hogy ezekben a rendkívüli időkben is személyesen kövessem nyomon az aktuális helyzetet, egyúttal folyamatosan azon dolgozunk munkatársaimmal, hogy minél több embernek közvetlenül is jogi és humanitárius segítséget nyújtsunk" - írták az ombudsmant idézve.

Ennek érdekében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amely az ENSZ nemzeti emberi jogi intézménye, rövidesen ideiglenes területi irodát nyit az érintett határszakasz közelében, ahol kollégáik személyesen segítenek majd, például az ügyintézésben, jogi tanácsadásban, emellett a hivatal honlapján és közösségi oldalán közölt, rendszeresen frissülő információkkal biztosítják a háború elől menekülők tájékozódását - jelentette be Kozma Ákos.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala mindezzel egyidejűleg adománygyűjtést indít az Ukrajnából, a háború elől menekülők megsegítésére - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink