Külföld

A nyugati országok kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT-rendszerből

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból - jelentette be szombat éjjel az intézkedés egyik kezdeményezőjeként a brit kormány, majd Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

A nyugati országok kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT-rendszerből
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / POOL / AF
Objektum doboz

A nyugati országok az eddigieknél is súlyosabb gazdasági szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben – közölte Ursula von der Leyen, aki felolvasta az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország közös nyilatkozatát, akik megegyeztek, hogy „bizonyos orosz bankokat” kitiltanak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint az aláíró országok közös közleményben ítélték el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, amely a kommüniké szerint a második világháború óta kialakult alapvető nemzetközi szabályok és normák elleni támadás.
A közleményt jegyző országok a dokumentum szerint biztosítani fogják, hogy ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiai léptékű kudarcával végződjék.

A kommüniké öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, és az első pont rögzíti a kötelezettségvállalást egyes - egyelőre meg nem nevezett - orosz bankok leválasztására a SWIFT-ről.
 

Kapcsolódó írásaink