Külföld

Már 65 millió forintot ajánlottak fel a Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül

Elérte a 65 millió forintot a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül felajánlott adományok összege - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) ülése után tartott sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten.

Már 65 millió forintot ajánlottak fel a Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül
Képeken a háború elől menekülő kárpátaljaiak a beregsurányi magyar-ukrán határátkelőnél
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szentkirályi Alexandra elmondta: az eddig összegyűlt pénzből 10-10 millió forintot közvetlenül a határátkelőhelyek közelében kialakított segítségpontokra juttatnak el, ahol a segélyszervezetek jelenleg a legaktívabb munkát végzik.

A segítségpontok helyszínei: Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány és Tiszabecs. Ezeken a helyeken a határról érkezők információt, ételt-italt, lelki gondozói és akut orvosi segítséget kaphatnak - mondta a kormányszóvivő.

A 1357-es telefonszámon hívásonként, illetve sms-enként 500 forintot lehet felajánlani, emellett a 11711711-22222222-es számlaszámon is várják a pénzadományokat. Továbbá a karitatív szervezetek saját adományvonalain is lehet adakozni.

Szentkirályi Alexandra kiemelte: a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet és azt, hogy mire van a legnagyobb szükség. A segítségnyújtás rendezetten folyik, köszönhetően a segélyszervezeteknek, az önkormányzatoknak és a civil segítőknek is - jelentette ki, hozzátéve, egyik pillanatról a másikra egy ország fogott össze, hogy segítsen.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a NHKT elnöke ismertette: a karitatív szervezetek eddig közvetlenül a határátkelőhelyeken segítették a menekülteket, de mivel a határt és annak közvetlen környezetét rendben és szabadon kell tartani, Lónyán, Barabáson, Beregsurányban a településen belül, Tiszabecsen pedig a település határában alakítottak ki segítségpontot.

A rokonok, ismerősök itt tudják felvenni a menekülteket, akiket a határról a Volán, illetve a karitatív szervezetek buszai visznek a segítségpontokra - mondta az államtitkár.

Soltész Miklós kitért arra is: a segítségpontokért egy-egy segélyszervezet felel. Záhonynál a Református Szeretetszolgálat, Lónyánál a Vöröskereszt, Barabásnál a Katolikus Karitász, Beregsuránynál a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Tiszabecsnél a Baptista Szeretetszolgálat irányítja a munkát, velük működnek együtt a környező falvak, települések vezetői és a kormányhivatalok megbízottjai.

Az államtitkár közölte azt is: továbbra is számítanak a felajánlásokra, de természetbeni adományként kizárólag tartós élelmiszert fogadnak, valamint szállásfelajánlásokat várnak. Megjegyezte, egyelőre nem az elszállásolás a legnagyobb probléma, inkább a menekültek fogadása, illetve továbbutaztatása.

A hat legnagyobb hazai karitatív szervezet - a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat - alkotja a Karitatív Tanácsot, amely veszélyhelyzet idején Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsként működik, kiegészülve a Belügyminisztérium, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkárságának képviselőivel.

Fidesz-KDNP: Több tonna adomány gyűlt már össze

A Fidesz és a KDNP országos akciója nyomán már több tonna adomány gyűlt össze a kárpátaljai magyarság és az Ukrajnából menekülők számára - közölte Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője hétfőn.

A kereszténydemokrata politikus Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselővel közös videónyilatkozatában megerősítette a kormánypártok azon álláspontját, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, és ezért minden erőfeszítést meg kell tenni.

Ugyanakkor - folytatta Nacsa Lőrinc - segítenek a kárpátaljai magyarságnak és az Ukrajnából menekülőknek, ezért három napja a Fidesz és a KDNP országos adománygyűjtést hirdetett, amelynek során a kormánypártok helyi irodáiba várják a felajánlásokat.

A két politikus Miskolcról jelentkezett be, hangsúlyozva, hogy több tonna adomány gyűlt már össze országszerte az emberek nagylelkűségének köszönhetően.

Csöbör Katalin elmondta: a miskolci Fidesz iroda is megtelt adományokkal cégek és magánszemélyek felajánlásainak köszönhetően. Hozzátette: vannak, akik üres lakásokat is felajánlanak a menekülőknek. Jelezte: folyamatosan keresnek alkalmas helyeket Miskolcon is, hogy szükség esetén tudjanak menekülteket fogadni.

A fővárosi önkormányzat segít a menekültek elszállásolásában

A fővárosi önkormányzat folyamatosan segít az ukrajnai háború elől menekülők elszállásolásában - közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) már megnyitott egyik szállásán 120 menekültet helyeztek el. Többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel - olvasható a közleményben, amely szerint az ott elszállásoltak 40 százaléka gyerek.

Mint írták, a legidősebb gyerek 13 éves, de van közöttük egy kétéves és egy kéthetes csecsemő is.

A családok egy része azonnal tovább is indul nyugat-európai országok felé, de többen úgy nyilatkoznak - általában a kárpátaljai magyar családok -, hogy szeretnének tartósan Magyarországon maradni - olvasható.

A Főpolgármesteri Hivatal közölte, a kerületi önkormányzatokkal és a fővárosi intézményekkel együttműködve további szállások bevonása várható.

A fővárosi önkormányzat ezeken túl a tulajdonában, kezelésében lévő fővárosi és vidéki helyszínek megnyitását is tervezi. Az egyes helyszínek közötti személyszállítás a BKK segítségével történik.

Kapcsolódó írásaink

Tartanak az orosz-ukrán tárgyalások

ĀMagyar idő szerint hétfő délelőtt tíz óra után megérkezett az ukrán delegáció is az ukrán–belarusz határ közelébe - Rendkívüli ülést tart az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom