Külföld

Zelenszkij: Az ellenségnek semmi esélye ebben a „népháborúban”

Az ukránok addig harcolnak, ameddig csak kell, hogy felszabadítsák az országukat az orosz megszállóktól - szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videoüzenetében.

Zelenszkij: Az ellenségnek semmi esélye ebben a „népháborúban”
Volodimir Zelenszkij: Méltóképpen ellenállunk
Fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP

„Ukrajna készsége megvédeni államát, egymás iránti szolidaritásunk és bátorságunk meghiúsította országunk megszállásának forgatókönyvét. Méltóképpen ellenállunk. Harcolni fogunk, ameddig az ország felszabadításáért kell. Még ha a gyermekek az óvóhelyen jönnek is világra, még ha az ágyúzás folytatódik is, az ellenségnek nincs esélye ebben a népháborúban” - hangoztatta Zelenszkij, utalva arra, hogy egy ukrán anya az óvóhelyen szülte meg a gyermekét.

Objektum doboz

Zelenszkij kiemelte, hogy a világ civilizált országai támogatják Ukrajnát az Oroszországgal szembeni ellenállásban. Azerbajdzsán például kőolajjal és üzemanyaggal segíti Ukrajnát - tette hozzá.

Az ukrán hadsereg arra kérte közben a civileket, hogy „tegyenek meg mindent az agresszor megállításáért, minden rendelkezésre álló eszközt felhasználva”. Az ukrán szárazföldi erők a Facebookon közzétett felhívásukban arra kérték az embereket, segítsék a fegyveres erőket azzal, hogy úttorlaszokat építenek, akadályozandó az ellenség mozgását.

„Tegyetek meg mindent, hogy ne tudjanak továbbhaladni: vágjatok ki fákat, feszítsetek ki hálót a kapuk között, bármi megteszi” - írták. Arra kérték az embereket, hogy ha látják, hogy erdőbe hajt be ellenséges konvoj, gyújtsák fel az erdőt! Akinek van kotrógépe, ásson gödröket a településeken, akinek távcsöves puskája van, lője ki az ellenséges járművek kerekeit! Vegyék le a helységnév-táblákat, hogy az ellenség ne tudjon tájékozódni! Ha kérdezik, hol járnak, hazudjanak valamit! A közeledő ellenséges konvojok előtt gyújtsanak meg szalmát, gumiabroncsokat, így a feketefüst láttán az ellenség azt fogja hinni, hogy a települést már ágyúzták, ezzel időt lehet nyerni - magyarázták a katonák.

A szárazföldi erőknél hangsúlyozták, hogy most minden segítség fontos számukra.

Az ukrán állami vasúttársaság közölte, hogy szombaton ukrán csapatok felrobbantották azokat a csomópontokat, amelyek az ukrán és az orosz vasutakat összekötik. Ezt azért tették, hogy megakadályozzák az orosz hadsereg vasúton történő utánpótlását katonákkal és hadifelszerelésekkel.

Az oroszok kérték az ukrán vasúttársaság vezetését, hogy állítsa helyre a kapcsolatokat, és állítólagos humanitárius szállítmányokra hivatkoztak. Az ukrán diszpécserektől viszont azt a választ kapták, hogy „orosz vonat, menj a f...ba!” Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, hogy ugyanezekkel a szavakkal küldték el a Kígyó-szigeten szolgáló ukrán határőrök azt az orosz hajót, amelyik megadásra szólította fel őket.

Orosz tárgyalódelegáció érkezett Fehéroroszországba

Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában.

„Az elért megállapodásnak megfelelően a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal” - mondta.

„Készen állunk arra, hogy Gomelben megkezdjük ezeket a tárgyalásokat” - tette hozzá Peszkov.

Az ukrán elnök kész tárgyalni Moszkvával, de nem Fehéroroszországban

Az ukrán elnök elutasította vasárnap azt az orosz javaslatot, hogy a fehéroroszországi Gomelben tárgyaljanak, kifejtette, hogy bármely más, Fehéroroszországon kívüli város megfelel a megbeszélések helyszínéül.

„Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku. Mindegyiket javasoltuk. Bármely más város megfelelne nekünk, amíg nem lőnek ránk rakétákat a területükről” - mondta Volodimir Zelenszkij egy online videófelvételen.

Az ukrán államfő a fehéroroszokhoz szólva megjegyezte, hogy „ha nem történtek volna támadó akciók az Önök területéről, akkor Minszkben is beszélhettünk volna”.

A szóvivő később reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a fehéroroszországi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül.

Hozzátette, hogy ezúttal nem függesztik fel „a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet” tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni.

London támogatja Zelenszkij felhívását nemzetközi alakulat létrehozására

Liz Truss brit külügyminiszter szerint London támogatja azt a felhívást, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldieket bíztatott nemzetközi harcoló alakulat létrehozására.

Truss a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: az emberek egyéni döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e ilyen alakulathoz.

Hozzátette: az ukránok nemcsak hazájuk, hanem egész Európa szabadságáért és demokráciájáért harcolnak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök e szabadság és demokrácia ellen intézett kihívást.

„Ha az emberek úgy döntenek, hogy ezt a küzdelmet támogatják, én támogatom őket e döntésükben” - mondta a brit külügyminiszter.

Liz Truss igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány azt is támogatná-e, ha brit állampolgárok indulnának Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az Oroszország elleni harchoz.

Kapcsolódó írásaink