Külföld

Egy ukrán delegáció Oroszország képviselőivel tárgyal majd

Közvetítést ajánlott fel az Ukrajnával folytatandó tárgyalásokhoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Naftali Bennett izraeli miniszterelnök  - közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

Egy ukrán delegáció Oroszország képviselőivel tárgyal majd
Volodimir Zelenszkij vasárnap reggel még azt közölte, hogy minden, Fehéroroszországon kívüli város megfelelne
Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

A közlemény szerint Putyin azt mondta Bennettnek, hogy - az izraeli közvetítési ajánlatig - Kijev nem élt Moszkvának azzal a javaslatával, hogy kezdődjenek tárgyalások a fehéroroszországi Gomelben. 

Az orosz elnök emellett tájékoztatta az izraeli kormányfőt a háború - a Kreml szóhasználata szerint „a Donyec-medence védelmében indított különleges hadművelet” - menetéről.

Putyin azt is közölte, hogy az orosz tárgyalóküldöttség Gomelben van és kész a megbeszélésekre Kijev képviselőivel, akik „következetlenségről tanúbizonyságot téve” mindeddig „nem éltek ezzel a lehetőséggel”.

Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni - közölte vasárnap a TASZSZ fehérorosz politikai forrásra hivatkozva.

 „Úgy értesültem, hogy (Volodimir)Zelenszkij (ukrán) elnök  felhívta (Aljakszandr) Lukasenka (fehérorosz) elnököt. Lukasenka meggyőzte Zelenszkijt arról, hogy mentse meg Ukrajna állami szuverenitását és ukrán delegáció most útnak indul Gomel felé” - írta Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője a Belpresszcentr telegram-csatornáján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap korábban azt mondta, hogy az ukrán fél választotta ki Gomelt a tárgyalások helyszínéül. Az orosz küldöttséget Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó vezeti. Hozzátette, hogy Oroszország ezúttal a tárgyalások idejére nem fogja felfüggeszteni a hadműveletet Ukrajnában, ahogy ezt korában tette.

Volodimir Zelenszkij ezzel szemben vasárnap reggel még azt közölte, hogy minden, Fehéroroszországon kívüli város megfelelne a megbeszélések helyszínéül, olyan országban ahonnan nem lövik Ukrajnát.

Varsót, Pozsonyt, Budapestet, Isztambult és Bakut nevezte meg lehetséges helyszínként. 

Zelenszkij pénteken fordult Bennetthez azzal a kéréssel, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon.

Natalja Ejszmont fehérorosz elnöki szóvivő a BelTA hírügynökségnek megerősítette, hogy Lukasenka beszélt telefonon Zelenszkijjel, és egyebek között arról biztosította, hogy egyetlen fehérorosz katona sem harcol Ukrajnában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a fehérorosz elnök felhívta Putyint és arra kérte, hogy ne hívja vissza az országába érkezett orosz tárgyaló delegációt.     

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte, hogy Ukrajna megerősítette tárgyalási szándékát és hogy a felek Gomelben fognak találkozni. 

Megígérte, hogy Oroszország szavatolja az ukrán küldöttség útvonalának biztonságát. Megyinszkij szerint az orosz delegáció, amely elindult Minszkből Gomelbe, bármelyik napszakban kész a tárgyalásra, mint mondta: az ukrán katonák és polgári lakosok életének megmentése érdekében. 

Andrej Rudenko, orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap Minszkben újságíróknak azt mondta: Oroszország arról szándékozik tárgyalni, hogy „Ukrajnába miként jöhet el a béke és mit kell tenni annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg az olyan a dolgok, amilyeneknek 2014-ben (az ukrajnai erőszakos hatalomátvétel idején) tanúi voltunk”. 

Rudenko emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna demilitarizálását és „nácitlanítását” tűzte ki követelményként, „ami bizonyos lépéseket követel meg ukrán kollégáink részéről”. Kifejezte reményét, hogy az ukrán fél „racionálisan” viszonyul majd az orosz „javaslatokhoz”. 

Az orosz delegáció tagja még Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes és Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke. 

Az ukrán elnöki iroda megerősítette, hogy ukrán küldöttség készül tárgyalni az orosz féllel

Az ukrán elnöki iroda megerősítette vasárnap, hogy ukrán tárgyalóküldöttség fog találkozni az orosz féllel, a megbeszélést a fehérorosz határnál, Pripjaty folyó térségében tartják.

Az elnöki iroda a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő vasárnapi telefonos megbeszélése során állapodtak meg ebben. 

„A politikusok megegyeztek abban, hogy az ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az orosz küldöttséggel az ukrán-fehérorosz határon, Pripjaty folyó térségében” - tájékoztatott Zelenszkij hivatala. Hozzátette: Lukasenka vállalta a felelősséget azért, hogy az ukrán delegáció útja, tárgyalásai és visszatérése során a fehérorosz területen állomásozó összes repülőgép, helikopter és rakéta a földön marad. 

Az elnöki iroda további részleteket nem közölt, azt sem árulta el, hogy kik az ukrán delegáció tagjai.

Zelenszkij nem hisz az ukrán és az orosz küldöttség tárgyalásának sikerében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette vasárnap, hogy nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek fehérorosz határnál tartandó tárgyalásának sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy  a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút.

„Őszinte leszek, mint mindig: nem igazán hiszek ennek a találkozónak az eredményességében, de hadd próbálkozzanak. Később így Ukrajna egyetlen állampolgárának sem lesz kétsége afelől, hogy én elnökként nem próbáltam megállítani a háborút, amikor volt rá esély, még ha csekély is” - fogalmazott Zelenszkij az egyik vasárnapi videóüzenetében. 

Az ukrán elnök kiemelte: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt kérte tőle, hogy az ukrán és az orosz delegáció „minden előfeltétel nélkül” találkozzon a Pripjaty folyónál, a fehérorosz-ukrán határon. A videóüzenetben Zelenszkij közölte: amíg „a mieink” tárgyalnak, addig ő maga, az elnöki iroda vezetője, a miniszterelnök, a fegyveres erők főparancsnoka és a hadsereg Ukrajnában marad, és védi az államot, mert a cél Ukrajna területi integritásának megőrzése. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter online sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a tárgyalásokon az ukrán küldöttség nem fog belemenni Ukrajna kapitulációjába. Leszögezte azt is, hogy más hírekkel ellentétben, a találkozó egy határátkelőhelyen lesz, a fehérorosz-ukrán határon. Kuleba közölte, hogy az ukrán fél nem egyezett bele abba, hogy Homelben(orosz néven: Gomelben) találkozzanak, mert „az a város Oroszország egyik katonai bázisa”. 

A miniszter szerint „jelenleg nagy a veszélye annak, hogy Fehéroroszország is bekapcsolódik az Ukrajna elleni invázióba” Oroszország oldalán. Ezért egyezett meg Zelenszkij Lukasenkával a találkozóról - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink