Külföld

Találat érte a kijevi tévétornyot

Az orosz hadsereg Ukrajna elleni háborújában hétfőn éjjel is folytatta a főváros, Kijev és a keleti Harkiv ostromát, még ha kisebb intenzitással is, mint napközben, valamint műholdképek tanúsága szerint egy több mint 60 kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tart Kijev felé - jelentették hírügynökségek.

Találat érte a kijevi tévétornyot
Az orosz erők eltalálták a kijevi tévétornyot
Fotó: UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PR

Harkivban az orosz katonák felrobbantottak több transzformátort, emiatt áramkimaradás és vízhiány keletkezett sok lakásban - közölte Ihor Terehov polgármester. Hétfőn napközben az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a várost, már akkor többtucatnyi civil meghalt és több száz megsebesült.

Távoznak az EBESZ megfigyelői Donyeckből és Luhanszkból (képünk illusztráció)
Távoznak az EBESZ megfigyelői Donyeckből és Luhanszkból (képünk illusztráció)
Fotó: ILYA PITALEV / SPUTNIK VIA AFP

A dél-ukrajnai Herszon városának ostroma is elkezdődött: a polgármester éjszaka azt közölte, hogy az orosz csapatok megérkeztek a 290 ezer lakosú város határához, és ellenőrzőpontokat állítottak fel. Ihor Kolihajev Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, nehéz most megmondani, hogyan alakulnak ettől kezdve a dolgok, de „Herszon ellenáll”. Arra kérte a város lakóit, hogy őrizzék meg nyugalmukat, legyenek óvatosak, és ne hagyják el otthonukat a kijárási tilalom alatt.

Találat érte a kijevi tévétornyot

Az orosz erők eltalálták a kijevi tévétornyot az ukrán belügyminisztérium szerint. A közösségi médiában többen azt írták, hogy már nem fogják a televíziós adásokat.

Tűzoltók dolgoznak a romoknál, miután találat érte a kijevi tévétornyot
Tűzoltók dolgoznak a romoknál, miután találat érte a kijevi tévétornyot
Fotó: Wolfgang Schwan / ANADOLU AGEN
Objektum doboz

Öten meghaltak, további öt ember pedig megsérült Kijevben, miután az orosz erők eltalálták a tévétornyot. A mentések folytatódnak a helyszínen - írja az Interfax-Ukraine.

Objektum doboz
A közösségi médiában többen azt írták, hogy már nem fogják a televíziós adásokat
A közösségi médiában többen azt írták, hogy már nem fogják a televíziós adásokat
Fotó: State Emergency Service of Ukr

Oroszországnak le kell állítania az ukrán városok bombázását ahhoz, hogy tartalmi tárgyalások kezdődhessenek a tűzszünetről - jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters globális hírügynökségnek Kijevben adott interjúban.

Az ukrán államfő repüléstilalmi övezet bevezetését sürgette a NATO-tagállamoktól az orosz légierő megállítására, mondván, hogy ez mindössze óvintézkedés lenne, amely nem hivatott az észak-atlanti szövetséget belesodorni a háborúba.

Zelenszkij megerősítette, hogy nem hagyja el a fővárost az orosz csapatok előrenyomulásának ellenére sem. Kijelentette, hogy Ukrajna jogilag kötelező biztonsági garanciákat fog követelni, ha a NATO elzárkózik attól, hogy tagállamai közé fogadja.

Hatalmas robbanás volt egy ukrán légitámaszponton

Objektum doboz

Mindeközben az orosz csapatok kedd este is folytatják Harkov támadását. Ukrajna második legnagyobb városa a háború kezdete óta folyamatos rakétatámadások célpontja.

Újabb orosz-ukrán béketárgyalás lehet

Az orosz-ukrán tárgyalások második fordulóját holnapra tervezik – közölte az orosz hírügynökség. Ukrajna azt közölte, a tárgyalások célja a tűzszünet elérése és Oroszország kivonulása.

Az orosz lövegek megsemmisítették a harkivi városházát
Az orosz lövegek megsemmisítették a harkivi városházát
Fotó: AFP/Sergey BOBOK

Figyelmeztették Kijev lakosait

Az orosz védelmi minisztérium felhívást tett közzé kedd délután, melyben figyelmezteti Kijev lakosait, hogy hamarosan elkezdi lövetni az ukrán fővárosban lévő célpontjait – adta hírül a BBC. Az orosz fél precíziós támadásokat említett „az  Ukrán Biztonsági Erők technológiai központjai, és a 72-es katonai propagandaközpont ellen.” A minisztérium közleménye szerint azért mérnek csapást, hogy „megelőzzék az Oroszország elleni információs hadviselés támadásait.”

Egy 64 kilométeres katonai konvoj halad Kijev felé

A műholdképeket készítő Maxar Technologies amerikai cég közölte, hogy egy 64 kilométer hosszú, meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad Kijevhez észak felől. A Maxarnál ukrajnai támadásra készülő szárazföldi erőket és támadó helikoptereket is láttak műholdképeken Fehéroroszország déli részén.

Egy 64 kilométer hosszú, meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad Kijev felé északról
Egy 64 kilométer hosszú, meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad Kijev felé északról
Fotó: Maxar Technologies/AFP
Objektum doboz

Harkiv központjában rakéta robbant

Harkiv városa folyamatos tűz alatt van: egy kedd reggeli videó tanúsága szerint a városközpontba is becsapódott egy rakéta, egy kormányzati épület közvetlen közelében. 

Objektum doboz

A helyi katasztrófavédelmisek tájékoztatása szerint a támadásban hat civil, köztük egy gyermek vesztette életét, mintegy huszan megsebesültek, tudatta a BBC, amely kiemelte, nem tudja ellenőrizni az állítás hitelességét más forrásból.

Objektum doboz

Volodimir Zelenszkij háborús bűncselekménynek nevezte a Harkiv elleni hétfői támadást, amikor kilenc ember, köztük három gyerek veszítette életét. Zelenszkij azt mondta: az oroszok vélhetően kazettás bombákkal lőtték a lakóházakat.

Szétlőtt iskolaépület Harkivban
Szétlőtt iskolaépület Harkivban
Fotó: AFP/Sergey BOBOK

Harkiv polgármestere, Ihor Terekhov szerint a hétfői áldozatok között vannak olyanok, akik éppen kijöttek az óvóhelyről, hogy vizért menjenek, illetve egy háromgyermekes család is, amelynek tagjai az autójukban voltak, amikor eltalálta őket egy rakéta.

Objektum doboz

Egy indiai diák is életét vesztette Harkivban

Egy indiai diák is életét vesztette kedden Harkivban - jelentette be az indiai külügyminisztérium, amelynek szóvivője elmondta: Újdelhiben bekérették Oroszország és Ukrajna nagykövetét, és ismételten azt kérték, hogy a háborúban álló felek sürgősen tegyék lehetővé a még mindig Harkivban vagy más harci zónákban levő városokban rekedt indiai állampolgárok biztonságos távozását.

Az Oroszországgal szövetségesi kapcsolatot ápoló India nem ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz támadást.

Az Ukrajnában tanuló 76 ezer külföldi diák jelentős hányada - mintegy negyede - indiai az ukrán kormány adatai szerint.

India februárban már mintegy 4 ezer állampolgárát kihozta Ukrajnából, de nagyjából 16 ezren még az országban maradhattak az orosz támadás megindítása után is - közölte a külügyminisztérium.

Egy indiai külügyi forrás a Reuters brit hírügynökségnek elmondta: különösen aggasztónak tartják a harkivi helyzetet. Az indiai hatóságok az ukrán határtól 70 kilométerre levő Belgorod orosz városba küldtek egy csapatot, hogy hozza ki a Harkivban rekedt indiaiakat, de a harcok miatt mindeddig nem volt lehetőség az evakuálásra.

Mariupolt körül akarják zárni az orosz erők

Megszakadt az áramszolgáltatás a Donyec megyei Mariupolban kedden, az egyik orosz támadás után - közölte Pavlo Kirilenko, a megyei közigazgatás vezetője. A stratégiai fontosságú dél-ukrajnai kikötővárost az orosz erők körül akarják zárni.

„Mariupol és Volnovaha a miénk. A két városra nehezedik az ellenség nyomása, de tartják magukat. Mariupolban elvágták az áramvezetéket, a városban nincsen áramszolgáltatás” - írta Facebook oldalán Kirilenko.

A kormányzó szerint az északabbra fekvő, húszezer lakosú Volnovaha nagy részét lerombolták.

A félmilliós Mariupolt már kedden teljesen körül fogják zárni - figyelmeztetett Eduard Baszurin, a donyecki szakadár erők parancsnoka az orosz Rosszija-24 televízióban.

A parancsnok állítása szerint csapatai lehetővé teszik a polgári lakosok kimenekítését „két humanitárius folyosón” át. Hozzátette, hogy szerdáig hagyhatják el a várost.

Mariupol és Volnovaha elfoglalása megkönnyítené az összeköttetést az Azovi-tenger partján a Krím felől előrenyomuló orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területek, valamint szakadárok által kezén lévő donyecki területek és az orosz határ között.

A még Kijev kezén lévő utolsó dél-ukrajnai nagyvárost, Mariupolt 2014-ben rövid időre elfoglalták a szakadárok, majd ismét a kijevi reguláris erők ellenőrzése alá került.

Támadás alatt egy újabb ukrán repülőtér

Orosz csapatok ágyúzzák a Kanatovo katonai repülőteret Kirovográd közelében – közölte Marija Csorna, a kirovográdi közigazgatás vezetője. 

Objektum doboz

 Kanatovo repülőtér tűz alatt! Ne hagyják el az óvóhelyet – olvasható a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

Távoznak az EBESZ megfigyelői Donyeckből és Luhanszkból

Elhagyja a szakadárok ellenőrzése alatt lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városát kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának összes tagja - közölték diplomáciai források.

A misszió feladata a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartásának ellenőrzése volt Kelet-Ukrajnában.

Az északkelet-ukrajnai Szumi terület kormányzójának közlése szerint orosz csapatok Ohtirka város katonai támaszpontját ágyúzták hétfőn, és a támadásban több mint hetven ukrán katona meghalt.


Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese közölte kedden, hogy két csecsen katona életét vesztette az ukrajnai harcokban, hatan pedig megsebesültek.

Fehéroroszország belépett a háborúba

Meg nem erősített hivatalos forrás szerint Fehéroroszország is belépett az ukrán-orosz háborúba. 

„Fehéroroszország belépett a háborúba  fehérorosz csapatok behatoltak a csernyihivi régióba” – jelentette Vitalij Kirilov, az ukrán Északi Területi Védelmi Erők szóvivője.

Szlabin, Pakuly és Mihajlo-Kacubenszkij települések lakói katonai felszerelések mozgásáról számolnak be. Mihajlo-Kacubenszkij helyi lakosai szerint fél 12-kor egy 33 egységből álló fehérorosz oszlop haladt el, az Unian jelentése szerint.

Zelenszkij: Ukrajna az európai utat választja

Ukrajna az európai utat választja, Ukrajna egyenlő tagja szeretne lenni Európának - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, az Európai Parlament (EP) rendkívüli, egynapos plenáris ülésének az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitáján kedden.

„Meggyőződésem, hogy megnyílhat az európai út Ukrajna előtt” - fogalmazott Volodimir Zelenszkij, aki videóhíváson keresztül kapcsolódott az EP-vitához.

Az ukrán elnök felszólalásában hangsúlyozta, Ukrajna azt szeretné hallani, hogy valóban van európai perspektíva az ukránok számára. Ukrajna megmutatja, hogy Európához tartozik. Ukrajna tagságával az Európai Unió erősebbé válik. Az Unió azonban Ukrajna nélkül magányos és szegényebb lesz - tette hozzá Zelenszkij.

Az ukrán elnök a Reuters globális hírügynökségnek Kijevben adott interjúban kijelentette: Oroszországnak le kell állítania az ukrán városok bombázását ahhoz, hogy tartalmi tárgyalások kezdődhessenek a tűzszünetről.

Zelenszkij repüléstilalmi övezet bevezetését sürgette a NATO-tagállamoktól az orosz légierő megállítására, mondván, hogy ez mindössze óvintézkedés lenne, amely nem hivatott az észak-atlanti szövetséget belesodorni a háborúba.

Az ukrán államfő megerősítette, hogy nem hagyja el a fővárost az orosz csapatok előrenyomulásának ellenére sem. Kijelentette, hogy Ukrajna jogilag kötelező biztonsági garanciákat fog követelni, ha a NATO elzárkózik attól, hogy tagállamai közé fogadja.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára kedden arról beszélt az Ukraina-24 televíziónak, hogy Ukrajna szükség esetén nem zárja ki egy megelőző csapás lehetőségét Fehéroroszország ellen, amelynek területén orosz csapatok állomásoznak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom